Μετρούν τις ζημιές από Thomas Cook οι επιχειρήσεις

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση κατάρρευσης του Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, οι ξενοδόχοι στην Κύπρο αρχίζουν να κάνουν τον πρώτο απολογισμό. Χθες, έξι εισηγμένες εταιρείες του ξενοδοχειακού κλάδου προχώρησαν στην έκδοση profit warning, προκειμένου να ενημερώνουν το επενδυτικό κοινό αν η πτώχευση της βρετανικής εταιρείας θα επηρεάσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα ή όχι.
Πέρα από τις εισηγμένες εταιρείες υπάρχουν και αρκετοί ξενοδοχειακοί όμιλοι που διατηρούσαν σημαντικές συμφωνίες με την Thomas Cook, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και αυτές. Γνωστό επίσης είναι το πρόβλημα με τις ανείσπρακτες οφειλές.
Οι ισολογισμοί κάποιων ξενοδοχειακών εταιρειών αρχίζουν και επηρεάζονται, άλλες σε μικρό και άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό. Πάντως στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2019 που ανακοίνωσαν οι εταιρείες τον Αύγουστο, αν και το πρόβλημα της Thomas Cook ήταν γνωστό τον τελευταίο χρόνο, δεν αναφέρθηκαν στους κινδύνους.
H εταιρεία Tsokkos Hotels και η θυγατρική της Dome, ανακοίνωσαν ότι η πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην κερδοφορία τους για το 2019. Στο παρόν στάδιο, επισημαίνεται, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς που θα προκύψει το οποίο θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις των θυγατρικών εταιρειών (σκανδιναβικής και γερμανικής) της Thomas Cook. Η Dome το α’ εξάμηνο του 2019 είχε κύκλο εργασιών €1,57 εκατ. σε σύγκριση με €1,63 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2018 σημειώνοντας μείωση 4%. Για την εταιρεία Tsokkos Hotels o καθαρός κύκλος εργασιών ανήλθε σε €20,80 εκατ. α’ εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με €21,50 εκατ. πέρυσι.
O όμιλος Leptos Calypso Hotels, με ανακοίνωση στο ΧΑΚ, αναφέρει ότι η πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού αναμένεται να επηρεάσει σε κάποιο βαθμό την επικερδότητα του συγκροτήματος. Προσθέτει ότι η εταιρεία προβαίνει σε ενέργειες για αναπλήρωση του κενού από άλλες τουριστικές πηγές. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2019. Στις 27 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. για να τα εξετάσει.
Η Claridge, με ανακοίνωση στο ΧΑΚ, σημειώνει ότι η πτώχευση της Thomas Cook δεν επηρεάζει τις εργασίες της.
Η Amathus από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η πτώχευση της Thomas Cook δεν έχει απευθείας επίδραση στις εργασίες της, όμως επηρεάζεται έμμεσα λόγω της συμμετοχής της σε τρία ξενοδοχεία στην Κύπρο.
Η έκταση της επίδρασης δεν δύναται να καθοριστεί επακριβώς στο στάδιο αυτό, υπολογίζεται όμως ότι δεν θα υπερβεί τις €180.000. Η εταιρεία Constantinou Bros Hotels ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των τουριστών που έφερνε η Thomas Cook στις μονάδες της δεν ξεπερνά το 3% του συνόλου. Το ποσοστό αυτό γίνεται προσπάθεια να ανακτηθεί μέσα από τις υπόλοιπες συνεργασίες που έχει ο όμιλος.
Σημειώνει επίσης ότι το ποσό που της οφείλουν από τις μέχρι τώρα εργασίες δεν αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά την ταμειακή ροή του ομίλου. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται, ο όμιλος παραμένει υγιής και προσηλωμένος στον στόχο του που είναι η ανάπτυξη των εργασιών του.