Ο αντίκτυπος των πολιτογραφήσεων στην οικονομία (vid)

Από το 2013 έως και το 2018 αξιοποίησαν το πρόγραμμα πολιτογράφησης της Δημοκρατίας συνολικά 1864 ξένοι επενδυτές.
Οι συναλλαγές, που σχετίζονται με το πρόγραμμα πολιτογράφησης, αγγίζουν τα 6,6 δισ.
Συγκεκριμένα οι συναλλαγές των 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ αναλύονται ως εξής:
ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ 
– Ακίνητα: €3,6 δισ.
– Ομόλογα (κρατικά και εταιρειών): €580 εκ.
– Καταθέσεις: €713 εκ.
– “Κουρεμένες” καταθέσεις: €519 εκ.
– Επενδύσεις σε εταιρείες: €1 δισ.
– Συνδυασμός επενδύσεων: €134 εκ.
– Μετοχές:  €7,9 εκ.
Ο Υπουργός Οικονομικών επισημαίνει βεβαίως ότι άλλο συναλλαγές και άλλο επενδύσεις με θετικό αντίχτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.
«Για την τριετία 2016-2018 η συνολική συμβολή του προγράμματος στην ανάπτυξη ανέρχεται στο 1,2% επί συνόλου 13 ποσοστιαίων μονάδων, που είναι η ανάπτυξη της τελευταίας τριετίας», ανέφερε.
Η μελέτη οικονομικού αντίχτυπου αποτυπώνει την σημαντικότητα του προγράμματος πολιτογράφησης ξένων επενδυτών για τον βαρύνουσας σημασίας τομέα των ακινήτων.
Απ’ εκεί και πέρα ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι δεν προκύπτει με βάση τα ευρήματα της μελέτης υπερθέρμανση του συγκεκριμένου τομέα.
«Ούτε και ιδιαίτερα ψηλή εξάρτηση της οικονομίας και της αναπτυξιακής προοπτικής από τον συγκεκριμένο τομέα», είπε.
Tο Υπουργικό Συμβούλιο οριστικοποίησε και την δέσμη αλλαγών τόσο στα οικονομικά όσο και στα διαδικαστικά κριτήρια του Επενδυτικού Προγράμματος επιβεβαιώνοντας το Σίγμα.
 Μεταξύ άλλων προβλέπεται: 
– Υποχρεωτική δωρεά ύψους €75 χιλ. στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ή ισόποση επένδυση σε πιστοποιημένη καινοτόμο επιχείρηση.
– Υποχρεωτική δωρεά ύψους €75 χιλ. στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για υλοποίηση των σχεδίων προσιτής κατοικίας.
– Ο αιτητής θα πρέπει να είναι κάτοχος θεώρησης Schengen.
– Εάν ο αιτητής έχει απορριφθεί από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. δεν θα δικαιούται να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του Προγράμματος.
– Για σκοπούς διαφάνειας και σωστής πληροφόρησης, θα ετοιμάζεται Ετήσια Έκθεση Εφαρμογή, η οποία θα περιλαμβάνει: αριθμό των πολιτογραφήσεων, εθνικότητα των αιτητών και τομέα, στον οποίο έγιναν οι επενδύσεις.
Εντός των επόμενων δύο μηνών, το Υπουργείο Εσωτερικών θα προκηρύξει προσφορές για αγορά υπηρεσιών από ξένους οίκους οι οποίοι θα περνούν από κόσκινο τους αιτητές πολιτογράφησης μέσω ενδελεχούς ελέγχου.
Δείτε ΕΔΩ την μελέτη.

Δείτε ΕΔΩ την πρόταση ΚΕΠ