Όμιλος Κουϊμτζή: Ανοίγει φτερά στον τομέα της Άμυνας

H σύμπραξη της ελληνικής Alpha Systems A.E. με την αμερικανική Summit Aviation Inc., για την υποστήριξη της βιομηχανίας των ελικοπτέρων στην Ελλάδα αλλά και όπου στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει αμυντική παρουσία των ΗΠΑ, αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον Όμιλο Κουϊμτζή που πλέον γίνεται prime contractor στον τομέα της Άμυνας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται επάνω σε έναν από τους πλέον εξοπλισμένους αμυντικά άξονες παγκοσμίως, αυτόν που αρχίζει από τις Βαλτικές Χώρες και τη Λευκορωσία και καταλήγει στον Νείλο και, κοντά στον επίσης βαριά εξοπλισμένο άξονα που ξεκινάει από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στο Ισραήλ. Τη θέση μας αυτή τη γεωγραφική, πρέπει να αξιοποιήσει η ελληνική βιομηχανία καθώς μάλιστα η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και ίσως η μόνη ευρωπαϊκή που είναι τόσο συνεπής στη συμμετοχή της στον προϋπολογισμό της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είναι καιρός να κεφαλαιοποιήσουμε αυτή μας τη συνεισφορά και συνέπεια», τόνισε ο δ/νων σύμβουλος της Κουϊμτζής Α.Ε. και επικεφαλής της Alpha Systems A.E. κ. Θανάσης Κουϊμτζής.

Ο κ. Κουϊμτζής, ένας διεθνής επιχειρηματίας, με σπουδές στην Αμερική και συμμετοχή επί σειρά ετών στις διοικήσεις Συνδέσμων παραγωγικών τάξεων, στο ΣΒΕ, στο ΣΕΚΠΥ και στο Ελληνο- Αμερικανικό Επιμελητήριο, μίλησε στο GRTimes.gr για αυτό το νέο μεγάλο βήμα του Ομίλου. Κι’ αυτό το βήμα γίνεται από έναν Όμιλο που έχει παρουσία στην αγορά από το 1936, στους κλάδους των εξαρτημάτων μηχανολογικών εφαρμογών, των εξαρτημάτων μετάδοσης κίνησης και στις ειδικές κατασκευές για τον τομέα της άμυνας, αλλά και στα γεωργικά μηχανήματα. Αυτή η πολυσχιδής δραστηριότητα αναπτύσσεται μέσα από τρεις εταιρείες, την Κουϊμτζής ΑΕ, την Alpha Systems AE και τη γερμανική Alpha Parts.

Με τη Μηχανολογία στο εξωτερικό

Να σημειωθεί ότι η σύμπραξη μεταξύ των δύο εταιρειών, που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2019, αποτελεί το επόμενο πολύ μεγάλο βήμα για τον Όμιλο, που έχει χρόνια δραστηριότητας σαν υπεργολάβος σε έργα της αμυντικής βιομηχανίας και ο οποίος, συνδυάζοντας τη Μηχανολογία με τις Καινοτομικές Τεχνολογικές Λύσεις, είναι καταξιωμένος προμηθευτές της βαριάς βιομηχανίας, με εξαγωγική δραστηριότητα που αντιστοιχεί στο 70% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και διανομή μηχανολογικών εξαρτημάτων σε 40 χώρες.

Αυτή η σημαντική σύμπραξη με τη Summit Aviation, την εταιρεία που ανήκει στον αεροναυπηγικό όμιλο της Greenwich Aerogroup, σφραγίστηκε μετά από μία τριετή περίοδο επαφών και διαπραγματεύσεων και σε χρονική στιγμή αναβάθμισης της Ελληνο- Αμερικανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, με τη νέα συμφωνία ( MDCA) που πρόσφατα και πανηγυρικά υπογράφηκε στην Αθήνα.

Το χρονικό της συνεργασίας

«Οι πρώτες επαφές με τη Summit, η οποία για χρόνια παρείχε υπηρεσίες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για τα ελικόπτερα Chinook, έγιναν πριν τρία χρόνια, σε workshopς για Β2Β συναντήσεις που είχαν διοργανώσει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών ( ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με το Γραφείο OMD της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, δηλαδή με το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας της Πρεσβείας» ανέτρεξε στο ιστορικό της συμφωνίας ο κ. Κουϊμτζής.

