Το ΧΑΚ και οι ψηφιακές υπογραφές

Ως γνωστόν, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως  Τοπική Αρχή Εγγραφής μεσολαβεί για την έκδοση και παράδοση εγκεκριμένων ψηφιακών υπογραφών.

Συνεπώς, Οργανισμοί ή Εταιρείες μπορούν να προμηθεύονται από το ΧΑΚ Εγκεκριμένα Πιστοποιητικά για ηλεκτρονικές υπογραφές/σφραγίδα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν για εξυπηρέτηση των εργασιών τους. Ολοένα και περισσότεροι Οργανισμοί και Εταιρείες επιλέγουν να υιοθετήσουν τη  χρήση των ηλεκτρονικών υπογραφών ώστε να αντικαταστήσουν διαδικασίες στις οποίες απαιτούνται τυπωμένα έγγραφα (επικυρωμένα με χρήση σφραγίδων και υπογραφών).

Υπενθυμίζεται δε ότι οι ψηφιακές υπογραφές είναι απαραίτητες για την αποστολή ανακοινώσεων μέσω του Μηχανισμού Κεντρικής Αποθήκευσης Ρυθμιζόμενων Πληροφοριών (ΟΑΜ).

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου για εκτέλεση της πιο πάνω εργασίας έχει ήδη συνάψει Συμφωνία με την εταιρεία ADACOM στην Ελλάδα, η οποία είναι Εγκεκριμένος Πάροχος Υπηρεσιών Πιστοποίησης. Στην Κύπρο έχει επίσης αδειοδοτηθεί ως Εγκεκριμένος Πάροχος Υπηρεσιών Πιστοποίησης η εταιρεία JCC. Ενόψει συνεργασίας που συνομολογήθηκε μεταξύ ADACOM και JCC, το Χρηματιστήριο θα συνεργαστεί επίσης και με την εταιρεία JCC μετά από σχετική εξουσιοδότηση από την εταιρεία ADACOM.

Ενόψει των πιο πάνω ρυθμίσεων, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει τροποποιηθεί το Έντυπο Αίτησης για απόκτηση Εγκεκριμένου Πιστοποιητικού από Φυσικό πρόσωπο και έχουν επίσης προστεθεί δύο νέες αιτήσεις, οι οποίες αφορούν σε: (i) φυσικό πρόσωπο που συνδέεται με νομικό και (ii) νομικό πρόσωπο.  Ειδικότερα, σημειώνεται ότι από τις 9 Μαρτίου 2020, τα έντυπα αιτήσεων για παροχή και ανανέωση ψηφιακών υπογραφών θα είναι τα ακόλουθα, ανάλογα με τον τύπο ψηφιακής υπογραφής:

–         Έντυπο Αίτησης και Συμφωνίας για  Εγκεκριμένα  Πιστοποιητικά για Ηλεκτρονικές Υπογραφές (Φυσικό Πρόσωπο) (επισυνάπτεται)

–         Έντυπο Αίτησης για Εγκεκριμένα Πιστοποιητικά για Ηλεκτρονικές Υπογραφές (φυσικό πρόσωπο που συνδέεται με νομικό πρόσωπο)

–         Έντυπο Αίτησης για Εγκεκριμένα Πιστοποιητικά για Ηλεκτρονική Σφραγίδα (νομικό πρόσωπο)

Για κάθε τύπο των πιο πάνω εγκεκριμένων πιστοποιητικών (Qualified Certificate), η διαδικασία επικύρωσης είναι διαφορετική. Τα εν λόγω έντυπα καθώς και σχετικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου στον ακόλουθο σύνδεσμο (link):

http://www.cse.com.cy/el-GR/Electronic-Signatures/

Για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες ή επεξηγήσεις, παρακαλείστε όπως επικοινωνείτε σχετικά με τους Λειτουργούς κυρίους Πανίκο Χριστοφόρου, Άγγελο Γιακουμή, Κυριάκο Κώστα, Άντρη Ανδρέου και Μαρία Σολωμού στα τηλέφωνα 22712300 (ext. 3) ή 22712455.