Αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο, στον απόηχο της «άφιξης» και στην Κύπρο του κορωνοϊού. Η γενική «παράλυση» άλλων κρατών με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δημιουργεί έντονες ανησυχίες για αλυσιδωτές επιπτώσεις και στην κυπριακή οικονομία.
Και ενώ στην Ελλάδα η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά φορολογικών και άλλων διευκολύνσεων προς τις επιχειρήσεις, αντίστοιχα μέτρα από το κυπριακό κράτος προτίθενται να ζητήσουν και οι εδώ επιχειρηματικές οργανώσεις.
Τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις λόγω του κορωνοϊού αναμένεται να συζητηθούν την Τετάρτη, 11 Μαρτίου, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο σύσκεψης του Υπουργού Οικονομικών με τους Προέδρους και του Γενικούς Διευθυντές της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, του ΠΑΣΥΞΕ και του ΣΤΕΚ.
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε ότι το απόγευμα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του ΔΣ του Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συζητηθούν πιθανά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Από τη συζήτηση αναμένεται να προκύψει κάποιο πλαίσιο εισηγήσεων, το οποίο θα θέσει το ΚΕΒΕ στην αυριανή συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Τσιακκής ανέφερε πως μεταξύ άλλων, προσανατολίζονται προς μέτρα ελάφρυνσης ή στήριξης των επιχειρήσεων. «Πιθανόν να ζητηθεί κάποια αναστολή καταβολής κάποιων εισφορών/ φόρων όπως ΦΠΑ από μέρους των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες να δείξουν περισσότερη κατανόηση προς επιχειρήσεις σε ότι αφορά συναλλαγές, θα συζητήσουμε και κάποιες άλλες σκέψεις που μπορεί να έχουν μέλη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιακκής.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΟΕΒ. Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε πως η Ομοσπονδία προτίθεται να εισηγηθεί σειρά μέτρων που σχετίζονται, πχ με διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων καθώς επίσης και κάποια άλλα μέτρα. «Ενδεχομένως να δούμε συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έχουμε εξάλλου αντίστοιχες εμπειρίες μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που υλοποιήθηκαν το 1991 και το 2013», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΟΕΒ θα καθορίσει τα μέτρα αυτά, σε σύσκεψη του ΔΣ της που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών.
Ανησυχίες για την κατάσταση στην ΕυρώπηΤην ίδια ώρα, ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο προκαλεί ο βαθμός επέκτασης του ιού στην Ευρώπη και σε χώρες, με τις οποίες υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό εμπορικές σχέσεις όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. «Πιθανόν να αρχίσουμε να έχουμε κίνδυνο ελλείψεων από αυτές τις αγορές αν η κατάσταση χειροτερέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιακκής.
Πάντως, πρόσθεσε, σε ότι αφορά τα κινέζικα προϊόντα, δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις, με εξαίρεση κάποια είδη ιατρικής πρώτης ανάγκης πχ μάσκες, αντισηπτικά κ.α. Εξάλλου, συμπλήρωσε, «η Κίνα αρχίζει σταδιακά να επανέρχεται και η παραγωγή επιστρέφει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αν μια επιχείρηση κρατούσε αποθέματα τριών μηνών, όπως κάνουν οι περισσότερες στην Κύπρο, είναι πιθανόν να μην παρατηρηθούν σοβαρές ελλείψεις», κατέληξε ο κ. Τσιακκής.