Η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στα εννέα κράτη-μέλη που συνυπέγραψαν επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας την έκδοση ευρωομολόγου με την ονομασία “corona-bond”.
Επί της ουσίας, οι Πρωθυπουργοί του Βελγίου της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας και ο Πρόεδρος της Γαλλίας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση “ευρωπαϊκή” αντιμετώπιση και επιμερισμό του προβλήματος στο σύνολο της Ένωσης, μέσω του δανεισμού από κάποιο από τα θεσμικά όργανα.
Ωστόσο, αν και η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στα εν λόγω κράτη-μέλη.
Μιλώντας στο Economy Today ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ξεκαθάρισε ότι η σκέψη για την εν λόγω πρωτοβουλία δεν είχε κοινοποιηθεί ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια πρωτοβουλία συγκεκριμένων κρατών.
“Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει κάτι. Το συγκεκριμένο ζήτημα ούτως ή άλλως βρισκόταν εκ των προτέρων στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί απόψε”, αναφέρει διευκρινίζοντας ότι πέραν των εννέα, καμία άλλη χώρα δεν γνώριζε την συγκεκριμένη κίνηση.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η συγκεκριμένη επιστολή θα ενισχύσει τις πιέσεις για καθολική αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το γερμανικό τείχος
Ωστόσο, ήδη η ιδέα για το συγκεκριμένο ευρωομόλογο, λίγα χρόνια μετά την κρίση που ξέσπασε το 2009 και τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί τότε για ευρωπαϊκή λύση, βρίσκει αρνητές στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, με την Γερμανία να “κόβει” κάθε συζήτηση.
Για την Γερμανία είναι σημαντικό η ανάληψη χρεών να συνδέεται με όρους, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι».
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το Βερολίνο προκρίνει την βοήθεια από τον ESM.
«Ευτυχώς βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από ό,τι στην προηγούμενη κρίση, διότι υπάρχει ο ισχυρός ESM. Και εάν είναι απαραίτητο, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο ESM έχει και στα υπάρχοντα εργαλεία τους πόρους, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για να δράσει», τόνισε.
Χθες ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε «συζήτηση – φάντασμα» την σχετική με «κορωνο-ομόλογα», η οποία άνοιξε με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης.