Πρόσβαση σε ηλεκτρονική αλληλογραφία και επικοινωνία, που μέχρι τώρα δεν δικαιούτο να έχει για σκοπούς έρευνας επί ενός εποπτευόμενου της, δίνει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) νομοσχέδιο… #neaxak
…που τροποποιεί τον περί ΕΚΚ νόμο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις εποπτικές της δυνατότητες.
Το νομοσχέδιο, που εκκρεμεί το 2012, πήρε την άγουσα για την Ολομέλεια της ερχόμενης Παρασκευής. H τροποποίηση του νόμου έγινε εφικτή ύστερα από γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι οι πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου δεν προσκρούουν στο άρθρο 17 του Συντάγματος.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, το νομοσχέδιο θα δώσει στην ΕΚΚ εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται για να μπορεί να κάνει τους ελέγχους της με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ο υφιστάμενος νόμος του 2009 και δη τα άρθρα 32(3), 32(7) 33 (1), 33(5) και 34(1) προνοούν ότι ένα άτομο δύναται να αρνηθεί να παρέχει πληροφορίες στην ΕΚΚ νοουμένου ότι το αίτημα της Επιτροπής αφορά έλεγχο και συλλογή κειμένων που συνιστούν αλληλογραφία ή επικοινωνία. Οι πρόνοιες αυτές επιτρέπουν σε πρόσωπο που υπόκειται σε έρευνα το δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή των στοιχείων αυτών στην ΕΚΚ.
Ουσιαστικά, η ΕΚΚ μπορούσε να έχει πρόσβαση σε στοιχεία που ήταν υπό την μορφή φακέλων και όχι στα ηλεκτρονικά στοιχεία και αλληλογραφία, όπως email, ενός εποπτευόμενου που υπόκειται σε έρευνα.
«Υπάρχει κανείς που δεν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του για αλληλογραφία»; Αυτή τη στιγμή μπορούμε να δεχθούμε αλληλογραφία μόνο με φακέλους, είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της ΕΚΚ, Δήμητρα Καλογήρου.
Παράλληλα, το τροποποιητικό νομοσχέδιο προνοεί ότι σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε προσώπου να προσκομίσει τα στοιχεία αυτά, η ΕΚΚ δύναται να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο μέχρι €850 για κάθε μέρα συνέχισης της παράλειψης προ συμμόρφωση.
Πηγή: ΚΥΠΕ