Στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας θα βρεθεί η Κύπρος μεταξύ 6 και 9 Οκτωβρίου με τη διοργάνωση του διεθνούς φήμης Συνεδρίου Ναυτιλιακή Κύπρος στη Λεμεσό.
Με τη φετινή διοργάνωση που πραγματοποιείται υπό τον τίτλο “Sea Change”, συμπληρώνονται 30 χρόνια και 16 διοργανώσεις (το συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια) και είναι το πρώτο που διοργανώνεται υπό το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.
Στο φετινό συνέδριο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει πέραν των 800 συμμετεχόντων από 40 διαφορετικές χώρες, περιλαμβανομένων πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων της διεθνούς ναυτιλίας, με προεξάρχοντα τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Κιτάκ Λιμ.
«Πιστεύουμε ότι το συνέδριο μας είναι από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά συνέδρια στον κόσμο και σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια που διοργανώνονται εδώ στη Κύπρο», ανέφερε η αρμόδια Υφυπουργός Νατάσα Πηλείδου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Ο τίτλος του συνεδρίου “Sea Change” εμπερικλείει και τις αλλαγές που θα λάβουν χώρα στην παγκόσμια ναυτιλία με την μεγαλύτερη αλλαγή την εφαρμογή των νέων κανονισμών για τις εκπομπές θείου τον Ιανουάριο του 2020.
«Όλα αλλάζουν στη ναυτιλία, η ναυτιλία περνά εδώ και χρόνια μια τεράστια αλλαγή η οποία δημιουργεί διάφορες προκλήσεις στο διεθνές πεδίο και θεωρούμε ότι αυτός ο τίτλος μπορεί να εκφράσει σωστά το αίσθημα το οποίο κυριαρχεί στην παγκόσμια ναυτιλία αυτή τη στιγμή», ανέφερε η κ. Πηλείδου.
Η Κύπρος διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη και τον 11ο στον κόσμο, ενώ κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη και στα πέντε κορυφαία στον κόσμο. Η συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία ανέρχεται στο 7% του ΑΕΠ, ενώ οι ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο ανέρχονται σε 215.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μούσκας, εκ μέρους Ένωσης Πλοιοκτητών Κύπρου είπε ότι to φετινό συνέδριο θα είναι ένα από τα καλύτερα που έχουμε διοργανώσει και θα καταπιαστεί με τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία.
Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, ανέφερε πως το συνέδριο είναι ένα από τα ελάχιστα αυτού του επιπέδου παγκόσμιας εμβέλειας εξειδικευμένα ναυτιλιακά συνέδρια που πραγματοποιούνται παγκοσμίως.
Όπως ανέφερε η κ. Πηλείδου, ο περιορισμός στις εκπομπές του θείου είναι μια τεράστια πρόκληση για την ναυτιλία και είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τόσο τη βιομηχανία όσο και τους ρυθμιστές.
«Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι και είμαστε έτοιμοι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς ως κράτος αφορά τον έλεγχο του κράτους λιμένα, δηλαδή τον έλεγχο της συμβατότητας των πλοίων,» είπε, ερωτηθείσα αν η Κύπρος και τα πλοία υπό κυπριακή σημαία θα είναι έτοιμα για τους νέους κανονισμούς που εφαρμόζονται την 1η Ιανουαρίου του 2020.
Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει κάποια στήριξη σε νέες τεχνολογίες στα πλοία όπως τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου ή της υβριδικής τεχνολογίας, η κ. Πηλείδου είπε «αυτό είναι κάτι που μελετούμε και το έχουμε συζητήσει στο πλαίσιο της ανανέωσης του φορολογικού μας πλαισίου το οποίο βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε περισσότερα σε ένα με δύο μήνες το αργότερο».
Σημείωσε όμως ότι το μεγάλο ερωτηματικό είναι το κόστος του συμβατού καυσίμου και ποια είναι η διαφορά του κόστους του μη συμβατού καυσίμου μέσω του μηχανισμού διυλισμού.
Από την πλευρά του, ο κ. Μούσκας είπε πως οι εταιρείες είναι έτοιμες για τους νέους κανονισμούς που μπαίνουν σε εφαρμογή το 2020, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση ενός ή δύο μηνών για να εγκατασταθούν τα συστήματα.
Ερωτηθείσα για το πότε αναμένεται να εγκριθεί η ανανέωση του κυπριακού φορολογικού πλαισίου (φόρος χωρητικότητας) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Πηλείδου είπε ότι το θέμα αυτό είναι μια ύψιστη προτεραιότητα του Υφυπουργείου
«Έχουμε κάνει διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτεταμένα και τώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, οπότε, ναι, έχουμε ενδείξεις ότι προς το παρόν όλα πηγαίνουν καλά και είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και αναμένουμε στο τέλος του 2019 θα ανακοινώσουμε την ανανέωση του φορολογικού μας πλαισίου και πιστεύουμε ότι θα είναι με θετικές προδιαγραφές», είπε.
Εξάλλου στο φετινό συνέδριο αναμένεται να ανακοινωθεί η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής του κυπριακού νηολογίου, που αφορά κυρίως την κατάργηση των τελών αρχικής εγγραφής, μιας κίνηση στη οποία προχώρησε το Υφυπουργείο με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού νηολογίου.
Ενδεικτικά η κ. Πηλείδου ανακοίνωσε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και πρόσθεσε πως η κίνηση αυτή
«Ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αυτής της αλλαγής αλλά βεβαίως θα κρίνουμε αν το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό σε μεταγενέστερο στάδιο», είπε, για να τονίσει ωστόσο ότι οι πολιτικές αυτές έχουν και «ένα περιορισμένο περιθώριο επιτυχίας» λόγω του τουρκικού εμπάργκο.