Εντός των επόμενων ημερών και το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, η Κύπρος αναμένεται να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ανέρχονται στα €710 εκ., μετά τη σχετική συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Ο ESM απάλλαξε την Κύπρο από την υποχρέωση να προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες για το δάνειο από τον ESM ύψους €6,3 δισ., κάτι που θα ήταν ανέφικτο, σύμφωνα με πηγές του γραφείου διαχείρισης δημοσίου χρέους.
Τα δύο δάνεια έφεραν ίση προτεραιότητα αποπληρωμής κατά την συμφωνία τους, γεγονός που καθιστούσε αναγκαία τη συγκατάθεση του ESM ώστε η Κύπρος να προχωρήσει σε συντομότερη αποπληρωμή του ΔΝΤ. Σε ανάλογη κίνηση προέβη πριν από μερικούς μήνες και η ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας πρώτα τη σχετική έγκριση του ESM.
Η απόφαση της Κύπρου για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, βασίστηκε κυρίως στο ότι το επιτόκιο του ΔΝΤ είναι ψηλότερο σε σχέση με το επιτόκιο που φέρει το δάνειο από τον ESM, καθώς και στο ότι το ποσό της οφειλής προς το ΔΝΤ ήταν χαμηλότερο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling, σημείωσε ότι η Κύπρος έχει σήμερα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και ως εκ τούτου, μπορεί να υποκαταστήσει το χρέος του ΔΝΤ με χρηματοδότηση με χαμηλότερο κόστος και μεγαλύτερη διάρκεια, από τις κεφαλαιαγορές.
Οι αγορές καθορίζουν πληρωμές προς ESM
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων πληρωμών μέρους του χρέους έναντι και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εντός του 2021-2022, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα είναι οικονομικά ωφέλιμο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.
Το ζήτημα θα κριθεί από την πορεία των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές.
Με βάση την συνεννόηση μεταξύ Κύπρου και ESM στο πλαίσιο της συγκατάθεσης του ESM για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, η Κύπρος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις αγορές έτσι ώστε εάν τα επιτόκια υποχωρήσουν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του ESM, να προχωρήσει σε ενέργειες για αποπληρωμή κάποιων ποσών προς τον ESM.
Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ESM, η Κύπρος θα συζητήσει με τον ESM τη δυνατότητα προπληρωμής μεριδίων των δανείων του ESM το 2021 ή το 2022, με την επιφύλαξη των ευνοϊκών συνθηκών της αγοράς και μιας θετικής ανάλυσης κινδύνου-οφέλους.