Ευρείας ανάπτυξης η άνοδος του ΑΕΠ

Σε υψηλούς ρυθμούς θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η κυπριακή οικονομία μεσοπρόθεσμα παρά τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα έτη. Με δηλώσεις του o επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας Δρ. Ανδρέας Ασσιώτης αναφέρει πως οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας στο 2,9% το 2019 και 2,6% το 2020 είναι συντηρητικές αφού κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)

Να θυμίσουμε πως στην πρόσφατη έκθεση της η Κομισιόν δικαιολογεί την επιβράδυνση του κυπριακού ΑΕΠ τόσο στην μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο λόγω πτωχεύσεων ορισμένων αεροπορικών εταιρειών που εκτελούσαν πτήσεις προς τη χώρα μας όσο και της αβεβαιότητας του Brexit. Ωστόσο, ο Δρ. Ασσιώτης αναφέρει πως αυτό το συμπέρασμα δεν είναι εντελώς ορθό γιατί «το κυπριακό ΑΕΠ τα τελευταία έτη μετά και την ανάκαμψη της οικονομίας βασίζει την ανάπτυξη του σε διαφορετικούς τομείς και δεν επικεντρώνεται μόνο στον τουρισμό, είναι δηλαδή ευρείας ανάπτυξης», συμπληρώνει. Όπως επισημαίνει, παρόλο που ο τουρισμός κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσιάζει σχετική επιβράδυνση, το πραγματικό ΑΕΠ για την αντίστοιχη περίοδο έχει αυξηθεί κατά 3,4%, επομένως κάποιοι άλλοι τομείς συνεισφέρουν στην απόδοση αυτή.

Ο Δρ. Ασσιώτης δικαιολογεί την άποψη πως οι εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι συντηρητικές από το γεγονός ότι πολλοί νευραλγικοί δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν βελτίωση. Συγκεκριμένα, εστιάζεται στη βελτίωση της αγοράς εργασίας και στην άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών το οποίο αυξάνεται λόγω αύξησης της απασχόλησης εντός των νοικοκυριών. Επιπλέον, επισημαίνει πως στη βελτίωση της οικονομίας συνεισφέρουν και οι μικρές μισθολογικές αυξήσεις οι οποίες ενεργοποιούν την κατανάλωση και κινούν την συνολική οικονομία.

Αναφέρει πως η άνοδος του κυπριακού ΑΕΠ οφείλεται και στη συνέχιση των επενδύσεων από ξένα κεφάλαια τα οποία προσδίδουν νέα δυναμική στην οικονομία. Παράλληλα, σημειώνει πως ο υγιής δανεισμός από την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων με την προσεγμένη πιστωτική επέκταση συμβάλει στην περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία του τόπου. «Είναι φυσικό επακόλουθο η ανοδική πορεία του ΑΕΠ με ρυθμούς γύρω στο 4% να μην συνεχιστεί επ’ άπειρον και κάποια φάση να επιβραδυνθεί αλλά η επιβράδυνση δεν θα είναι μεγάλη. Μεσοπρόθεσμα οι προοπτικές της οικονομίας παραμένουν θετικές και αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αν και με βραδύτερο ρυθμό κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο», καταλήγει.

Τέλος, ο Δρ. Ασσιώτης, παρά τη διαφωνία σχετικά με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, συμμερίζεται το γεγονός ότι κάποιος βαθμός αβεβαιότητας παραμένει καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα που χρειάζονται άμεσης επίλυσης, όπως ο ψηλός δείκτης των ΜΕΧ, η υψηλή ανεργία και το ψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, τα οποία όμως βρίσκονται σε σταθερή πτωτική πορεία.