Εξαιρετικά σημαντική παράμετρο για την κυπριακή οικονομία αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται οι ξένες επενδύσεις στην χώρα.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)
Το μέγεθος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η «ιδιάζουσα περίπτωση» που διέπει τα οικονομικά και εμπορικά της δεδομένα λόγω του κυπριακού προβλήματος, αλλά και η οικονομική κρίση που πλήγωσε και αποδιοργάνωσε τον παραγωγικό και επενδυτικό ιστό, καθιστούν την προσέλκυση επενδύσεων πρακτική προτεραιότητα.
Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής τόνισε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη.
Ωστόσο, σημείωσε ότι άπαντες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε σχέση με το φορολογικό και το επενδυτικό καθεστώς που ισχύει, ώστε η Κύπρος να παραμείνει ελκυστικός προορισμός, στέλνοντας έτσι μια προειδοποίηση στις φωνές που επιδιώκουν ενοποίηση των φορολογικών συντελεστών ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης.
Τράπεζες-κατασκευές-τουρισμός
Ερωτηθείς ποιοι είναι οι τομείς που προσελκύουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ο κος Τσιακκής απάντησε ότι ο τραπεζικός τομέας ήταν ο πρώτος που λειτούργησε θελκτικά για τους ξένους, ειδικά κατά την περίοδο κορύφωσης της κρίσης.
«Πολλές επενδύσεις έχουν γίνει στον κατασκευαστικό τομέα, τόσο μέσα από το σχέδιο πολιτογράφησης, όσο και γενικότερα, φέροντας ξένα κεφάλαια στην Κύπρο. Αυτό συνέβη με ανέγερση ή ανακαίνιση κτιρίων, ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων», είπε.
Στην παρατήρηση ότι ο τουρισμός προσέλκυσε επενδύσεις λόγω του αυξημένου τουριστικού ρεύματος τα προηγούμενα χρόνια, ο κος Τσιακκής συμφώνησε, προσθέτοντας ότι πέραν των κτιριακών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων οι ξένοι επενδυτές επέλεξαν εμπλουτιστικά έργα του κλάδου, όπως οι μαρίνες.
Η θάλασσα μπαίνει στο παιχνίδι
Η ναυτιλία επίσης ήταν ένας από τους τομείς που επωφελήθηκαν από τους ξένους επενδυτές, με τις εταιρίες να δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον ώστε να μεταφέρουν εδώ την έδρα τους, δημιουργώντας έναν μεγάλο κύκλο εργασιών και τροφοδοτώντας διάφορους τομείς.
Ερωτηθείς αν λόγω των συνθηκών στην Ελλάδα κάποιες ναυτιλιακές εταιρίες έκαναν σκέψεις να μεταφερθούν στην Κύπρο, απάντησε θετικά, λέγοντας ότι αν και επί της ουσίας οι μετακινήσεις ήταν λίγες, εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν οι νομικές υποδομές (εγγραφές) σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρξει μια ομαλή και ασφαλής μετάβαση.
Πρόσθεσε δε ότι ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ενώ γνωστοποίησε και το έντονο ενδιαφέρον ασιατικών εταιριών που διαπιστώθηκε κατά τις δύο αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στην Σανγκάη το προηγούμενο διάστημα.
Τι πάει λάθος με την καινοτομία;
Στην παρατήρηση ότι, παρά το γεγονός ότι η καινοτομία αποτελεί μεγάλο μέρος του γενικότερου αφηγήματος για την Κύπρο, στην πραγματικότητα δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα, ούτε έχουν δοθεί κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση, ο κος Τσιακκής συμφώνησε.
«Είναι γεγονός ότι δεν αναπτύχθηκε τόσο μεγάλος αριθμός όπως θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην Κύπρο. Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, με τα νέα παιδιά που έχουν σπουδάσει σε πολύ καλά πανεπιστήμια του κόσμου να είναι πολύ καταρτισμένα. Αυτά μπορούν να αναπτύξουν νέες ιδέες, ενώ εντός και εκτός χώρας υπάρχουν Κύπριοι που διαπρέπουν σε αυτό τον τομέα. Νομίζω ότι πλέον, με τον διορισμό του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και την Καινοτομία Κυριάκου Κοκκινου και το νέο πλαίσιο που εξαγγέλθηκε στο Προεδρικό πριν από λίγους μήνες, δημιουργείται ένα καλύτερο πλαίσιο. Υπήρχαν και άλλα τέτοια σχέδια στο παρελθόν», ανέφερε.
Τέλος, αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα Πανεπιστήμια, τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, τα φωτοβολταϊκά, καθώς και το ενδιαφέρον που υπάρχει στον κλάδο της βιομηχανικής κάνναβης για φαρμακευτικούς σκοπούς.