Ιωάννης Βοτσαρίδης (INTERLIFE Ασφαλιστική): Η πορεία ενός επιτυχημένου manager

Ο Ιωάννης Βοτσαρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Ασφαλιστικής, είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στην ασφαλιστική βιομηχανία στην Ελλάδα, ιδρυτής της πολυμετοχικής Ασφαλιστικής Εταιρίας INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. (1991), με έδρα την Θεσσαλονίκη και δίκτυο σε όλη την Ελλάδα.

Η INTERLIFE Ασφαλιστική είναι εισηγμένη στην Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιριών (Ν.Ε.Α.) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, από τον Οκτώβριο του 2012 και στα άμεσα σχέδιά της είναι και η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Μιλώντας ο ίδιος, σε παλαιότερη συνέντευξη του στο MyPortal.gr και στο web tv της ιστοσελίδας για το πως βρέθηκε στην Ασφαλιστική Αγορά είχε αναφέρει ότι αυτό έγινε τελείως συμπτωματικά.

Συγκεκριμένα, τελειώνοντας την Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κάνει εξειδίκευση ως τεχνικός στους υπολογιστές στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Εκεί διαπίστωσε ότι είχε την δυνατότητα να εξειδικευτεί ως Προγραμματιστής και στην συνέχεια ως Αναλυτής, ενώ ταυτόχρονα φοιτούσε και στην Εμπορική-Οικονομική σχολή Ζυρίχης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έπρεπε να κάνει και μία 6μηνη πρακτική άσκηση έχοντας επιλέξει γι αυτήν μια Τράπεζα. Επειδή όμως καθυστέρησε να κάνει την αίτηση υπήρχε διαθέσιμη πρακτική μόνο σε Ασφαλιστική Εταιρία – και κάπως έτσι βρέθηκε στο χώρο.

Την πρώτη του άδεια ως Ασφαλιστικός Σύμβουλος την έβγαλε το 1977 όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε σε Ασφαλιστικές Εταιρίες Ζωής.

Στη συνέχεια έγινε Περιφερειακός Διευθυντής Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος του Ομίλου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων “ΕΣΤΙΑ – AMERICAN – DAITOKYO Ltd και μετέπειτα διαχειριστής της “INTERLIFE INSURANCE BROKERS Ε.Π.Ε.”, Πρακτορειακής Εταιρίας Περιορισμένης Ευθύνης.

Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της “INTERLIFE INSURANCE BROKERS A.E.”, και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΝΩΜΩΝ A.Ε. και σήμερα είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE ενώ κατέχει ηγετικές θέσεις και στις άλλες 5 εταιρίες του Ομίλου. Η ναυαρχίδα του Ομίλου, η INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. ιδρύθηκε το 1991 σε πολυμετοχική βάση. Τα κεντρικά γραφεία της Εταιρίας στεγάζονται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο 14ο χλμ. εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου στη Θέρμη.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η πορεία της Εταιρίας υπήρξε κερδοφόρα από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, με κάθετη ανάπτυξη και επιτυχή υλοποίηση των εκάστοτε στόχων της. Η θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της Εταιρίας, με επιτυχημένες επενδύσεις σε ακίνητα και χρεόγραφα σε συνδυασμό με το σωστό management συνέβαλαν στην εδραίωσή της στον ασφαλιστικό χώρο.

Σήμερα η εταιρία INTERLIFE Ασφαλιστική αναπτύσσεται ταχύτατα αναδεικνύοντας συνεχώς την επιτυχημένη πορεία της, την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει με την τεχνογνωσία που η ίδια δημιουργεί και διοχετεύει στους συνεργάτες της.

Ο Ιωάννης Βοτσαρίδης, μπορεί μην είναι από τους επικοινωνιακά “θορυβώδεις” της Αγοράς αλλά θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος. Γνωρίζει όσο ελάχιστοι την Ασφαλιστική Αγορά και οι επιχειρηματικές του κινήσεις είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

Άλλωστε, και για τα Μέσα Ενημέρωσης η γνώμη του και οι εκτιμήσεις του σε ασφαλιστικά θέματα έχουν πάντα ένα ιδιαίτερο βάρος.

Στην εταιρία του ακολουθεί εξωστρεφή πολιτική, με γνώμονα την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και στήριγμα το υψηλής ποιότητας Ανθρώπινο Δυναμικό της εταιρίας

Είναι από τους ελάχιστους στην Ασφαλιστική Αγορά που πάντα επισήμαιναν την ανάγκη για μεγαλύτερη εξωστρέφεια και διάδοση της Ασφαλιστικής Συνείδησης, ενώ δεν ξεχνά να υπογραμμίζει “ότι η ασφάλιση είναι πρωτίστως για τους μη έχοντες”.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η INTERLIFE Ασφαλιστική είναι η πρώτη εταιρία που λάνσαρε στην αγορά microinsurance ασφαλιστικά προϊόντα στην Ασφάλιση Υγείας , δεν ακολούθησε πολιτικές πτωχευτικών ασφαλίστρων στον Κλάδο του Αυτοκινήτου ενώ ακόμη και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης παρουσίαζε ανάπτυξη και θετικά αποτελέσματα.

