Κύπρος: Ο νέος Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης δείχνει πτωτικές πιέσεις στην οικονομία

Έτήσια μείωση 3,5% παρουσίασε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου τον Νοέμβριο του 2019 φτάνοντας σε επίπεδο 111,3, μετά από μειώσεις 3,9% τον Οκτώβριο, και 4,0% το Σεπτέμβριο (χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Τράπεζα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Δείκτης, ο οποίος καταγράφει τις τάσεις της οικονομίας σε μηνιαία βάση, συνεχίζει να σηματοδοτεί πτωτικές, αν και ασθενέστερες, πιέσεις στην οικονομική μεγέθυνση.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της Ελληνικής Τράπεζας, οι καθοδικές πιέσεις στον ΣΠΟΔ οφείλονται κυρίως στη ετήσια μείωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ και στην ετήσια αύξηση της τιμής του πετρελαίου τον Νοέμβριο του 2019.  Ωστόσο στο διεθνές περιβάλλον καταγράφηκαν ευνοϊκές εξελίξεις (π.χ. των εμπορικών σχέσεων Κίνας-Αμερικής και θετικές ενδείξεις στους δείκτες βιομηχανικής παραγωγής στην Γερμανία) που αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη του Δείκτη.

Στις εγχώριες εξελίξεις, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε μικρό ετήσιο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης τον Οκτώβριο του 2019. Στον αντίποδα, η θετική ετήσια επίδοση των πλείστων εγχώριων δεικτών, ειδικότερα των αγορών με πιστωτικές κάρτες και οι αφίξεις τουριστών  μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, καθώς και των λιανικών πωλήσεων και του εγγεγραμμένου αριθμού αδειών οικοδομής μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 συνέβαλαν στην συγκράτηση της μείωσης του Δείκτη.

Επιγραμματικά, η Ελληνική Τράπεζα επισημαίνει ότι οι πρόσφατες ετήσιες καθοδικές τάσεις του ΣΠΟΔ οφείλονται κυρίως στο εξωτερικό περιβάλλον που σε συνδυασμό όμως με τη ετήσια θετική επίδοση των πλείστων εγχώριων μεταβλητών είναι συνεπείς με τις προβλέψεις διεθνών και εγχώριων οργανισμών για την κυπριακή οικονομία, η οποία αναμένεται να καταγράψει ισχυρούς μεν αλλά επιβραδυνόμενους δε ρυθμούς μεγέθυνσης.