Οι μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Κύπρο

Από το 2013 πολλές ήταν οι ξένες εταιρείες που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις εκατ. ευρώ.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)

Το περιοδικό GOLD εντόπισε και παρουσιάζει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στο νησί.

3CX

Το 3CX είναι ένα PBX ανοιχτή πλατφόρμα για Windows, Linux και Cloud. Έχει επιλεγεί από κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς παγκοσμίως για να καλύψει τις απαιτήσεις των ενοποιημένων επικοινωνιών και τηλεφωνίας. Ανάμεσα στους πελάτες της είναι οι εταιρείες Boeing, Hugo Boss, City of Vienna, McDonald’s, Wilson Sports, Intercontinental Hotels & Resorts, Harley Davidson και MIT. Η 3CX έχει περισσότερους από 250.000 πελάτες παγκοσμίως και περισσότερους από 10.000 συνεργάτες.

Tο 2018, η εταιρεία άνοιξε το ολοκαίνουργια κεντρικά της γραφεία στη Λευκωσία. Το βραβευμένο κτήριο, με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας, είναι εκεί που η εταιρεία προτίθεται να αναπτυχθεί και να ανεβάσει το εμπορικό σήμα και το προϊόν 3CX σε νέα επίπεδα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μετά την χρηματοπιστωτική και τραπεζική κρίση του 2013, η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκαν μέσω εισροής ξένων επενδύσεων. Επί του παρόντος, οι ακόλουθοι μέτοχοι κατέχουν πάνω από το 5% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών.

Τράπεζα Κύπρου
Lamesa Investments Limited (θυγατρική του ομίλου Renova): 9,27%
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD): 5,02%.
Για λεπτομέρειες σχετικά με τις μικρότερες συμμετοχές:
https://www.bankofcyprus.com/en-GB/investor-relations-new/shareholder-information/shareholder-structure/

Ελληνική Τράπεζα
Wargaming Group Limited: 20,19%
Poppy SARL: 17,30%
Third Point Hellenic Recovery Fund LP: 12,59%
7Q Invest Ltd/Multi Opportunities: 8,83%.
Για λεπτομέρειες σχετικά με τις μικρότερες και άλλες συμμετοχές: https://www.hellenicbank.com/portalserver/hb-en-portal/en/about-us/investor-relations/show-me/stock-information

MONACO TELECOM
Η Monaco Telecom είναι ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος του Πριγκιπάτου του Μονακό, παρέχοντας υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, διαδικτύου, τηλεόρασης, κινητής τηλεφωνίας, καθώς και διεθνή σύνδεση δεδομένων, υπηρεσίες housing και cloud, αναπτύσσοντας μια ισχυρή τεχνολογική προσέγγιση στις τηλεπικοινωνίες. Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Xavier Niel κατέχει το 51% της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 49% κατέχεται από το Πριγκιπάτο του Μονακό. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το 2017 τα έσοδά της ανήλθαν σε €149 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €53 εκατ.

Όσον αφορά την Κύπρο, το 2018, κατέβαλε €260 εκατ. στον όμιλο MTN να αποκτήσει το 100% του μεριδίου της θυγατρικής του στην Κύπρο.

DP World
Η DP World διαχειρίζεται και λειτουργεί το Τερματικό Πολλαπλών Χρήσεων και του Επιβατικού Τερματικού στο Λιμάνι Λεμεσού, το κύριο εμπορικό λιμάνι του νησιού για εμπορικούς και κρουαζιερόδρομους. Τον Απρίλιο του 2016, η DP World και ο τοπικός εταίρος της, G.A.P.Vassilopoulos Group, σύνηψαν μία 25ετή σύμβαση παραχώρησης με την κυπριακή κυβέρνηση. Οι δραστηριότητες του τερματικού σταθμού περιλαμβάνουν το break-bulk, το γενικό φορτίο, το ro-ro, το πετρέλαιο & το φυσικό αέριο και υπηρεσίες για κρουαζιερόπλοια. Η DP World διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 77 τερματικών σε 40 χώρες και έξι ηπείρους με σημαντική παρουσία τόσο στις αγορές υψηλής ανάπτυξης όσο και στις ώριμες αγορές.

