Συσκέψεις επί συσκέψεων πραγματοποιούν τις τελευταίες μέρες τα επιτελεία των κυπριακών τραπεζών για να λάβουν αποφάσεις στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του InBusinessNews στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται μέτρο που αφορά αναστολή δόσεων από πλευράς επιχειρήσεων, καθώς θεωρούν πως αυτό το μέτρο δεν θα έχει όφελος ούτε για τις τράπεζες, ούτε για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για την κυπριακή οικονομία.
Όπως μας τονίστηκε αρμοδίως εξετάζονται λύσεις που θα δεν θα συγκρούονται με τους εποπτικούς περιορισμούς που υπάρχουν για στήριξη των επιχειρήσεων.
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:
-Αύξηση της ρευστότητας των υγιών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί
-Αύξηση της ρευστότητας των υγιών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί
-Αύξηση του overdraft των καλοπληρωτών και των υγιών επιχειρήσεων
-Παραχώρηση νέων δανείων σε καλοπληρωτές και υγιείς επιχειρήσεις.
-Επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων
-Παραχώρηση νέων δανείων σε καλοπληρωτές και υγιείς επιχειρήσεις.
-Επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων
Σύμφωνα πάντα με τραπεζικές πηγές θα βλέπουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά και εκεί και όπου χρειάζονται οι πελάτες που έχουν επιδείξει συνέπεια στην καταβολή των δόσεων τους θα έχουν διευκολύνσεις.
Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και κυρίως αυτές που απασχολούνται στον τουρισμό και στον τομέα της εστίασης.
Τέλος οι τράπεζες διαβεβαιώνουν πως λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια της υγείας του προσωπικού της και των πελατών τους.
Να υπενθυμίσουμε πως πακέτο στήριξης της ρευστότητας των τραπεζικών ομίλων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν μέσω προβλέψεων ότι ο κορονωϊός θα πλήξει σοβαρά την καπιταλιστική οικονομία των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών με μακροπρόθεσμα κεφάλαια, πρόσθετες αγορές ομολόγων ύψους €120 δισ. σε συνδυασμό με τις αγορές του υφιστάμενου προγράμματος και αναβολή των stress test.
«Η εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί ένα μεγάλο σοκ για τις προοπτικές της ανάπτυξης της παγκόσμιας και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Απαιτείται φιλόδοξη και συντονισμένη, δημοσιονομικού χαρακτήρα, απάντηση στην κρίση που βιώνουμε», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τη φετινή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,8% (από 1,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).