Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία εξέτασε το θέμα των υπερβολικών χρεώσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνου Ηροδότου, το Διάταγμα θα περιλαμβάνει τρία βασικά μέτρα για περιορισμό των υπερχρεώσεων:
- Την επιβολή πλαφόν στις ετήσιες χρεώσεις πάνω σε βασικές υπηρεσίες των Τραπεζών.
- Για κάποιες υπηρεσίες δεν θα υπάρχει όριο για αριθμό πράξεων ενώ για κάποιες άλλες θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο το χρόνο, πάνω από το οποίο θα υπάρχουν χρεώσεις.
- Θα υπάρξουν μηδενικές χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ), ανάμεσα σε όλες τις Τράπεζες. Δηλαδή, οι καταναλωτές δεν θα χρεώνονται αν επιθυμούν να κάνουν ανάληψη μετρητών από μηχάνημα άλλης Τράπεζες από αυτή του λογαριασμού τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συγκεκριμένο μέτρο θα επωφεληθούν και οι κάτοικοι ορεινών περιοχών, οι οποίοι δεν έχουν πολλές τραπεζικές επιλογές για αναλήψεις από ATM.
Όπως είπε, στις προηγούμενες συνεδρίες είχε γίνει καταγραφή των χρεώσεων και είχε δεσμευτεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να ετοιμάσει μελέτη σχετικά με τις χρεώσεις στην Κύπρο αλλά και αυτές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τη σύγκριση των χρεώσεων με τους βασικούς μισθούς στην Κύπρο και το ενδεχόμενο να εκδοθεί Διάταγμα από τον Υπουργό Οικονομικών στη βάση συγκεκριμένης νομοθεσίας περί τελών.
Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως ο Διοικητής, αφού ολοκλήρωσε τη μελέτη, την παρουσίασε στον Υπουργό, ο οποίος θα συζητήσει εντός των ημερών με τις Τράπεζες. Ωστόσο, όπως είπε, ο Υπουργός Οικονομικών έχει καταλήξει στην οριστική απόφαση για έκδοση Διατάγματος εντός της εβδομάδας με το ύψος του οποίου σε διάφορα ζητήματα θα τα ανακοινώσει στην Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε πως η πολιτική κατεύθυνση του Διατάγματος θα κινείται σε τρεις άξονες. Καταρχήν, όπως είπε, θα καθοριστεί ο βασικός λογαριασμός της οικογένειας, από τον οποίο γίνονται οι διάφορες πληρωμές και θα μπει πλαφόν στον αριθμό των ετήσιων χρεώσεων σε αυτό το λογαριασμό. Δεύτερο, για ορισμένες πράξεις, θα δύναται να υπάρξουν χρεώσεις όταν ο αριθμός των πράξεων υπερβαίνει ένα καθορισμένο αριθμό. Τρίτον, καταργούνται όλες οι χρεώσεις από αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) ασχέτως ποιας τράπεζας είναι, από οποιονδήποτε πελάτη οποιασδήποτε άλλης τράπεζες.
Αυτά τα μέτρα αφορούν το κεφάλαιο του γενικού πληθυσμού, είπε ο κ. Ζαχαρίου, σημειώνοντας πως ο Υπουργός Οικονομικών δύναται να δει ειδικότερα θέματα σε σχέση με ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, κάτι που συζητείται αυτή τη στιγμή και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.
«Η Επιτροπή Θεσμών εκφράζοντας την κοινωνία των πολιτών, εκφράζοντας αυτούς που τους έστειλαν στο Κοινοβούλιο, και υιοθετώντας την άποψη τους ότι οι χρεώσεις είναι υπερβολικές και πως οι Τράπεζες παίζουν πάνω στη ράχη του φτωχού κόσμου, υιοθέτησε μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία σήμερα έρχεται να δώσει για πρώτη φορά στην Κύπρο, διατάγματα εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για να μπορέσουμε να φέρουμε την οικονομία εκεί που πρέπει να είναι», είπε.
Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως ο ίδιος δεν είναι εξ αυτών που θεωρεί πως τα διατάγματα είναι αναγκαία στην οικονομία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι αναγκαία και επιβαλλόμενα όταν πλήττεται ο γενικότερος πληθυσμός. Εξέφρασε την ευαρέσκεια του στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ευθυγραμμίστηκαν με την απαίτηση των βουλευτών και θεσπίζουν μέτρα στήριξης των πολιτών.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε πως πλήττονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και οι ίδιοι οι πολίτες από τις υπερχρεώσεις των Τραπεζών. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως μπορεί οι αυτόματες ταμειακές μηχανές να μην έχουν χρεώσεις με βάση τα νέα μέτρα, όμως υπήρξε καταγγελία πως απομακρύνονται οι ΑΤΜ από απομονωμένες περιοχές. Για αυτό πρέπει να διασφαλιστεί, πρόσθεσε, ότι οι αυτόματες μηχανές θα παραμείνουν στα χωριά και στις απομακρυσμένες περιοχές προκειμένου να εξυπηρετηθούν συνταξιούχοι.
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως θα πρέπει να εξεταστεί το ποιος εποπτεύει την εφαρμογή του Διατάγματος που θα εκδώσει ο Υπουργός Οικονομικών και το διάστημα που αυτό θα διαρκέσει. Εξέφρασε τέλος την ευχή, πως όλα αυτά, θα τα διευκρινίσει ο Υπουργός Οικονομικών την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι δεν θεωρεί πως η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της κοινωνίας και των πολιτικών κομμάτων για δραστική αντιμετώπιση των υπερχρεώσεων των Τραπεζών. Είπε πως πριν από αρκετούς μήνες έγιναν δηλώσεις από Βουλευτές του κόμματος της Κυβέρνησης αλλά και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ γεμάτες θυμό, επίκριση και απειλές προς τις Τράπεζες γιατί υπήρξαν και διαπιστώθηκαν υπερβολικές χρεώσεις ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών.
Ανέφερε πως έχουν περάσει 5 μήνες από εκείνες τις επικριτικές δηλώσεις και ακόμα η Κυβέρνηση με την Κεντρική Τράπεζα μελετούν το θέμα του διατάγματος. Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του γιατί αυτά τα μέτρα αφορούν ορισμένο αριθμό καταναλωτών και θα έχουν πολύ μικρή επίπτωση πάνω στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, οι οποίες αποκλείονται εξολοκλήρου, είτε αυτές είναι μικρές είτε μικρομεσαίες.
«Επιμένουν να περιορίζουν αυτά τα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες και στους φυσικούς καταναλωτές και μόνον για ένα λογαριασμό», είπε, και πρόσθεσε πως τα μέτρα είναι πολύ περιορισμένα και έχουν ουσιαστικά εξυπηρετηθεί οι απαιτήσεις των Τραπεζών, οι οποίες δεν φαίνεται να αντιδρούν σε αυτά.