Η DP World, η οποία διαχειρίζεται και λειτουργεί το τερματικό γενικού φορτίου πολλαπλών χρήσεων, και η Eurogate, η οποία διαχειρίζεται και λειτουργεί το τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, συμφώνησαν στην καταβολή €1,9 δισ. για την περίοδο διαχείρισης 25 ετών.

FATTAL HOTEL GROUP
Ο David Fattal ίδρυσε τον όμιλο Fattal στο Ισραήλ το 1998, με το Le Meridien Eilat να γίνεται το πρώτο του ξενοδοχείο. Ο Όμιλος ειδικεύεται σε τουριστικά θέρετρα, ξενοδοχεία πόλης και αεροδρομίων και σήμερα διαθέτει πάνω από 125 ακίνητα στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα την Κύπρο. Τον Μάρτιο του 2017, ο Όμιλος λάνσαρε το Fattal Hotel Management Cyprus Ltd, μέσω του οποίου απέκτησε τα πρώτα τρία ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων στην Πάφο: το Laura Beach & Splash Resort, το Cypria Maris Beach Hotel & Spa και το Sentido Cypria Bay.

Η απόκτηση των τριών ξενοδοχείων στην Πάφο ανήλθε στα €80 εκατ.

EMERALD COAST PROPERTIES
Η Emerald Coast Properties Ltd ιδρύθηκε το 2006 από εξέχοντες Ρώσους επενδυτές που προσελκύονται από την ελκυστικότητα και τις δυνατότητες της Κύπρου στον χώρο των διεθνών επιχειρηματικών υπηρεσιών. Ο Roman Nikitin, ο κύριος μέτοχος της Emerald Coast Properties (ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου κατά 75%), αγόρασε το Le Meridien Limassol Spa & Resort το 2013, αποφασίζοντας να κάνει μια πλήρη ανακαίνιση και rebranding. Το θέρετρο έχει μετονομαστεί σε Parklane και αποτελεί μέρος της Luxury Collection από το Starwood.
Το έργο, σχεδιασμένο από το Harrods Design Studio, έχει εκτιμώμενο κόστος πέραν των €100 εκατ.

TEMPO
Η Tempo είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκατεστημένες εταιρείες παραγωγής ποτών στο Ισραήλ. Το 2005, ο όμιλος Heineken NV απέκτησε το 40% της Tempo, παρέχοντας κίνητρα για περαιτέρω επέκταση στην ισραηλινή αγορά. Η Tempo σημείωσε κύκλο εργασιών €262,5 εκατ. το 2015, ενώ τα κέρδη για το ίδιο έτος ανήλθαν σε €18 εκατ.

Το 2017 άρχισε να λειτουργεί στην Κύπρο, αντιπροσωπεύοντας μάρκες όπως η Heineken, Murphy’s και Goldstar, καθώς και τα εμπορικά σήματα της Pernod Ricard, όπως το Chivas Regal, το Havana Club και πολλά άλλα.

ATTERBURY GROUP
Ιδρύθηκε το 1994 και είναι μια νοτιοαφρικανική εταιρεία ακινήτων που εστιάζει στην ανάπτυξη εμπορικών κέντρων και εμπορικών κτηρίων. Έχει επεκταθεί σε αρκετές άλλες χώρες της Αφρικής και, πιο πρόσφατα, στην Ευρώπη μέσω της Atterbury Europe, έχοντας ήδη επιτύχει μια επιτυχημένη ανάπτυξη στο Εδιμβούργο.

Όσον αφορά την Κύπρο, το 2015, απέκτησε το Εμπορικό Πάρκο Σιακόλα, συμπεριλαμβανομένου του Mall of Cyprus και του Mall of Engomi, έναντι €193 εκατ.

