Με χαμηλές προσδοκίες για αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της κυπριακής οικονομίας ξεκινά ο νέος κύκλος αξιολογήσεων της Κύπρου τον Μάρτιο, παρά τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις.
Η πρώτη αξιολόγηση του έτους θα δημοσιευτεί στις 6 Μαρτίου από τον οίκο Standard and Poor’s που είναι ο μόνος που έχει το αξιόχρεο της Κύπρου σε σταθερό ορίζοντα.
Ο οίκος διατηρεί σταθερό τον ορίζοντα της διαβάθμισης της Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2018. Η διαβάθμιση της Κύπρου παραμένει στο ΒΒΒ-, που είναι το όριο της επενδυτικής κατηγορίας.
Σε έκθεση του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οίκος επεσήμανε ότι διαβλέπει πιθανή αναβάθμιση εντός των επόμενων δύο ετών κρίνοντας ότι το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος καθηλώνουν το αξιόχρεο της Κύπρου στα υφιστάμενα επίπεδα, παρά το θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.
«Πιστεύω ότι στην επόμενη αξιολόγηση από τον οίκο S&P η κυπριακή οικονομία θα παραμείνει στην ίδια βαθμίδα (ΒΒΒ- με σταθερό ορίζοντα)», σημειώνει στη StockWatch ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης.
«Παρόλο ότι προβλέπεται να παραμείνει ο ψηλός ρυθμός ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια, θεωρώ ότι έχουμε ακόμη δρόμο για την επόμενη αναβάθμιση. Θα πρέπει να μειωθούν περισσότερο τα ΜΕΔ των τραπεζών, να αυξηθεί η κερδοφορία τους, να μειωθεί περισσότερο το ιδιωτικό αλλά και το δημόσιο χρέος, αλλά και να προωθηθούν κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία για να γίνει πιο ανταγωνιστική», τονίζει.
Προσδοκίες για αναβάθμιση
Προσδοκίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, δημιουργείται από το γεγονός ότι οι υπόλοιποι τρεις οίκοι αξιολόγησης (Moody’s, Fitch και DBRS), διατηρούν το κυπριακό αξιόχρεο σε θετικό ορίζοντα.
Το κυπριακό αξιόχρεο επέστρεψε στην επενδυτική κατηγορία το 2018, με τον οίκο Moody’s να είναι ο μοναδικός που διατηρεί την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας στα «σκουπίδια», στο Ba2, δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία. Ωστόσο, αναβάθμισε τις προοπτικές του κυπριακού αξιόχρεου σε θετικές στις 20 Σεπτεμβρίου.
Κοινές επισημάνσεις των οίκων είναι η αναγκαιότητα μείωσης του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε εβδομαδιαίο του outlook, ο οίκος Moody’s επισήμανε ότι αναμένει το δείκτη ΜΕΔ για το σύνολο του συστήματος να μειωθεί κάτω του 20%.
Οι οίκοι ζητούν επίσης διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τήρηση πλεονασματικών προϋπολογισμών, συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν κίνδυνοι επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών μετά από απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να συνεπάγεται αναδρομικές πληρωμές ύψους €844 εκ. (3,9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ του 2019) για τα έτη 2019 μέχρι 2022.
Η στασιμότητα στις αναβαθμίσεις προκύπτει παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 ανήλθε στο 3,3% από 4,1% το 2018 και 4,4% το 2017. Είναι το πέμπτο συνεχές έτος που η οικονομία καταγράφει θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Μετά τον οίκο S&P ακολουθεί ο οίκος Fitch στις 3 Απριλίου, ο DBRS στις 15 Μαΐου και τέλος ο Moody’s στις 19 Ιουνίου.