Μια ακόμη καινοτομία είναι και το γεγονός ότι είναι η μοναδική Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρία και μία από τις δύο στο σύνολο της αγοράς, που ίδρυσε και έθεσε σε λειτουργία, από φέτος, Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) για τους εργαζόμενους στην εταιρία και τους συνεργάτες της (Ασφαλιστές).

Χωρίς να αγνοεί την τεχνολογία και τις ραγδαίες επιδράσεις της στην ασφαλιστική βιομηχανία ο κ. Βοτσαρίδης και η εταιρία του έχουν ως βασικό κανάλι διανομής τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, επενδύοντας στον ανθρώπινο παράγοντα και τη διαπροσωπική επαφή.

Μάλιστα, στις διαφημιστικές και προωθητικές ενέργειες της INTERLIFE υπάρχει πάντα το σλόγκαν, “ρώτα τον ασφαλιστή σου”.

Τα Οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2019 της INTERLIFE είναι εντυπωσιακά.

Σημείωσε αύξηση κατά 178,6% στα Κέρδη προ φόρων εμφάνισε κατά το Α’ Εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018. Τα Κέρδη της 2019 έφθασαν τα 15,16 εκατ. €, έναντι 5,44 εκατ. € το 2018.

Παράλληλα, το σύνολο της Εγγεγραμμένης Παραγωγής της, αυξήθηκε κατά 5,83% (33,8 εκατ. € έναντι 31,9 εκατ. € το A’ Εξάμηνο του 2018) ενώ η σχέση παραγωγής μεταξύ Αστικής Ευθύνης Οχημάτων και Λοιπών Κλάδων κατά Ζημιών διαμορφώθηκε σε 61% – 39%.

Οι Κλάδοι που ξεχώρισαν το 2019 και κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις, είναι:

Γενική Αστική Ευθύνη +67%

Ιατρικές Δαπάνες +42%

Βοήθεια εν γένει +14%

Προστασία Εισοδήματος +12%

Τα Δεδουλευμένα Ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 5,28% ενώ οι Καθαρές Αποζημιώσεις (συμπεριλαμβανομένης της μεταβολής Ασφαλιστικών Προβλέψεων) αυξήθηκαν κατά 22,85% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018.

Σημαντική άνοδος σημειώθηκε επίσης και στα υπόλοιπα μεγέθη της Εταιρίας με το σύνολο του Ενεργητικού να αυξάνεται κατά 12,58% (από 194,66 εκατ. € στις 31/12/2018 σε 219,15 εκατ. € την 30/6/2019) το σύνολο των Επενδύσεων & Διαθεσίμων κατά 10,23% (από 173,16 εκατ. € στις 31/12/2018 σε 190,87 εκατ. € την 30/6/2019) ενώ τα Ίδια Κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 14,68 % (από 75,54 εκατ. € στις 31/12/2018 σε 86,63 εκατ. € στις 30/6/2019).

Βιογραφικό του Ιωάννη Βοτσαρίδη

Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών Θεσσαλονίκης ενώ έχει σπουδάσει και στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο Elektrοnisch, Internationales Technisches Institut, της Ζυρίχης στην Ελβετία, καθώς και στην εμπορική-οικονομική σχολή Handelsschule Öerlikon, επίσης της Ζυρίχης, από όπου έχει λάβει και το Kaufmännisches Diplom .Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ διαθέτει τεράστια επαγγελματική εμπειρία, αφού, από το 1974 έχει εργαστεί ως Προγραμματιστής / Αναλυτής Εμπορικών Εφαρμογών στην DATA HELP A.G. Zürich Schweiz, ως Υπεύθυνος Ταξιδιωτικών Προγραμμάτων για την Ελλάδα στο “Reisebüro Falinda” Bülach, Zürich, Schweiz, ως Υπεύθυνος Ταξιδιωτικών Ασφαλίσεων του ασφαλιστικού γραφείου Bülach Zürich, επίσης με έδρα στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ως Περιφερειακός Διευθυντής Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος του Ομίλου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων “ΕΣΤΙΑ – AMERICAN – DAITOKYO Ltd.” και τέλος ως διαχειριστής της “INTERLIFE INSURANCE BROKERS Ε.Π.Ε.”, πρακτορειακής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος της “INTERLIFE INSURANCE BROKERS A.E.”, ανώνυμης μεσιτικής εταιρείας και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΝΩΜΩΝ A.Ε., εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων.

Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΝΩΜΩΝ Σύμβουλοι A.Ε., Πρόεδρος της ΓΝΩΜΩΝ experts Α.Ε., Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Direkta Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών A.Ε., Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της INTERBROKERS Α.Ε., Μεσίτες Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Properties A.Ε., Εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Έχει κάνει δεκάδες εισηγήσεις σε Ημερίδες και Σεμινάρια ενώ έχει συντάξει μελέτες σχετικές με τον ασφαλιστικό κλάδο. Επίσης αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο πολιτικό και οικονομικό τύπο αλλά και σε κλαδικά περιοδικά.