LEBANESE HOLDING M. SEHNAOUI SAL (HMS)
Για πάνω από 30 χρόνια, ο Maurice Sehnaoui υπήρξε πρωτοπόρος στον τραπεζικό τομέα του Λιβάνου και σημαντικός παράγοντας στην οικονομία του Λιβάνου, μέσω της δέσμευσής του να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενδυνάμωση των γυναικών και την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Το 2016, η εταιρεία και άλλοι επενδυτές κατέβαλαν €40 εκατ. για να αγοράσουν την Τράπεζα Πειραιώς (Κύπρου), η οποία μετονομάστηκε σε Astrobank. Το 2019, η Astrobank απέκτησε την USB Bank PLC για τα €40,2 εκατ.

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
Η αλυσίδα υπεραγορών ανήκει στον ελληνικό όμιλο Σκλαβενίτη, ο οποίος απασχολεί 25.000 εργαζόμενους και διαθέτει 520 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να διατηρήσουν την κουλτούρα μιας οικογενειακής επιχείρησης στα καταστήματα, διατηρώντας τις τιμές χαμηλές και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες.
Το 2016, ο Σκλαβενίτης ανέλαβε τη λειτουργία των υπεραγορών Carrefour και στις δύο χώρες και λειτουργεί επί του παρόντος 18 καταστήματα στην Κύπρο.

IRON MOUNTAIN INC.
Η Iron Mountain Incorporated είναι μια παγκόσμια επιχείρηση αφιερωμένη στην αποθήκευση δισεκατομμυρίων αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων επιχειρηματικών πληροφοριών, των εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων και των πολιτιστικών και ιστορικών αντικειμένων. Παρέχει λύσεις που περιλαμβάνουν διαχείριση πληροφοριών, ψηφιακό μετασχηματισμό, ασφαλή αποθήκευση, ασφαλή καταστροφή, καθώς και κέντρα δεδομένων, υπηρεσίες cloud και αποθήκευση τέχνης και logistics.
Το 2017, η Iron Mountain επέλεξε την Fileminders Ltd, ηγέτιδα στη Διαχείριση Πληροφοριών στην Κύπρο, ως υποψήφια για εξαγορά και, μετά από μια επιτυχημένη διαδικασία due diligence, η ίδρυση της Iron Mountain Cyprus έχει αποδειχθεί η σταθερή εκτέλεση του στρατηγικού παγκόσμιου σχεδίου ανάπτυξης της εταιρείας.

MEDICOVER
Η Medicover είναι ένας κορυφαίος διεθνής πάροχος υπηρεσιών υγείας και διαγνωστικών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε το 1995 ανταποκρινόμενο στην αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στην Πολωνία και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες, ικανοποιώντας παρόμοιες ανάγκες. Η Medicover παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου περιπατητικών κλινικών, νοσοκομείων, εγκαταστάσεων ειδικής φροντίδας και εργαστηρίων.

Το 2018 η Medicover επένδυσε €9 εκατ. στην NIPD Genetics ενισχύοντας έτσι την έρευνα της κυπριακής εταιρείας σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα, καθώς και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των NIPD Genetics προϊόντων σε νέες αγορές, όπου η Medicover διαχειρίζεται νοσοκομεία και εργαστήρια.

GALLILEO GLOBAL EDUCATION
Το Galileo Global Education είναι ένας κορυφαίος διεθνής πάροχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με προσφορά που εκτείνεται από τις εφαρμοσμένες τέχνες, τη μόδα, τον σχεδιασμό και το ψηφιακό/διαδικτυακό χώρο στις επιχειρήσεις και την ιατρική. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης, όσον αφορά τόσο τη γεωγραφική εξάπλωση όσο και το εύρος της προσφοράς, και αποτελεί μέρος του Providence Equity, ενός διεθνούς ταμείου που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων.

Τον Ιανουάριο του 2018, το Galileo Global Education απέκτησε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από την Laureate Education, Inc. Έναντι €225 εκατ.

JIM CHANG GLOBAL INVESTMENTS
Ο Όμιλος Jim Chang Global Holding ιδρύθηκε από Κινέζους επενδυτές στην Κύπρο για να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα βιομηχανικών υπηρεσιών μέσω ξενοδοχείων, ακινήτων, τουρισμού, εκπαίδευσης, διαχείρισης ακινήτων και χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης. Ο Όμιλος συνεργάστηκε με την κυπριακή εταιρεία κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων Giovani Group για το πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων Sun City.

