Τον Δεκέμβριο του 2019 όλες οι αξιολογήσεις διαφόρων οίκων και οργανισμών για το 2020 εστιάζονταν στην πιθανότητα συνέχισης του εμπορικού πολέμου Κίνας και ΗΠΑ, στο ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης χρέους, στις επιπτώσεις του μεταναστευτικού και στις επιπτώσεις από το Brexit.
Σε λιγότερο από εκατό μέρες όλες αυτές οι ανησυχίες προβάλλουν ως «μικροί πονοκέφαλοι» μπροστά στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοιού.
Η επιδημία που άρχισε από την Κίνα έχει πλέον επεκταθεί πρακτικά όλες τις χώρες. Και ενώ στα αρχικά στάδια είχε επικρατήσει η άποψη ότι από οικονομικής πλευράς το πρόβλημα περιοριζόταν σε μια προσωρινή διαταραχή των γραμμών προμήθειας και παραγωγής από την Κίνα στην παγκόσμια αγορά – και επομένως διαχειρίσιμη – η εξάπλωση του ιού και τα δραστικά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν δημιουργήσει μια κρίση ζήτησης και εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Καταλήξαμε λοιπόν σε μια τέλεια καταιγίδα με ταυτόχρονα προβλήματα σε προσφορά και ζήτηση που οδηγούν την παγκόσμια οικονομία με μαθηματική ακρίβεια σε μια ύφεση απροβλέπτων για την ώρα διαστάσεων.
Και σαν να μην έφταναν αυτά ήρθε να προστεθεί και ο «πόλεμος» του πετρελαίου μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας – με παράπλευρο στόχο από πλευράς Ρωσίας -τις Αμερικανικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου με σχιστολιθική ρωγμάτωση (fracking). Οι εταιρείες αυτές βασίζονταν σε μια ψηλή τιμή πετρελαίου για να είναι σε θέση να εξυπηρετούν τον τεράστιο δανεισμό τους. Σε περίπτωση που η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου διαρκέσει τότε αναπόφευκτα θα δούμε πτωχεύσεις και ένα μεγάλου μεγέθους αρνητικό πιστωτικό γεγονός.
Πώς όμως επηρεάζεται η Κύπρος;
Ο τόπος μας σύμφωνα με τον Οικονομολόγο Ιωάννη Τελώνη που μίλησε στο InBusinessNews βρίσκεται μπροστά σε μια νέα κρίσιμη συγκυρία τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό.
Συγκεκριμένα:
-Ως μια μικρή ανοικτή οικονομία είμαστε ευάλωτοι σε εξωτερικά σοκ ειδικά τέτοιας έντασης και βάθους.
-Από κοινωνικής πλευράς καλείται να αλλάξει δραστικά τις συνήθειες του και να εφαρμόσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα που κατά πάσα πιθανότητα θα ενταθούν δυσχεραίνοντας την κοινωνική ζωή και την οικονομική δραστηριότητα.
-Θα έχει να αντιμετωπίσει μια καλοκαιρινή περίοδο με αισθητά λιγότερους τουρίστες με πιθανότατα ανοικτά τα σχολεία και πανεπιστήμια μέχρι τέλος Ιουλίου, με περιορισμούς σε μαζικές εκδηλώσεις και με αισθητή μείωση στα ταξίδια.
-Από πλευράς οικονομίας ο τουριστικός τομέας θα είναι ο πιο ακραία επηρεασμένος με τις μεταφορές να ακολουθούν.
– Τα προβλήματα στον τουριστικό τομέα θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον κλάδο.
-Το συνεπακόλουθο αυτών των εξελίξεων είναι μια πιθανή σημαντική μείωση στην καταναλωτική ζήτηση που θα διαχύσει την αρνητική πορεία και σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως το εμπόριο και οι υπηρεσίες.
-Προβλήματα θα δημιουργηθούν επίσης και στις τράπεζες τόσο με κόκκινα δάνεια ειδικά στον τουριστικό τομέα όσο και με πελάτες που θα αντιμετωπίσουν θέματα ταμειακών ροών (cash flow) λόγω ετεροχρονισμού παραγγελιών και διάθεσης τους.