«Οι Αμερικανοί βλέπουν θετικά το outsourcing ακόμη και για την αμυντική τους βιομηχανία και ήθελαν να μπορούν από εδώ να υποστηρίξουν την αμυντική βιομηχανία των ελικοπτέρων τους , τα λεγόμενα rotary wing aircrafts, σε Ελλάδα αλλά και πολλές ακόμη χώρες, ελικόπτερα όπως τα Chinook, Apache και Kiowa. Από την άλλη πλευρά, τη δική μας, τα Ελληνικά Επιτελεία επιθυμούν και έχουν όραμα ανάπτυξης της αμυντικής μας βιομηχανίας μέσω τέτοιων συμπράξεων. Η σύμπραξη της Alpha Systems με την Summit Aviation, μπορεί ενδεχομένως να βρει μιμητές προς όφελος των ελληνικών εταιρειών», τόνισε ο επικεφαλής του Ομίλου Κουϊμτζή.

Το πλαίσιο της συνεργασίας

Αφού ο τέως αναπλ. ΥΠΕΘΑ κ. Βίτσας και Επιτελείς επισκέφθηκαν την έδρα της Summit Aviation στο Ντέλαγουερ κι΄αφού η Summit μελέτησε σχολαστικά τον Όμιλο Κουϊμτζή, αποφασίστηκε η σύμπραξη με την Alpha Systems, εταιρεία του Ομίλου που αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για ειδικές μηχανολογικές εφαρμογές.

Η σύμπραξη λοιπόν θα γίνει με όχημα την Alpha Systems και μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω εταιρείας. Στη μεικτή εταιρεία, ο όμιλος Κουϊμτζή θα ελέγχει το 51% και η Summit Aviation το υπόλοιπο 49%. Οι Αμερικανοί θα εισφέρουν την πολύ σημαντική τεχνογνωσία τους, licenses – σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο που ανοίγει την πόρτα σε εξειδικευμένα τεχνικά έργα, εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και εργαλεία. Η Alpha Systems θα εισφέρει και αυτή προσωπικό ενώ τεχνικοί της θα μεταβούν για κατάρτιση στα κεντρικά της Summit. Επιπλέον θα αναλάβει το δύσκολο, για μία ξένη εταιρεία, κομμάτι της «πλεύσης» στα νερά της ελληνικής γραφειοκρατίας, το marketing και το lobbying, όπως και την υποστήριξη έργων εκτός Ελλάδας.

«Στόχος και των δύο πλευρών είναι, σταδιακά και μέσα στην επόμενη τριετία να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων, όλων των δραστηριοτήτων, το ελληνικό προσωπικό. Άλλωστε οι άνθρωποι της Summit διαπίστωσαν το επίπεδο και τις δυνατότητες των μηχανολόγων μας. Θα έλεγα ότι δέσαμε στο υψηλό επίπεδο Μηχανολογίας που θέλουν» υπογράμμισε ο κ. Κουϊμτζής.

Έργα για Ελλάδα και εξωτερικό

Η Alpha Systems θα συνεχίσει να έχει έδρα Αθήνα αλλά το τεχνικό τμήμα θα αναπτυχθεί σε βάση που θα υποδειχθεί από τη Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού, ίσως στην Αλεξανδρούπολη ή την Αλεξάνδρεια ή  στο Στεφανοβίκειο.

«Η Alpha Systems, προσδοκά να αναλάβει έργα επίβλεψης και συντήρησης των ελικοπτέρων Chinook και Apache, αλλά επίσης έργα για τα Kiowa. Να θυμίσω ότι μέσα στο καλοκαίρι παραλάβαμε 70 Kiowa και 10 Chinook, ενώ από 20 Kiowa έχουν πάρει Κροατία και Τυνησία, με τους Κροάτες να χρειάζονται υποστήριξη. Πέραν αυτών των έργων, η ευρύτερη περιοχή μας αναμένεται να ενισχυθεί σε ό,τι αφορά στα αμυντικά πτητικά μέσα».

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία

Για τον κ. Κουϊμτζή, η συγκεκριμένη συγκυρία ευνοεί την ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία εφ’ όσον επιτευχθεί, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη συνολικότερα της βιομηχανίας της χώρας μας, όπως άλλωστε συμβαίνει και διεθνώς.

«Θεωρώ πως η στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής ΕDA ( European Defence Agency) για βιομηχανίες που θα εξυπηρετούν και τις αμυντικές ανάγκες αλλά και την αγορά γενικότερα, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε η Άμυνα δεν είναι μόνο σφαίρες και όπλα. Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται από τις αμυντικές βιομηχανίες μπορούν να έχουν πάρα πολλές εφαρμογές. Και η Alpha Systems θα μπορέσει μελλοντικά, ελπίζω, να διευρύνει το πεδίο των δραστηριοτήτων της», τόνισε ο κ. Κουϊμτζής προσθέτοντας:

«Οι Έλληνες μηχανικοί και επιστήμονες πρέπει να πιστέψουν στη Βιομηχανία, τώρα που η ψηφιακή τεχνολογία μας προσφέρει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, κάτι που με επιτυχία έκανε η Φινλανδία. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν την ευκαιρία να αναδομήσουμε τη βιομηχανία μας», υποστήριξε ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας.