Κεφαλαιαγορά: Οδηγία με φόντο το ξέπλυμα

Νέα οδηγία που στόχο έχει την εξάλειψη σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βαθμό της διακίνησης βρόμικου χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας εξέδωσε η Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)

Η Οδηγία αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση της Οδηγίας της Ε.Ε. Η Οδηγία που είναι πολυσέλιδη δίδει ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές συμμόρφωσης της εποπτευόμενης οντότητας. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως το Δ.Σ διορίζει λειτουργό ή λειτουργούς συμμόρφωσης και βοηθούς λειτουργούς και καθορίζει γραπτώς τα καθήκοντα τους. Οι λειτουργοί αναλαμβάνουν τους ελέγχους σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες για παράνομες δραστηριότητες όπως έχουν αναφερθεί πιο πάνω.

Παράλληλα, ευθύνες έχει και το τμήμα εσωτερικού ελέγχου της εποπτευόμενης οντότητας καθώς επιθεωρεί και αξιολογεί σε ετήσια βάση, την καταλληλότητα, αποτελεσματικότητα και επάρκεια της πολιτικής και των πρακτικών μέτρων, διαδικασιών και μηχανισμών που εφαρμόζονται για παρεμπόδιση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Επιπλέον, τα ευρήματα και οι παρατηρήσεις του εσωτερικού ελεγκτή διαβιβάζονται υπό την μορφή έκθεσης στο Δ.Σ το οποίο με την σειρά του αποφασίζει για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Όσον αφορά την πολιτική αποδοχής πελατών, η Οδηγία αναφέρει πως θα πρέπει να θέτει με σαφή τρόπο τουλάχιστον τα ακόλουθα:

Κριτήρια αποδοχής πελατών, κατηγορίες πελατών που δεν γίνονται αποδεκτές για σύναψη επιχειρηματικής σχέσης ή διενέργεια μεμονωμένων συναλλαγών ενώ τα κριτήρια για κατηγοριοποίηση πελατών κινδύνου θα πρέπει να καθορίζονται σε κατηγορίες χαμηλού, κανονικού και υψηλού κινδύνου.

Ακόμα, με βάση την Οδηγία στα πιο πάνω θα πρέπει να περιλαμβάνονται διαδικασίες και μέτρα για την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος με την χρήση υπηρεσιών και συναλλαγών μέσω διαδικτύου.

Επιπλέον, εάν το τμήμα συμμόρφωσης, μετά την αξιολόγηση πληροφοριών και μετά από ενδελεχή έρευνα, κρίνει πως υπάρχουν εύλογες υποψίες για αδικήματα, τότε ετοιμάζει έκθεση την οποία υποβάλλει στην ΜΟΚΑΣ ώστε να τεθούν υπό το μικροσκόπιο της συγκεκριμένης Υπηρεσίας ύποπτοι λογαριασμοί, εμπλεκόμενοι και συνδεδεμένοι.

Επίσης, το τμήμα συμμόρφωσης ετοιμάζει Ετήσια Έκθεση με βάση τα ευρήματα, η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο αξιολόγησης για τον βαθμό συμμόρφωσης της εποπτευμένης οντότητας και η οποία εγκρίνεται από το Δ.Σ. Μεταξύ άλλων, η έκθεση θα πρέπει να αναφέρει ποιες πληροφορίες έχουν περισυλλεγεί όσο αφορά τις έρευνες για διακίνηση παράνομου χρήματος στην εποπτευόμενη οντότητα και ποιες κινήσεις έγιναν από την πλευρά της οντότητας για την παρεμπόδιση διακίνησης του.