Κοινές δράσεις Invest Cyprus και Κυπρονοτιοασιατικού Συνδέσμου

Τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που διανοίγονται για την Κύπρο στην αγορά της Νοτιανατολικής Ασίας εξερευνούν ο Κυπρο-Νοτιοασιατικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, Invest Cyprus. #neaxak

Μάλιστα, οι δύο πλευρές προγραμματίζουν κοινή εκδήλωση για το θέμα την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στο Hilton Park στη Λευκωσία υπό τον τίτλο «Exploring Business Avenues in East and South East Asia», με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, ανέλυσε σε δηλώσεις του τους λόγους για τους οποίους ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων περιέλαβε στην αναθεωρημένη στρατηγική και το πλάνο δράσης του την αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας.

«Όπως γνωρίζετε, ο Invest Cyprus έχει καθορίσει ως προτεραιότητα τη διείσδυση σε νέες, μεγάλες αγορές, που δεν είχαμε αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας συμπεριλήφθηκε στην αναθεωρημένη στρατηγική του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων και το Πλάνο Δράσης για το 2019. Ήδη έχουν υλοποιηθεί ή είναι στον προγραμματισμό μας συγκεκριμένες ενέργειες προώθησης της Κύπρου σε αυτές τις χώρες. Πιστεύουμε ότι διανοίγονται μεγάλες προοπτικές στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύμπλεγμα χωρών και σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική διείσδυσης σε αυτές θα πρέπει να είναι μεθοδική και στοχευμένη».

Ερωτηθείς για τους λόγους που επιδεικνύεται τόσο έντονο ενδιαφέρον για την αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο κ. Καμπανέλλας επεσήμανε ότι υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον για την περιοχή.

«Δεν είναι μόνο η Κύπρος, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτήν την περιοχή. Πρόσφατα μάλιστα υπογράφηκε και η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ανάμεσα σε Ιαπωνία και ΕΕ. Πρόκειται για μία αγορά ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, που δεν είχαμε εξερευνήσει μέχρι σήμερα και που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες λόγω του μεγέθους των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της Ιαπωνίας, πρόκειται για χώρες που θεωρούνται ως αναπτυσσόμενες οικονομίες από τον ΟΗΕ και καταγράφουν ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 5-7%, με ΑΕΠ δέκα φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Κύπρου. Είναι λοιπόν σαφές ότι για τα κυπριακά δεδομένα πρόκειται για τεράστιες αγορές που προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της προώθησης επενδύσεων αλλά και για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων».

«Μεγάλο περιθώριο δράσης»

Ο πρόεδρος του Κυπρο-Νοτιοασιατικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου αναφέρθηκε από την πλευρά του στους λόγους που επέβαλαν την ίδρυση του Συνδέσμου και στις ευκαιρίες που διανοίγονται για την Κύπρο στην περιοχή αυτή. «Ο Κυπρο–Νοτιοασιατικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν για συνεργασία σε διάφορους τομείς της οικονομίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Λάος και η  Μυανμάρ. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στο να προωθήσουμε και να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου με τις χώρες αυτές και να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές σχέσεις. Πρόκειται, άλλωστε, για μεγάλες αγορές και σχετικά ανεκμετάλλευτες», ανέδειξε.

Κληθείς να αναφέρει σε ποιους τομείς θα μπορούσε να προωθηθούν οικονομικές σχέσεις, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο δράσης:

«Θεωρούμε ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μακροχρόνιες οικονομικές σχέσεις σε μια σειρά από τομείς όπως είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός, η αγορά ανάπτυξης ακινήτων, ο τομέας της ενέργειας και οι επαγγελματικές υπηρεσίες. Σήμερα, λιγότερο από το 5,5% των εξαγωγών της Κύπρου αφορούν χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με την πλειοψηφία εξ αυτών, σε ποσοστό 60%, να αφορούν τη Σιγκαπούρη και ναυτιλιακές υπηρεσίες. Οι εισαγωγές, αντίθετα, περιορίζονται στο 2%. Ως Σύνδεσμος θα εργαστούμε για την προώθηση και ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών και επαφών με επιμελητήρια των χωρών αυτών ή με ανταλλαγή επισκέψεων και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου προέρχονται από διάφορους τομείς της οικονομίας, από τον τομέα της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, της ανάπτυξης ακινήτων και της εκπαίδευσης. Η πόρτα μας είναι, βεβαίως, ανοικτή για όλες τις κυπριακές επιχειρήσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