Τρία προϊόντα «πάντρεψε» το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο- μέλι, κρασί και κάνναβη- αναδεικνύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που υπάρχουν για μία Σύγχρονη Ελληνική Γεωργία και Παραγωγούς – Επαγγελματίες, τόσο σε παραδοσιακά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας, όσο και σε νέες καλλιέργειες που εμφανίζουν τεράστια δυναμική και μπορούν να εγγυηθούν ικανοποιητικές αποδόσεις στον Έλληνα παραγωγό, αλλά ανοίγουν και καινούργιες αγορές στον τομέα της Μεταποίησης.
Τα παραπάνω ανέφερε στο GRTimes.gr o κ. Αθανάσιος Κουϊμτζής, μέλος δ.σ. του AMCHAM και της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας του Επιμελητηρίου, που ανέλαβε σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση του 8ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολής Θεσσαλονίκης.
Ποιοι οι λόγοι που το 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας του AMCHAM επέλεξε να «παντρέψει» δύο παραδοσιακά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα με το newentry προϊόν στην ελληνική γεωργία, την κάνναβη, βιομηχανική και φαρμακευτική;
«Φέτος το 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας έχει ως επίκεντρο τρία προϊόντα τα οποία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την γεωργική οικονομία, το μέλι που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες στην ελληνική αγορά, το κρασί το οποίο σε μεγάλο βαθμό έχει βρει τον δρόμο του και έχει καταφέρει να πετύχει το highend, δηλαδή την στοχοποίηση στο να είναι ποιοτικό, ακριβό και να κυνηγά αυτά τα αποτελέσματα στη διεθνή αγορά, καθώς και το νεοφερμένο-νεωτεριστικό εν μέρει προϊόν που είναι η κάνναβη. Τρεις διαφορετικές διαστάσεις, τρεις διαφορετικές ιστορίες αλλά όλα μαζί παντρεμένα στην ελληνική οικονομία. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι στον κλάδο του μελιού επίκεινται βελτιώσεις ώστε να αποτελέσει ένα highend premium product στην αγορά καθώς διαθέτει υψηλή διατροφική αξία. Αντιθέτως, το κρασί συγκαταλέγεται στα ελάχιστα γεωργικά προϊόντα που έχουν πετύχει να είναι premium products στο ράφι. Ωστόσο η κάνναβη σίγουρα δεν είναι θέμα ραφιού αλλά είναι θέμα ταχύτητας εξέλιξης της οικονομίας. Η οικονομική κρίση ίσως να ήταν αυτή που μας έκανε μαζί με τα μαθήματα άλλων παραγωγών και άλλων προϊόντων να κινηθούμε γρήγορα στο συγκεκριμένο κλάδο. Πιστεύουμε λοιπόν και ευελπιστούμε τα τρία αυτά προϊόντα να συνεισφέρουν στις εξαγωγές, να φέρουν ουσιαστικά χρήματα από άλλες οικονομίες στην ελληνική οικονομία και να κάνουν πάλι την ελληνική γεωργία μία σύγχρονη παραγωγική βάση αποτελούμενη από παραγωγούς-επαγγελματίες».
Ποιές οι τεχνολογικές αλλά και κλιματικές προκλήσεις για τα παραπάνω προϊόντα;
«Οι τεχνολογικές αλλά και κλιματικές προκλήσεις και για τα τρία προϊόντα είναι αρκετά μεγάλες. Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να προσαρμοστεί, όπως είπε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας βασικά και μεγάλα έργα όπως είναι η άρδευση, να καταστήσει τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική αλλά και συνάμα πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον. Οι τεχνολογικές προκλήσεις είναι εξίσου σημαντικές αλλά η αγροτεχνολογία πρέπει να επενδύσει κυρίως στην εκπαίδευση, να κάνει δηλαδή φορείς και θεσμούς που θα λειτουργούν ως “κυψέλες” και θα παράγουν νέους, άρτια εκπαιδευμένους παραγωγούς, άξιους χειριστές γεωργικών μηχανημάτων, οι οποίοι θα βρίσκονται πολύ κοντά στη ψηφιοποίηση που αποτελεί το αύριο. Η γεωργία σε μεγάλο βαθμό αναγνωρίζει το αύριο και έχει τη δυνατότητα να προκαθορίσει το μέλλον της, αρκεί όλοι οι φορείς συντονισμένα να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. H Επιτροπή Αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι ένας φορέας, μία πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία στους εκάστοτε ειδικούς να εκφράσουν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε καίρια ζητήματα του κλάδου. Σκοπός της είναι να καταφέρει, φεύγοντας, όλοι, να έχουν μία πιο ολοκληρωμένη άποψη και πιο εποικοδομιτική ώστε το αποτέλεσμα το οποίο καλούμαστε όλοι να χτίσουμε να είναι πιο ορθολογικό».
