Σε υψηλά επίπεδα η ρευστότητα κυπριακών τραπεζών (pic)

Τον δεύτερο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ευρωζώνη παρουσιάζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός.#neaxak(l) #neaxak(f) #neaxak(t)

Οι τράπεζες δείχνουν να διαθέτουν πολύ πιο ψηλά επίπεδα ρευστότητας από όσα χρειάζονται, έχοντας ξεπεράσει πλήρως τη ρευστοτική στενότητα που δημιούργησε το κούρεμα και οι μαζικές εκροές καταθέσεων πριν λίγα χρόνια.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (liquidity coverage ratio- LCR) είναι ο δείκτης των υψηλής ποιότητας ρευστών περιουσιακών στοιχείων (assets) προς τις συνολικές καθαρές εκροές ρευστού των τελευταίων 30 ημερών και πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 100%.  Είναι μια καλή ένδειξη της ικανότητας των τραπεζών να ανταπεξέλθουν σε μαζικές εκροές καταθέσεων, όπως αυτές που είχαν παρατηρηθεί το 2018 στον Συνεργατισμό.

Ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ανέρχεται στο 311% υπερβαίνοντας το 146% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης και περίπου τριπλάσιος του ορίου του 100% που θέτει η οδηγία της Βασιλείας ΙΙΙ.

Σύμφωνα με τραπεζίτες, ο ψηλός δείκτης των κυπριακών τραπεζών σχετίζεται με τη χρηματοδότηση τους με καταθέσεις λιανικής τραπεζικής αλλά και τη διαδικασία απομόχλευσης των τελευταίων χρόνων.

Η εποπτική απαίτηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας έχει τεθεί για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε βραχυπρόθεσμες αναταραχές στη ρευστότητα τους.

Τον ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας έχει η Σλοβενία φθάνοντας το 392,72%.

Αντίθετα, το χαμηλότερο δείκτη έχουν η Ελλάδα (48,11%) και η Ιρλανδία (132,18%).

Η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια με τη μεγάλη αύξηση εισροής καταθέσεων λόγω βελτίωσης της εμπιστοσύνης και του οικονομικού κλίματος.  Η γενική κατάσταση ρευστότητας βελτιώθηκε επίσης από την παράλληλη μείωση του δανεισμού.

Δείκτης μόχλευσης

Αναφορικά με το δείκτη μόχλευσης στην Κύπρο ανέρχεται στο 6,77% και βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που περιορίζεται στο 5,28%.

Ο δείκτης κόστος προς έσοδα ανέρχεται στο 59,11% ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 11,24% και είναι σχετικά καλή λόγω των κερδών που κατέγραψαν οι δύο μεγάλες τράεπζες.

Η κεφαλαιακή κατάσταση των κυπριακών τραπεζών είναι σχετικά καλή.  Ο δείκτης κοινών κεφαλαίων της κατηγορίας 1 για τις κυπριακές τράπεζες ανέρχεται στο 13,92%, κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης (14,34%).