-Γενικά είναι λογικό να αναμένουμε όχι μόνο μια επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης αλλά ακόμη και αρνητικό πρόσημο το τελευταίο τρίμηνο.
-Το πόσο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση δεν εξαρτάται μόνο από εμάς – αλλά υπάρχουν αρκετές ενέργειες και μέτρα που μπορούν να αναληφθούν για να δημιουργήσουμε την βάση της ανάκαμψης.
Οικονομικά μέτρα
Η πρώτη δέσμη μέτρων κατά την εκτίμηση του κ. Τελώνη έπρεπε να στοχεύει στην ενδυνάμωση του αισθήματος ευθύνης και πειθαρχίας που χρειαζόμαστε για να περιορίσουμε την έκταση και τελικά και να εξαλείψουμε τον ιό.
-Ένα πρώτο μέτρο είναι η παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για αυτοπεριορισμό π.χ. άμεση πληρωμή άδειας ασθενείας από τις κοινωνικές ασφαλίσεις.
-Η παροχή αυξημένης άδειας απουσίας σε γονείς ώστε αυτοί να μπορούν να μείνουν με τα παιδιά τους που βρίσκονται εκτός σχολείου.
-Άμεση τεχνική υποστήριξη στο Υπουργείο Παιδείας για την δημιουργία επικοινωνιακών μέσων για παράδοση μαθημάτων – ακόμη και τηλεοπτικά κανάλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
-Η παροχή κοινωνικής μέριμνας μέσω εθελοντικών ομάδων για τροφοδότηση των ατόμων που θα βρίσκονται υπό περιορισμό.
-Περιορισμό στο ελάχιστο των συγκεντρώσεων – καλό παράδειγμα θα ήταν η διεξαγωγή των εργασιών της βουλής μέσω τηλεδιάσκεψης
-Χρήση τηλεδιάσκεψης στις εργασίες των δικαστηρίων
Η δεύτερη δέσμη μέτρων αφορά την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον κλάδο του τουρισμού. Στόχος είναι η διατήρηση της υποδομής υποστήριξης των τουριστικών υπηρεσιών και η σε δεύτερο λόγο τόνωση της εγχώριας ζήτησης
-Παροχή κινήτρων στις τράπεζες για προσωρινή επέκταση πιστωτικών διευκολύνσεων με κρατική εγγύηση
-Παροχή φορολογικών κινήτρων στις ΜΜΕ
-Αναβολή πληρωμής υποχρεώσεων προς την κυβέρνηση – κοινωνικές ασφαλίσεις , ΦΠΑ.
-Επιδότηση για περιορισμένο χρονικό διάστημα πάγιων εξόδων π.χ. μέρος του ενοικίου.
-Επιδότηση μισθών νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Η τρίτη δέσμη μέτρων αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικά του τουριστικού τομέα Στόχος είναι και πάλι η διατήρηση της υποδομής υποστήριξης των τουριστικών υπηρεσιών και η σε δεύτερο λόγο τόνωση της εγχώριας ζήτησης.
-Παροχή κινήτρων στις τράπεζες για προσωρινή επέκταση πιστωτικών διευκολύνσεων με κρατική εγγύηση
-Παροχή φορολογικών κινήτρων για συνέχιση εργασιών βελτίωσης που είναι προγραμματισμένες
-Αναβολή πληρωμής υποχρεώσεων προς την κυβέρνηση – κοινωνικές ασφαλίσεις , ΦΠΑ.
-Επιδότηση για περιορισμένο χρονικό διάστημα πάγιων εξόδων π.χ. μέρος του ενοικίου.
-Επιδότηση μισθών νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
-Κίνητρα για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Τέλος μια τέταρτη δέσμη μέτρων αφορά την γενικότερη οικονομία μέσω της τόνωσης της καταναλωτικής ζήτησης.
-Με την τιμή των ορυκτών καυσίμων σε ιστορικό χαμηλό παροχή κινήτρων (π.χ. χρηματοδότησης) για προαγορά ικανών ποσοτήτων για μείωση του ενεργειακού κόστους
-Επίσπευση ώριμων έργων δημόσιας υποδομής για απορρόφηση των επιπτώσεων στην οικοδομική βιομηχανία
-Επίσπευση της εφαρμογής της ψηφιακής μεταρρύθμισης