Την ύπαρξη μιας βαθιάς ριζωμένης επενδυτικής κουλτούρας, που περιορίζεται σε καταθέσεις σε τράπεζες και επενδύσεις σε ακίνητα, διαπιστώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Παναγιώτης Μαυρομιχάλης, επισημαίνοντας πως το περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά για τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς τόσο ιδιώτες όσο και θεσμικοί επενδυτές στρέφονται προς τις εταιρείες αυτές, προκειμένου να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους.
Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει του αυριανού CFA Forecasting Event, o κ. Μαυρομιχάλης τονίζει πως παρά την εξομάλυνση του τραπεζικού τομέα, ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι βραδύτερος από το αναμενόμενο, επισημαίνοντας πως η βιωσιμότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος θα διασφαλιστεί με περισσότερες συγχωνεύσεις, μείωση εξόδων και συρρίκνωση χαρτοφυλακίων.
Για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Μαυρομιχάλης λέει ότι θα συνεχιστούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αν και θα υπάρξει επιβράδυνση, με θετικές επιδράσεις από τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας και τη σημαντική μείωση στο κόστους δανεισμού του κράτους.
Επισημαίνει ωστόσο ότι «η προδιαγραφόμενη μείωση ξένων επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων και μια ενδεχόμενη επιβράδυνση του τουριστικού τομέα εξαιτίας μιας πιθανής γεωπολιτική αστάθειας ή άλλων εξωγενών παραγόντων, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας».
Τράπεζες: Συγχωνεύσεις, βελτίωση αποδοτικότητας και απομόχλευση
Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ο Πρόεδρος του CFA Society Cyprus σημειώνει ότι είναι εμφανές ότι υπάρχει εξομάλυνση του τραπεζικού τομέα, με τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων να είναι βραδύτερος απ’ ό,τι θα ανέμενε κανείς.
«Για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερες συγχωνεύσεις τραπεζών, μείωση των εξόδων, καθώς και περαιτέρω συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων τους. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι και η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών κερδοφορίας», τονίζει.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα συμβούλευε επενδυτές για αγορά τραπεζικών μετοχών, ο κ. Μαυρομιχάλης λέει ότι τέτοιες επενδύσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν υπό την προϋπόθεση της επαρκούς διασποράς των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
«Αν λάβουμε όμως υπόψη ότι τα εισοδήματα των πλείστων επενδυτών είναι συνδεδεμένα σε μεγάλο βαθμό με την κυπριακή οικονομία, καθώς και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες και επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, η οποιαδήποτε επένδυση σε κυπριακές μετοχές πρέπει να γίνεται σε συνάρτηση με την στρατηγική κατανομή ενός χαρτοφυλακίου, διασφαλίζοντας επαρκή διασπορά», υποδεικνύει.
Τα αρνητικά επιτόκια βοηθούν τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών
Αναφορικά με τις προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, ο κ. Μαυρομιχάλης χαρακτηρίζει το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων ως ευνοϊκό για τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
«Ο κύριος λόγος είναι ότι, λόγω των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, τόσο οι ιδιώτες, όσο και οι θεσμικοί επενδυτές στρέφονται στις εν λόγω εταιρείες για να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους, που μέχρι τώρα ήταν κατατεθειμένα στο τραπεζικό σύστημα», εξηγεί και συμπληρώνει: «Είναι σημαντικό ωστόσο οι εταιρείες και οι επενδυτές να διασφαλίσουν ότι οι οποιεσδήποτε επενδύσεις γίνονται στη βάση ενός ολιστικού και ορθολογιστικού οικονομικού προγραμματισμού, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον επενδυτικό ορίζοντα και το προφίλ του κάθε επενδυτή».
Κουλτούρα επενδύσεων σε καταθέσεις και ακίνητα
Ερωτηθείς για την επενδυτική κουλτούρα στην Κύπρο τόσο όσον αφορά επιχειρήσεις όσο και νοικοκυριά, ο κ. Μαυρομιχάλης σημειώνει πως «στην Κύπρο είναι βαθιά ριζωμένη μια κουλτούρα αποταμίευσης σε τράπεζες και επενδύσεων σε ακίνητα», επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής.
«Ως σύνδεσμος χρηματοοικονομικών αναλυτών προσπαθούμε να εμπεδώσουμε μια επενδυτική κουλτούρα, βάσει της οποίας ο επενδυτής τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο νοικοκυριών να μπορεί να εφαρμόσει ένα ορθολογιστικό οικονομικό προγραμματισμό. Είναι σημαντικό να εμπεδωθεί η αξία της επένδυσης βάσει μιας προκαθορισμένης επενδυτικής πολιτικής υπό την καθοδήγηση έμπειρων χρηματοοικονομικών συμβούλων», λέει.
Εδραιώθηκε ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών
Για τον Σύνδεσμο, ο κ. Μαυρομιχάλης αναφέρει πως το CFA Society Cyprus έχει εδραιωθεί πλέον, χάρη στην έντονη δράση του και τη συμβολή του στα χρηματοοικονομικά τεκταινόμενα του τόπου τα τελευταία χρόνια.
Οι τρεις πυλώνες δράσης του Συνδέσμου, λέει, αφορούν στην καταπολέμηση του οικονομικού αναλφαβητισμού, στη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου και στη συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, την κυβέρνηση και άλλους φορείς στον κλάδο των επενδύσεων με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα στην Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομιχάλη, ο Σύνδεσμος αριθμεί σήμερα περισσότερα από 175 μέλη, τα οποία έχουν όλα αποκτήσει την πιστοποίηση του CFA Institute, ενώ υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους για την απόκτηση του επαγγελματικού τίτλου CFA με τους υποψήφιους να ξεπερνούν τους 200 φέτος.
Αναφορικά με το αυριανό Forecasting Event, o κ. Μαυρομιχάλης σημειώνει ότι ο διευθύνοντας σύμβουλος του CFA Institute για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και την Αφρική, Γκάρι Μπέικερ θα μιλήσει για το μέλλον του κλάδου των χρηματοοικονομικών (Future of Finance), ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο Αλεξάντερ Πράβιτζ, διευθυντής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου της εταιρίας διαχείρισης επενδύσεων Schroders, ο οποίος θα αναλύσει τις επενδυτικές προοπτικές μετά το 2020 σε σύγκριση με τη θετική πορεία που είχαν οι διεθνείς αγορές κατά τη δεκαετία που πέρασε.