Τι συμβαίνει με τον πληθωρισμό;

Σε μια ελεύθερη οικονομία, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών μπορούν να μεταβληθούν. Σε περίπτωση γενικής αύξησης των τιμών τότε έχουμε πληθωρισμό, κάτι που δεν είναι κατά ανάγκη “κακό”. Το αντίθετο μάλιστα, ένας ήπιος πληθωρισμός είναι πάντα θεμιτός, ωστόσο αυτό που πρέπει να αποφύγουμε όσο γίνεται είναι τα υψηλά επίπεδα και ο αποπληθωρισμός.

Ένας χαμηλός πληθωρισμός όχι μόνο είναι θεμιτός, αλλά είναι ένδειξη μιας υγιειούς οικονομίας. Σύμφωνα με τον Οικονομολόγο Μιχάλη Φλωρεντιάδη, αυτή τη περίοδο ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης, (μεταξύ τους και η Κύπρος) κυμαίνεται γύρω στο 1,3%, κάτι που αποτελεί «φυσιολογική» οικονομική εξέλιξη χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος. Επίσης, το εν λόγω ποσοστό, κυμαίνεται εντός του ορίου του 2,5% που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  και ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, οπότε δεν συντρέχει γενικός λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον Οικονομολόγο Στέλιο Πλατή, εν αντιθέσει με τον χαμηλό πληθωρισμό, ο υψηλός πληθωρισμός είναι άκρως επικίνδυνος και μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια, ακόμα και εκτροχιασμό της ομαλής πορείας μιας οικονομίας. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φλωρεντιάδη, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αρκετά πιθανόν να πληγούν τα σταθερά εισοδήματα σε μια κοινωνία, αφού θα επικρατούν υψηλές διακυμάνσεις η τάσεις γενικότερα, με αποτέλεσμα την πρόκληση οικονομικής αστάθειας, και την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος.

«Δεν τίθεται θέμα υψηλού πληθωρισμού στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις διεθνείς αγορές, αφού τόσο οι αξίες όσο και οι  μετοχές σε ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια κινούνται σε υψηλά επίπεδα», επισήμανε ο κ. Φλωρεντιάδης.

Εξίσου επικίνδυνος με τον ψηλό πληθωρισμό θεωρείται και ο αποπληθωρισμός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε «ασυνήθιστα επίπεδα υψηλού δανεισμού σε επιχειρήσεις και σε απότομη πτώση των τιμών, καθώς η πραγματική τους αξία αυξάνεται», σύμφωνα με τον κ. Φλωρεντιάδη.

Επιπλέον, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να «στριμωχτούν ιδιαίτερα οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις που κατέχουν μεγάλα δάνεια και θα καταστεί σχεδόν ανέφικτο να τα αποπληρώσουν. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας», κατέληξε ο κ. Φλωρεντιάδης.

Σε ότι αφορά τα επιτόκια, ο κ. Φλωρεντιάδης ανέφερε ότι «τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Κύπρο, βρίσκονται σε αρνητικά επίπεδα, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες (και σε συνδυασμό με τη ποσοτική χαλάρωση), θα έπρεπε να ενθαρρύνει τον πληθωρισμό, όμως δυστυχώς βρισκόμαστε αρκετά μακριά από αυτό το σενάριο».

Η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα αρνητικά επιτόκια, όμως δείχνει να συμβαίνει το αντίθετο, συμπλήρωσε ο κ. Πλατής. Συγκεκριμένα, ο κ. Πλατής ανέφερε ότι «η οικονομία της Κύπρου δέχτηκε μια ισχυρή ώθηση προς τα πάνω, λόγω κυρίως του θέματος των πολιτογραφήσεων, όμως δείχνει σαφώς επηρεασμένη από τη πορεία των επιτοκίων».

Τέλος, σε ερώτηση εάν θα μπορούσε η κυβέρνηση πάρει περαιτέρω μέτρα που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη, ο κ. Πλατής μας ανέφερε ότι, «μια καλή λύση θα μπορούσε να ήταν η ένταξη της χώρας προς την αειφόρο ανάπτυξη, και η υιοθέτηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών».

Εν κατακλείδι, σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια, ο κ. Πλατής δήλωσε ότι λόγω του χαμηλού επιπέδου τους δυσκολεύεται η ανάπτυξη και δεν γίνεται η σωστότερη διαχείριση μιας κρίσης, εάν και εφόσον προκύψει. Επιπρόσθετα, επιδεινώνονται οι οικονομικές ανισοσκέλειες της Ευρωζώνης.