Σε ό,τι αφορά στην κάνναβη, στην Ελλάδα και διεθνώς, η Αγορά έχει «προλάβει» την οργάνωση της αλυσίδας παραγωγής από το χωράφι στο ράφι. Η Ελλάδα, Πολιτεία και παραγωγικοί φορείς, τι κάνουν για το θέμα;
«Η Ελλάδα έχει πάρει κάποια μαθήματα από παραγωγές όπως τη biodiesel στην οποία δεν ήμασταν τόσο γρήγοροι και αποτελεσματικοί, ωστόσο στο κομμάτι της κάνναβης φαίνεται ότι τα μαθήματά μας έχουν αποδώσει και είμαστε εμφανώς αποτελεσματικότεροι. Δεν ξέρω κατά πόσο από το χωράφι στο ράφι θα είναι θετικό το τελικό αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα ο τομέας της παραγωγής κάνναβης είναι ένα κομμάτι το οποίο η Ελλάδα είναι σχετικά κοντά με όλες τις υπόλοιπες δυτικές χώρες. Οι άδειες που έχουν δοθεί αλλά και οι προγενέστεροι σε αυτό το κομμάτι που είναι οι Καναδοί έχουν τα μάτια τους και τη δράση τους στην Ελλάδα και αυτό μας κάνει αισιόδοξους. Επιπλέον, άλλες νέες τεχνολογίες , όπως η κινόα, οι οποίες είναι προϊόντα που μπορούν ουσιαστικά να συνεισφέρουν στην Ελληνική οικονομία αλλά και στον Έλληνα παραγωγό τον οποίο θα μεταλλάξουν σ’ ένα σύγχρονο επιχειρηματία-επαγγελματία, όπως άλλωστε το απαιτεί και η σύγχρονη οικονομία».
Ποιο το απόσταγμα από τα μέχρι σήμερα Συνέδρια Αγροτεχνολογίας που διοργάνωση το AMCHAM; Ξέρουμε ξεκάθαρα που πηγαίνει η πολιτική για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία;
«Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει μία έντονη δράση, η οποία τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Επιπλέον, αποτελεί ένα σημαντικό και ουσιαστικό συζητητή των εκάστοτε κυβερνήσεων, τόσο για τη δήλωση των διμερών σχέσεων, όσο και για την ευρύτερη οικονομία. Τα τελευταία 8 χρόνια δημιουργώντας την Επιτροπή Αγροτεχνολογίας στην οποία συμμετέχουν δυναμικές εταιρίες απ’ όλους τους κλάδους τόσο του αγροδιατροφικού, των γεωργικών μηχανημάτων, των χημικών όσο και των παραγωγών, συμβάλλει αποτελεσματικά στη διοργάνωση του Ετήσιου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας το οποίο λαμβάνει χώρα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μια σχολή με ηγετικό ρόλο στην παιδεία της αγροοικονομίας.
«Το Επιμελητήριο αντιλαμβάνεται ότι το κομμάτι της αγροτεχνολογίας θα είναι αυτό που θα συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην μεταπήδηση στην επομένη μέρα από την δυσμενή οικονομική κρίση που διανύουμε όσο και στην ανάπτυξη της χώρας. Για άλλη μία χρονιά είχαμε την τιμή της πολιτικής ηγεσίας του κλάδου, του Υπουργού Μάκη Βορίδη να κλείσει αυτές τις εργασίες με τα σχόλια του και τις παρεμβάσεις του, τα οποία ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά.. Η άμεση παρέμβαση του Υπουργού δείχνει την δυναμική από την πολιτική πλευρά της Αθήνας, καθώς βλέπουνε και αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα του συγκεκριμένου Συνεδρίου. Χρόνο με τον χρόνο παρατηρούμε τον αριθμό των συμμετεχόντων να αυξάνεται συνεχώς. Φέτος έχουμε σπάσει ρεκόρ από κάθε πλευρά καθώς βοήθησε αρχικά η θεματολογία, το ψάξιμο του κόσμου αλλά και η εσωτερική έρευνα που κάνει ο καθένας γύρω από την γεωργία και την αγροτεχνολογία. Είχαμε την ευκαιρία σε αυτό το διάστημα να ακούσουμε αξιοσημείωτους συνομιλητές που θίξανε διαφορετικές πλευρές των τριών θεματολογιών. Ο καθένας από την πλευρά του παρευρέθηκε στο Συνέδριο για διαφορετικό σκοπό, για να συζητήσει, να μάθει πως μπορεί είτε να συνεισφέρει και να γίνει κομμάτι αυτών των τριών γεωργικών οικογενειών είτε εάν μπορεί ο ίδιος να έχει ενεργό ρολό στο κομμάτι της οικονομίας σε αυτούς τους κλάδους».