Κύπρος και Ρωσία υπέγραψαν πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας

Πρωτόκολλο υπογράφηκε σήμερα (28/2) στη Μόσχα στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιγξης των σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας και της ενίσχυσης και ανάπτυξης της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ άλλων της οικονομίας, του εμπορίου, της έρευνας και καινοτομίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας και της ενέργειας.

Το πρωτόκολλο υπεγράφη μετά τη λήξη των εργασιών της Ενδέκατης Συνόδου της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου-Ρωσίας για Οικονομική Συνεργασία, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Ilya E. Torosov, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Μιλώντας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι στενοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθοδηγούν τη διμερή συνεργασία και έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

Αυτό είναι εμφανές στην αυξημένη συνεργασία και κατανόηση που επιδεικνύεται μεταξύ των δύο κρατών και στη σύγκλιση των επιδιώξεών τους, είπε και εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης που επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τονίζοντας ότι το Πρωτόκολλο που υπογράφηκε θα συμβάλει αναμφίβολα, στην περαιτέρω ανάπτυξη και διαφοροποίηση των οικονομικών και άλλων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη δυνατοτήτων για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε υφιστάμενους και σε νέους τομείς, όπως αυτοί της καινοτομίας, του τουρισμού, των μεταφορών και της ενέργειας.

Τονίστηκε, επίσης, η ύπαρξη ευνοϊκών προϋποθέσεων και η πρόθεση των δύο πλευρών για προώθηση συνεργασιών μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου.

Στην τελετή της υπογραφής παρέστησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, Λεωνίδας Μαρκίδης, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Stanislav V. Osadchiy, και τα μέλη των δύο Αντιπροσωπειών.

Πηγή: ΚΥΠΕ