Ποια ονόματα έπαιξαν ή παίζουν για διοικητή Κεντρικής

Η ώρα των αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο πλησιάζει για τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που θα διαδεχθεί τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Το Προεδρικό δεν δείχνει μέχρι τώρα να βιάζεται να ανακοινώσει το όνομα του νέου κεντρικού τραπεζίτη.
Με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, από την Αγγλία αναμένεται τις επόμενες μέρες να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα με την ανακοίνωση του ονόματος του εκλεκτού του Προεδρικού. Τα χρονικά περιθώρια που κινείται το Προεδρικό είναι εντός των ορίων που υπήρξαν με τον διορισμό της κ. Γιωρκάτζη.
Τα ονόματα που ακούστηκαν από την αρχή του χρόνου για τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη ήταν αρκετά. Το σίγουρο είναι ότι ο Τάκης Αράπογλου, το όνομα του οποίου έπαιξε για τη θέση του διοικητή, βγήκε από τη λίστα της σεναριολογίας.
Έχει ανακοινωθεί ότι θα αναλάβει πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου. Τα ονόματα που κυκλοφόρησαν για τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι του Κωνσταντίνου Ηροδότου, εκτελεστικού συμβούλου στην Κεντρική Τράπεζα και πρώην Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων.
Ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι του Ανδρέα Περσιάνη. Ακούστηκε και το όνομα του Κύπριου Μιχάλη Κολακίδη, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Μεταξύ άλλων στα ονόματα που κυκλοφόρησαν από διάφορους κύκλους ήταν και του Αιμίλιου Κυριάκου, διευθύνοντος συμβούλου στη CitiBank Eλλάδος.

Η αναζήτηση γίνεται τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μιλήσει με αρκετό κόσμο, είτε πολιτικούς είτε από οικονομικούς κύκλους, προκειμένου να αποκτήσει ολοκληρωμένη άποψη. Αυτό που διαρρέει από το Προεδρικό είναι ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης πέρα από τις ακαδημαϊκές σπουδές και τα πτυχία πρέπει να έχει γνώση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή πώς λειτουργεί μια τράπεζα. Σημαντικό κομμάτι επίσης θεωρείται το γεγονός να μπορεί να σταθεί ισότιμα με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Βασικός ρόλος μιας εθνικής κεντρικής τράπεζας είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και όχι η απευθείας εποπτεία των τραπεζών. Η Κεντρική Τράπεζα μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη είναι επί της ουσίας υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο νέος διοικητής θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις διαφορετικές για το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, με επίκεντρο την εξυγίανση των ισολογισμών. Επίσης τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θέτει για κάθε ίδρυμα ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και ποιες οι συστάσεις που γίνονται. Μεταξύ άλλων είναι και το στοκ των ακινήτων που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες για διαγραφές δανείων και θα πρέπει σταδιακά να το «ξεφορτωθούν». Ειδικά αυτό το κομμάτι χρήζει παρακολούθησης γιατί οι τράπεζες δεν μπορούν να διατηρούν τα ακίνητα επ’ άπειρον στους ισολογισμούς τους.