Στις χώρες, οι οποίες είναι μέτρια ευάλωτες σε ένα ταυτόχρονο σοκ στην οικονομία και στην ικανότητα του συστήματος υγείας να αντεπεξέλθει στην πανδημία του κορωνοϊού, συμπεριλαμβάνει την Κύπρο ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, σε αντίθεση με τις Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, τις οποίες ο οίκος συμπεριλαμβάνει στις πιο ευάλωτες.
Τρωτά σημεία για την Κύπρο σε ένα τέτοιο σοκ, σύμφωνα με την ανάλυση του γερμανικού οίκου, με τίλο “COVID – 19: Οι περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης οι πιο εκτεθειμένες σε συγχρονισμένο σοκ οικονομίας και συστήματος υγείας”, είναι ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού από πλευράς οικονομίας και ο αριθμός των νοσηλευτικών κλινών και του νοσηλευτικού προσωπικού (νοσοκόμοι, φυσιοθεραπευτές) ανά χίλιους κατοίκους από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης.
Ο γερμανικός οίκος αν και σημειώνει πως εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες μια ακριβή αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων του Covid-19 σε μεμονωμένες χώρες και γενικά στον πλανήτη, προσπαθεί να εντοπίσει ποιες χώρες είναι πιο ευάλωτες στις άμεσες εξελίξεις από την άποψη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της οικονομίας.
Ο οίκος θέτει μια κλίμακα βαθμολογίας από το 1 μέχρι το 10, όπου η βαθμολογία 1 για την οικονομία περιλαμβάνει τις χώρες που είναι πολύ εκτεθειμένες σε ένα συγχρονισμένο σοκ στο σύστημα υγείας και στην οικονομία και το 10 τις χώρες με τη μικρότερη έκθεση σε ένα τέτοιο σοκ. Για το σύστημα υγείας η βαθμολόγηση είναι αντίθετη από αυτή της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο Scope Ratings βαθμολογεί την Κύπρο με 4,8 σε ό,τι αφορά την ευαισθησία της οικονομίας της στην πανδημία του κορωνοϊού και με 4,6 την ικανότητα του συστήματος υγείας της γενικά.
Πιο ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο οίκος παρουσιάζει ως ελάχιστα εκτεθειμένο στην πανδημία του COVID – 19 τον μεταποιητικό τομέα της Κύπρου με βαθμό 10, ενώ βαθμολογεί την έκθεση των συνολικών ακαθάριστων εξαγωγών της Κύπρου στην αξία της παγκόσμιας αλυσίδας εξαγωγών με 5,9, την προσωρινή απασχόληση επί του συνόλου της απασχόλησης με 4,1 και τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις μικρές επιχειρήσεις επί του συνόλου της απασχόλησης με βαθμό 3,3.
Αντίθετα, εκτιμά ότι η οικονομία είναι πολύ εκτεθειμένη στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, θέτοντας βαθμό μόλις 1.
Όσον αφορά στην ικανότητα του συστήματος υγείας της Κύπρου να αντεπεξέλθει σε σοκ, ο Scope θεωρεί ότι αυτό είναι ελάχιστα εκτεθειμένο σε ό,τι αφορά το ποσοστό των πολιτών που είναι πέραν των 65 ετών (16,1% του συνολικού πληθυσμού), θέτοντας τον βαθμό 10.
Αντίθετα, ο γερμανικός οίκος θεωρεί ότι το σύστημα υγείας είναι πολύ εκτεθειμένο με βαθμολογία μόλις 1 στον αριθμό του νοσηλευτικού προσωπικού (νοσοκόμοι, φυσιοθεραπευτές) ανά χίλιους κατοίκους και σημαντικά εκτεθειμένο από τον αριθμό των νοσοκομειακών κλινών που διαθέτει ανά χίλιους κατοίκους, θέτοντας βαθμολογία 2,8.
Αντίθετα, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τον οίκο, στις πιο ευάλωτες ανεπτυγμένες χώρες σε ένα ταυτόχρονο σοκ στην οικονομία και στο σύστημα από τον Covid-19, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο είναι μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ που είναι ελάχιστα ευάλωτες, ενώ ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι εκτεθειμένες, περισσότερο λόγω της περιορισμένης ικανότητας του συστήματος υγείας που διαθέτουν, όπως αναφέρει, παρά από άμεσες επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία τους, ενώ το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
“Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για την οριστική εκτίμηση της οικονομικής επίπτωσης του Covid-19 σε μεμονωμένες χώρες και στην παγκόσμια οικονομία, δεδομένων των συνεχιζόμενων εξελίξεων που σχετίζονται με την εξάπλωση του ιού και τις συναφείς αντιδράσεις από ιδιωτικούς φορείς και κυβερνήσεις», υπογραμμίζει.
Πηγή: ΚΥΠΕ