Νέος κύκλος αξιολογήσεων από διεθνείς οίκους

Ξεκινά ο νέος κύκλος αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας στις 6 Μαρτίου με την αρχή να γίνεται από τον οίκο Standard and Poor’s, σε μια περίοδο που οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλές και οι τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι διοικήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής στοχεύουν στη μείωση του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου και για το λόγο αυτό είναι σε εξέλιξη διεργασίες για την πώληση κόκκινων δανείων. Ο οίκος Standard and Poor’s, διατηρεί σταθερό τον ορίζοντα της διαβάθμισης της Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η διαβάθμιση της Κύπρου παραμένει στο ΒΒΒ-, που είναι το όριο της επενδυτικής κατηγορίας και έχει ενδιαφέρον τι σήμα θα δώσουν οι αναλυτές του οίκου αξιολογώντας τα οικονομικά και τραπεζικά δεδομένα. Ο οίκος σε έκθεση που είχε κυκλοφορήσει τους προηγούμενους μήνες διέβλεπε πιθανή αναβάθμιση εντός των επόμενων δύο ετών κρίνοντας ότι το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος καθηλώνουν το αξιόχρεο της Κύπρου στα υφιστάμενα επίπεδα, παρά το θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Τα ψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και η πτώση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους είναι τα ζητήματα που αναμένουν οι οίκοι στο σύνολο τους. Οι οίκοι ζητούν επίσης διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τήρηση πλεονασματικών προϋπολογισμών, συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Στους αστάθμητους παράγοντες για τα δημόσια οικονομικά περιλαμβάνεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για επιστροφή των αποκοπών των μισθών και συντάξεων κατά την περίοδο της κρίσης. Ο αντίκτυπος στα δημόσια οικονομικά υπολογίζεται σε €844 εκατ. σε ορίζοντα τετραετίας. Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης υπάρχει εναλλακτικό σενάριο με άλλα μέτρα τα οποία θα ληφθούν και σε αυτά περιλαμβάνονται μέτρα που έχουν νομική πτυχή, δηλαδή τροποποίηση του Συντάγματος.

Στις 3 Απριλίου σειρά παίρνει ο οίκος Fitch για να δώσει τη δική του αξιολόγηση. Ο οίκος διατηρεί την αξιολόγηση του rating στην βαθμίδα ΒΒΒ-. Οι Fitch αναμένουν ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα παραμείνει κοντά στο 2% του ΑΕΠ τα έτη 2020-2021, πολύ πάνω από τις απαιτήσεις της ΕΕ. Η εκκρεμής απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αντιστροφή των περικοπών των μισθών του δημόσιου τομέα αντιπροσωπεύει μέτριο δημοσιονομικό κίνδυνο, με εκτιμώμενο ετήσιο κόστος περίπου 0,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Η συνέχεια θα δοθεί από τον οίκο DBRS στις 15 Μαΐου.

Αναμένει περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των ΜΕΧ, εν αναμονή νέων πωλήσεων πακέτων κόκκινων δανείων. Οι κυπριακές τράπεζες, συμπληρώνει, παραμένουν κερδοφόρες με τα κεφαλαιακά επίπεδα και την ικανότητα απορρόφησης απομείωσης δανείων να αυξάνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, πέραν του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στις 19 Ιουνίου αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου Moody’s, o oποίος προχώρησε σε αναβάθμιση του ορίζοντα της διαβάθμισης της Κύπρου σε θετικό από σταθερό τον Σεπτέμβριο του 2019. Είναι ο μόνος οίκος που διατηρεί την Κύπρο σε μη επενδυτική βαθμίδα.