Κεφαλαιαγορά: Πρόστιμο €10.000 στην Solid Financial Services

Το Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, στη συνεδρία του ημερομηνίας 16 Σεπτεμβρίου 2019, αποφάσισε την επιβολή συνολικού διοικητικού προστίμου ύψους €10.000 στην ΚΕΠΕΥ Solid Financial Services Limited για μη συμμόρφωση με την υποχρέωση αναφοράς συναλλαγών, ως ορίζει το άρθρο 9 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. (648/2012) για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα, τους κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους κα τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών – EMIR και το άρθρο 41 του περί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Νόμου του 2009 ως έχει τροποποιηθεί.

Αναλυτικά, στην Εταιρεία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο:Α. Ύψους €5.000 για παράβαση του άρθρου 9 του Κανονισμού αφού δεν διασφάλισε ότι οι πληροφορίες για κάθε σύμβαση παραγώγων που έχει συνάψει αναφέρθηκαν σε Αρχείο Καταγραφής Συναλλαγών.

Β. Ύψους €5.000 για παράβαση του άρθρου 41 του Νόμου της ΕΚΚ αφού προέβη σε ψευδή δήλωση σχετικά με την αναφορά σε ΑΚΣ, των πληροφοριών για τις συμβάσεις παραγώγων που συνάπτει.

Σε ανακοίνωση τονίζεται ότι ως παράγοντες στον καθορισμό του ύψους των πιο πάνω διοικητικών προστίμων, η ΕΚΚ, έλαβε υπόψη της:

1. Για τη μη συμμόρφωση με το άρθρο 9 του Κανονισμού, i. Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη μέγιστη διοικητική κύρωση που προέβλεψε για παραβάσεις του άρθρου 9 του Κανονισμού, στο άρθρο 37(1) του Νόμου της ΕΚΚ. ii. Τη βαρύτητα που αποδίδεται στη διασφάλιση του ότι τα πρόσωπα που υπόκεινται στην εποπτεία της ΕΚΚ συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες του Κανονισμού και τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται δυνάμει αυτού. iii. Μέχρι την έκδοση της παρούσας απόφασης, η Εταιρεία δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε διορθωτικό μέτρο. iv. Ως μετριαστικούς παράγοντες, το γεγονός ότι η Εταιρεία δεν έχει υποπέσει σε όμοια παράβαση στο παρελθόν.

2. Για τη μη συμμόρφωση με το άρθρο 41 του Νόμου της ΕΚΚ, i. Τη σοβαρότητα που αποδίδει ο νομοθέτης σε παραβάσεις αυτού του είδους, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη μέγιστη διοικητική κύρωση που προέβλεψε για παραβάσεις του άρθρου 41 του Νόμου της ΕΚΚ. ii. Τη βαρύτητα που αποδίδεται στη διασφάλιση του ότι τα πρόσωπα που υπόκεινται στην εποπτεία της ΕΚΚ συμμορφώνονται πλήρως με τις πρόνοιες του Νόμου της ΕΚΚ. iii. Ως μετριαστικούς παράγοντες, το γεγονός ότι η Εταιρεία δεν έχει υποπέσει σε όμοια παράβαση στο παρελθόν.