Ο Όμιλος επενδύει €50 εκατ. για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του Sun City Hotel.

SYNLAB
Η Synlab προσφέρει πλήρη σειρά ιατρικών εργαστηριακών υπηρεσιών για την εξάσκηση των ιατρών, των κλινικών και της φαρμακοβιομηχανίας. Ο όμιλος Synlab κατέχει ηγετική θέση στην ευρωπαϊκή αγορά εργαστηριακών υπηρεσιών για την ιατρική, εστιάζοντας στην εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων εργαστηριακής ιατρικής και στη δικτύωση ειδικών διαγνωστικών ικανοτήτων.

Η Synlab απέκτησε το Medilab Ltd, ένα κλινικό εργαστήριο με σχεδόν 40 χρόνια ιστορίας στην Κύπρο. Η Medilab Ltd μετονομάστηκε σε Synlab Cyprus και αποτελεί πλέον μέρος της Synlab International Gmbh, εισάγοντας διεθνείς πρακτικές και τεχνογνωσία από όλη την Ευρώπη.

ALF MIZZI & SONS LTD
Η Alf Mizzi & Sons Ltd είναι μια κορυφαία εταιρεία της Μάλτας που δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των FMCG, catering και λιανικής, με παρουσία σε διάφορες χώρες. Ο Όμιλος βρίσκεται πίσω από το Homemate που άνοιξε στη Λευκωσία τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα ψάχνει για ένα νέο χώρο ή κατάστημα για να δημιουργήσει ένα δεύτερο Homemate στη Λεμεσό.

Το 2018 ο όμιλος απέκτησε τον χώρο του πρώην Ellinas DIY στη Λακατάμια, λανσάροντας το Homemate στην Κύπρο.

MOTOR OIL, CORINTH REFINERIES Α.Ε.
Η Motor Oil, Corinth Refineries Α.Ε. είναι πετρελαϊκή εταιρία με έδρα την Ελλάδα, με αντικείμενο την εμπορία πετρελαίου. Αποτελεί ηγετική δύναμη στον τομέα της στη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο και διαθέτει μια αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή προσφορά ενέργειας.
Το 2016, η 100% θυγατρική της Coral Α.Ε. εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Lukoil Cyprus Limited, αποκτώντας 31 πρατήρια βενζίνης της Lukoil στην Κύπρο, έναντι €10 εκατ., μετονομάζοντάς τα με το εμπορικό σήμα Shell.

VTTI
Η VVTI (Vitol Tank Terminals International B.V.) είναι μέλος του Ομίλου Vitol, ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους εμπόρους στον τομέα της ενέργειας. Τον Νοέμβριο του 2014, το τερματικό VTTV, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την VTTI, άνοιξε στο Βασιλικό, ως ο πρώτος σταθμός του είδους αυτού στην Ανατολική Μεσόγειο, που συνδέει την Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα με αγορές στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η επένδυση ύψους €300 εκατ. της εταιρείας στο τερματικό αποθήκευσης και στις εγκαταστάσεις διαχείρισης πετρελαίου στο Βασιλικό βοήθησε την Κύπρο να μπει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Την εποχή εκείνη ήταν η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα.

GEMINI REAL ESTATE
Η Gemini Real Estate είναι θυγατρική της Gemini, μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, στην οποία ανατέθηκε από  την οικογένεια του Naguib Sawiris να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων του. Η εταιρεία επενδύει σε ακίνητα στην Ευρώπη και αλλού, όπως η Αίγυπτος, το Καζακστάν και η Γρενάδα. Η μαρίνα της Αγίας Νάπας, το κοινό όραμα του αιγυπτιακού επενδυτή και του Κύπριου επιχειρηματία Γερασίμου Καραμαντάνη, είναι η πιο σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Η Gemini Real Estate έχει επενδύσει πάνω από €50 εκατ. στην κατασκευή της Μαρίνας της Αγίας Νάπας.

