Το ρωσικό δάνειο καθορίζει νέα έξοδο στις αγορές

Το κόστος της πρόσφατης έκδοσης 15ετους ομολόγου στις διεθνείς αγορές και η συνεχής πτώση τις απόδοσης των κυπριακών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, φαίνεται πως ωθεί το υπουργείο Οικονομικών να αποπληρώσει σημαντικό ποσοστό του ρωσικού δανείου πρόωρα.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)

Η Δημοκρατία έχει υποχρέωση να αποπληρώσει εντός του 2019 ποσό 715 εκατ. ευρώ προς τη ρωσική κυβέρνηση, σε σχέση με το δάνειο των 2.5 δις ευρώ που έλαβε το 2011 και το οποίο ξεκίνησε να αποπληρώνεται σταδιακά από πέρσι, ώστε μέχρι το 2021 να εξοφληθεί πλήρως. Το υπόλοιπο του δανείου σήμερα ανέρχεται σε 1.9 δις ευρώ. Συνολικά εντός του 2019 η Δημοκρατία πρέπει να αποπληρώσει συνολικό χρέος 2.3 δις ευρώ. Πέραν των 715 εκατ. του ρωσικού δανείου, ποσό 1.4 δις ευρώ αφορά ομόλογα εσωτερικού.

Το μεγαλύτερο ποσό αφορά ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε προς όφελος της Ελληνικής Τράπεζας σε σχέση με την πράξη απορρόφησης περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού. Το ομόλογο λήγει στις 16 Δεκεμβρίου και φέρει επιτόκιο 2.5%. Λήγει επίσης εγχώριο ομόλογο εσωτερικού εξαετούς διάρκειας που φέρει επιτόκιο 4.5%. Είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2013 όταν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων ήταν ιδιαίτερα υψηλές.

Τον ερχόμενο Ιούνιο θα πρέπει να αποπληρωθεί και πενταετές ευρωπαϊκό χρεόγραφα που εκδόθηκε το 2014 και το οποίο έφερε επιτόκιο 4.75%.

Σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, κατέγραφε τις σκέψεις που γίνονται για αποπληρωμή μεγαλύτερου ποσό από τα 715 εκατ. ευρώ που είναι η συμβατή υποχρέωση για φέτος. Εάν τελικά αποφασιστεί μία τέτοια ενέργεια, τότε είναι πολύ πιθανή η έκδοση ενός νέου ομολόγου εντός του 2019 πέραν του 15ετους που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο.