Χαλαρώσεις σε όρους και προϋποθέσεις που διέπουν την περίληψη και αφαίρεση φυσικών και νομικών προσώπων στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών, αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με στόχο την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, που επλήγησαν από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι άμεσης εφαρμογής και θα ισχύουν μέχρι την 30 Απριλίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΤΚ, αποφασίστηκε η αναστολή του χρονικού περιθωρίου των 15 ημερών για εκ νέου παρουσίαση επιταγής με ανεπαρκή υπόλοιπα προτού καταχωρηθεί στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών (ΚΑΠ).
Αποφασίστηκε επίσης η αναστολή του χρονικού περιθωρίου ενός μηνός που δίνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τακτοποίηση εκάστης ακάλυπτης επιταγής από την ημερομηνία επιστροφής της ως ακάλυπτη, έτσι ώστε να δύναται η διαγραφή των προσώπων αυτών από το ΚΑΠ.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Διαχειριστική Επιτροπή του ΚΑΠ θα εξετάζει, κατά την διακριτική της ευχέρεια, αιτήματα διαγραφής, με προσκόμιση των απαραίτητων πιστοποιητικών, από καταχωρημένα στο ΚΑΠ πρόσωπα, τα οποία με οδηγίες ή εντολή των Αρχών εμπίπτουν είτε στην Κατηγορία 1 [υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα)], είτε αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και εμπίπτουν στον Κατάλογο Ευπαθών Ομάδων και απουσίασαν ή απουσιάζουν από την εργασία τους για προστασία της υγείας τους ή / και μη επιδείνωσής της.
«Τα πιο πάνω μέτρα έχουν κριθεί απαραίτητα για συνέχιση της λειτουργίας του ΚΑΠ, διαφυλάττοντας τη χρήση των επιταγών και των συμφερόντων των δικαιούχων», αναφέρει η ΚΤΚ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα μέτρα δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως ενθάρρυνση για κατάχρηση των επιταγών».
Η ΚΤΚ καλεί το κοινό να κάνει συνετή χρήση των επιταγών, υπενθυμίζοντας ότι η έκδοση επιταγών χωρίς αντίκρισμα συνιστά ποινικό αδίκημα δυνάμει του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου (ΚΕΦ. 154).
Καταλήγοντας, η ΚΤΚ σημειώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν το κρίνει αναγκαίο θα προβεί στην περαιτέρω λήψη μέτρων ή/και αναθεώρηση των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων.
Πηγή: ΚΥΠΕ