PARIMATCH
Ένας ηγέτης στον κλάδο των στοιχημάτων στην περιοχή των Commonwealth of Independent States  (CIS), η Parimatch ιδρύθηκε το 1994 και σήμερα θεωρείται αξιόπιστη και καινοτόμος εταιρεία στοιχημάτων, η οποία επεκτείνεται συνεχώς σε νέες αγορές.
Το 2016, η Parimatch ήταν έτοιμη να προωθήσει και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και την επωνυμία της στην Ευρώπη, αποφασίζοντας να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο. Η Parimatch Cyprus είναι από τις λίγες εταιρείες που έλαβαν άδεια από την Αρχή Στοιχημάτων Κύπρου για διαδικτυακό στοίχημα στη χώρα.

MELCO
Η Melco Resorts & Entertainment Limited (NASDAQ: MLCO), είναι πρωτοπόρα εταιρεία ανάπτυξης, ιδιοκτησίας και διαχείρισης εγκαταστάσεων παιγνίων καζίνο και καζίνο – θέρετρων στην Ασία. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ολοκληρωμένους διαχειριστές θέρετρων στον κόσμο και ιδιοκτήτης αλλά και πάροχος παιχνιδιών καζίνο και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων σε πολυάριθμες χώρες σε όλο τον κόσμο. Το City of Dreams Mediterranean στη Λεμεσό θα είναι το πρώτο ολοκληρωμένο καζίνο της Κύπρου και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο θα λειτουργήσει το 2021.

Η συνολική επένδυση της Melco στο City of Dreams Mediterranean υπολογίζεται στα €550 εκατ.

EUROGATE
Η Eurogate είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη και διαχειρίζεται περίπου 15 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια (TEU) σε 12 τερματικούς σταθμούς στη Γερμανία, την Ιταλία, το Μαρόκο, την Πορτογαλία, τη Ρωσία και την Κύπρο. Η εταιρεία απασχολεί σχεδόν 8.000 άτομα και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου €600 εκατ.

Μετά από μία αρχική επένδυση άνω των €30 εκατ. για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών που παρέχονται στο λιμάνι της Λεμεσού, η Eurogate, μαζί με την DP World Limassol, συμφώνησαν να πληρώσουν €1,9 δισ. για την περίοδο διαχείρισης 25 ετών. Η Eurogate διαχειρίζεται και λειτουργεί το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού Λεμεσού.

H&M
Η Hennes & Mauritz AB (H&M) είναι μια σουηδική πολυεθνική εταιρεία ειδών ένδυσης-λιανικής που είναι γνωστή για τα είδη ένδυσης ταχείας μόδας για άντρες, γυναίκες, έφηβους και παιδιά. Η H&M και οι συνδεδεμένες εταιρείες της λειτουργούν σε 62 χώρες με περισσότερα από 4.500 καταστήματα και από το 2015 απασχολεί περίπου 132.000 άτομα.

Μετά από χρόνια αναμονής, το πρώτο κατάστημα της H&M στην Κύπρο, που βρίσκεται στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, άνοιξε τις πόρτες του το 2016.

ASCENDIS
Η Ascendis Health είναι μια νοτιοαφρικανική εταιρεία υγείας και ευεξίας που ιδρύθηκε το 2008 και είναι εισηγμένη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης του Χρηματιστηρίου του Γιοχάνεσμπουργκ από τον Νοέμβριο του 2013. Το 2015 ο Όμιλος ξεκίνησε μια διεθνή στρατηγική ανάπτυξης και απέκτησε τέσσερις επιχειρήσεις στην Ευρώπη: τη Farmalider στην Ισπανία (2015), τη Remedica στην Κύπρο (2016), τη Scitec στην Ουγγαρία (2016) και την Sunwave Pharma στη Ρουμανία (2017). Σήμερα η Ascendis Health έχει παγκόσμια εμβέλεια με γνωστά εμπορικά σήματα και προϊόντα που πωλούνται σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Η Remedica αποκτήθηκε το 2016 από την Ascendis για το ποσό των €260 εκατ. και άλλα €75 εκατ. μετά από τρία χρόνια.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD.