Έξι δισεκατομμυριούχοι στην Κύπρο με περιουσία $19,9 δις

Τα τελευταία 15 χρόνια μέχρι τα τέλη του 2018, οι εταιρείες ελεγχόμενες από δισεκατομμυριούχους που είναι εισηγμένες στην αγορά μετοχών αυξήθηκαν στο 17,8%, σε σύγκριση με 9,1% του δείκτη MSCI AC World. Αυτό καταδεικνύουν τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης UBS και PwC Billionaires Insights, The Billionaire Effect. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι, γενικότερα, ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε κατά $388 δις το 2018, μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης.

Με βάση την έκθεση στην Κύπρο, στα τέλη του 2018 υπήρχαν έξι δισεκατομμυριούχοι. Η συλλογική τους περιουσία αυξήθηκε από 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 σε 19,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Οι δισεκατομμυριούχοι της Ασίας είδαν μια διόρθωση μετά από πέντε χρόνια σημαντικής ανάπτυξης, κατά την οποία ο πλούτος τους σχεδόν τετραπλασιάστηκε. Αντίθετα, η Αμερική είδε μια μικρή αύξηση του πλούτου φέτος, υπό την ηγεσία σημαντικών Αμερικανών τεχνολογιών δισεκατομμυριούχων. Παρά την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης πέρυσι, ο πλούτος των δισεκατομμυρίων είναι πάνω από το ένα τρίτο υψηλότερο (34,5%) από ό, τι πριν από πέντε χρόνια, σημειώνοντας αύξηση 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ισχυρές αγορές δολαρίων και ευμετάβλητων μετοχών σημείωσαν πτώση του πλούτου των δισεκατομμυρίων σε 8,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης. Δισεκατομμυριούχοι στον τομέα της τεχνολογίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα τον περασμένο χρόνο, τροφοδοτούμενο από υπάρχουσες επιχειρήσεις και νέους νεοεισερχομένους στην αγορά. Ο αριθμός των γυναικών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 46% σε πέντε χρόνια.