Χρηματοδοτικές ανάγκες έως 2,25 δισ. ευρώ το 2020

Μεταξύ €2 με €2,25 δισ. υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους για το 2020 περιλαμβανομένης και της εξόφλησης του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, η χρηματοδότηση του έτους θα διενεργηθεί μέσω εγχώριων και διεθνών χρηματοδοτικών πηγών. Η κατανομή της χρηματοδότησης ανά εργαλείο κυμαίνεται σε ένα εύρος επί του συνόλου. Η τελική χρηματοδότηση θα διαμορφωθεί αναλόγως των χρηματοδοτικών αναγκών και των συνθηκών στις αγορές κεφαλαίων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας χρηματοδότησης 80% με 82% θα γίνει μέσω του Διεθνούς Ομολόγου ΕΜΤΝ. Είναι ομόλογο μέσης ή μακροπρόθεσμης διάρκειας που διέπεται από αγγλικό δίκαιο και εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Λονδίνου. Στην έκδοση μπορούν να μετέχουν θεσμικοί επενδυτές τόσο από το εξωτερικό όσο και από την κυπριακή αγορά. Βαρύτητα δίνεται στην άντληση κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές.

Το 11% με 13% της χρηματοδότησης θα γίνει με γραμμάτια δημοσίου. Εκδίδονται σε συνεχή βάση με συνήθη διάρκεια 13 εβδομάδων. Μικρότερο ποσοστό 3% με 4% της ετήσιας χρηματοδότησης θα προέλθει από ομόλογα για φυσικά πρόσωπα και 3% με 5% από διμερή δάνεια. Τα ομόλογα για φυσικά πρόσωπα εκδίδονται, προς το παρόν, σε μηνιαία βάση και αφορούν ομόλογα 6-ετούς διάρκειας, μη εισηγμένα σε χρηματιστηριακή αγορά.

Τα διμερή δάνεια κατά κανόνα είναι δανεισμός μακροχρόνιας διάρκειας από υπερεθνικούς οργανισμούς που εκταμιεύονται για διάφορα έργα υποδομής ή άλλα σχέδια κυβερνητικής πολιτικής. Πάντως, το Γραφείο Διαχείρισης Χρέους σημειώνει ότι επιφυλάσσεται όπως προβεί σε αναπροσαρμογές του χρηματοδοτικού προγράμματος αναλόγως των εξελίξεων στις αγορές και τις ανάγκες χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δημόσιο χρέος στις 30/9/2019 ήταν €21,3 δισ., η μέση σταθμική διάρκεια 6,3 έτη και το μέσο σταθμικό κόστος 2,2%.