Σε πολύ καλό κλίμα εξελίχθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με περίπου 40 από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.#neaxak
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι προοπτικές ανάπτυξης μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συνάντηση κράτησε περίπου 2,5 ώρες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πήγε περισσότερο για να τους ακούσει, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας της πρώτης επίσημης επίσκεψης Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια, η οποία θα γίνει το επόμενο διάστημα – και ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από υπουργούς και πολυπληθή αποστολή επιχειρηματιών.
Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην αποστολή στα Σκόπια και μαζί του θα πάνε γύρω στις 35 επιχειρήσεις από τους κλάδους των δομικών υλικών, των τροφίμων, των κρασιών, των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας.
Σε ερώτηση για εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων της Θεσσαλονίκης που έχουν δηλώσει ότι δεν θα πάρουν μέρος στην επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια, απάντησε ότι είναι μια ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο που πρέπει να την εκμεταλλευτεί.
«Είναι επιχειρηματική αποστολή, είναι μια αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε από τις αρχές του 1990. Αυτή τη στιγμή, όπως και να έχει, μας δίνεται η ευκαιρία να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες μας εκεί. Θεωρώ ότι πρέπει να το εκμεταλλευτούμε», δήλωσε ο κ. Σαββάκης.
Παράλληλα τόνισε πως «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι μας να έχουμε και τα μάτια μας ανοιχτά να δούμε πού εφαρμόζεται και πού δεν εφαρμόζεται, ούτως ώστε αυτά να καταγράφονται και να γίνονται και επίσημες παρεμβάσεις».
Για τον πρωθυπουργό είπε ότι τους ενημέρωσε για τις διακρατικές συμφωνίες που σχεδιάζονται να υπογραφούν, όπως η αποφυγή της διπλής φορολογίας, η διασυνοριακή συνεργασία και η συνεργασία στον τομέα των υποδομών. Ως προς την κυβέρνηση, σημείωσε πως οι επιχειρηματίες ζητούν, όλα εκείνα τα εργαλεία που θα διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων τους στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας.
Υπέρ της συμμετοχής στην αποστολή τάχθηκε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Κυριάκος Λουφάκης.
«Πιθανόν να μπορούσε να ήταν και καλύτερη η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μην ξεχνάμε ότι για 30 χρόνια προσπαθούσαμε να κλείσουμε κάποια συμφωνία και το γεγονός ότι έκλεισε είναι θετικό», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Λουφάκης.
Παρατήρησε ότι πρώτα η κυβέρνηση και μετά η αντιπολίτευση, έκαναν κομματικό ένα εθνικό θέμα και αφού δήλωσε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι το τέλος της Ιστορίας», τόνισε πως «αυτό που έχει τώρα σημασία είναι να βρούμε τα πιο θετικά σημεία της και να μειώσουμε τα τυχόν αρνητικά».
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι μίλησαν για τις ευκαιρίες που ανοίγονται, αλλά και για τυχόν προβλήματα τα οποία υπάρχουν, που το σημαντικότερο, όπως είπε, έχει να κάνει με τη χρήση του όρου «μακεδονικός» και από τη μεριά πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. «Νομίζω ότι αυτό ήταν κάτι που ούτως ή άλλως υπήρχε αλλά δεν παύει να είναι πρόβλημα και μια πηγή ανησυχίας, ιδιαίτερα μεγαλύτερη τώρα γιατί το θέμα έχει ανακινηθεί» είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η λύση προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη ενεργοποίηση των κοινών μικτών επιτροπών που θα γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το θέμα».
«Ναι» στην πρόσκληση να συμμετέχει στην επιχειρηματική αποστολή είπε και ο Άγγελος Ιατρίδης, οινοποιός (Κτήμα Άλφα), από το Αμύνταιο Φλώρινας.
«Αυτό που είπαμε με τον πρωθυπουργό είναι πως όταν η πολιτική περνάει μέσα από τον άξονα της επιχειρηματικότητας, είναι μονόδρομος ανάπτυξης. Αυτό περικλείει τα πάντα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι μια καινούργια προσπάθεια. Είμαστε επιχειρηματίες και για μας αυτό που παίζει ρόλο είναι τι δυνατότητες προσέγγισης υπάρχουν με τη γείτονα χώρα».
Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται οι: Τάσος Τζήκας (πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo), Σωτήρης Θεοφάνης πρόεδρος του ΟΛΘ, Ευάγγελος Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), Νίκος Δαστερίδης (Dasteri), Γιάννης Παπαθεοχάρης (Selecta Hellas), Γρηγόρης Σιώκας (DOC Pharma AE), Ασημίνα Τζήκα (Elvial), Χριστόφορος Αντώντσιος (ΕΛΠΕ), Κωνσταντίνος Αποστόλου (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος), Αθανάσιος Κουιμτζής (Κ.Κουιμτζής ΑΕ), Μιχάλης Αραμπατζής (Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ), Νίκος Χαΐτογλου (Χαΐτογλου – ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ), Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου (ΑΝΚΟ Ελλάς ΑΒΕΕ), Γιώργος Τσινάβος (ΚΡΙ ΚΡΙ), Νώντας Όχονος (Όχονος Σνακ ΑΒΕ), Γιώργος Λούκος (Edil Hellas), Νίκος Δημαρέλης (Παυλίδης ΑΕ), Κωνσταντίνος Τζιώγλης (Αυγοδιατροφική ΑΕ), Παύλος Παυλίδης (Δομική Π.Παυλίδης), Μπόγιας, Μαλαματίνας, Μαυρουδής, Πιτένης κ.ά..