Βροχή deals με ξένους μέσω Τράπεζας Κύπρου

Επενδυτές από τη Ρωσία, το Λίβανο, το Ισραήλ αλλά και την Κύπρο άδραξαν τις ευκαιρίες και απέκτησαν φιλέτα, ξενοδοχεία και ακίνητα σε όλες τις πόλεις μέσω της Τράπεζας Κύπρου, αξιοποιώντας καταλλήλως τις ευκαιρίες που προσφέρει το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και η συγκέντρωση ακινήτων από τις τράπεζες.

Αρκετά από τα μεγάλα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί, αφορούν deals που έγιναν μέσω της Τράπεζας Κύπρου με ακίνητα που πέρασαν στα χέρια της και πούλησε σε ξένους ή κύπριους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch, πίσω από το επιβλητικό έργο Trilogy Limassol Seafront στην παραλιακή ακτή της Λεμεσού, βρίσκεται ρώσος επενδυτής ο οποίος αγόρασε έναντι €80 εκ. το τεμάχιο γης και σε συνεργασία με τη Cybarco δημιουργούν τεράστια ανάπτυξη την οποία συνθέτουν τρεις οικιστικοί πύργοι και εμπορική ανάπτυξη.

Στη Λεμεσό πωλήθηκε και η υπεραγορά Ορφανίδη στο Ζακάκι, αφού προηγουμένως πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου. Ο νέος ιδιοκτήτης σύναψε συμφωνία με την εταιρεία Melco η οποία ανακαίνισε το χώρο έκτασης 4.600 τ.μ. ξοδεύοντας €12 εκ. για τη λειτουργεία του προσωρινού καζίνο της Λεμεσού.

Επενδυτές από την Κίνα βρίσκονται επίσης και πίσω από την κάθοδο στη Λεμεσό της γνωστής γαλλικής αλυσίδας ξενοδοχείων Sofitel, μέλος του ομίλου Accor Hotels.

Το φιλέτο στα παράλια της Λεμεσού μεταξύ Πύργου και Μονής αγόρασαν έναντι €30 εκ. οι κινέζοι επενδυτές, οι οποίοι προχωρούν στη δημιουργία του πρώτου Sofitel ξενοδοχείου στην Κύπρο σε συνεργασία με την εταιρεία Oxley Planet Vision Properties Ltd.

Λιβανέζος επιχειρηματίας απέκτησε μέσω της Τράπεζας παραλιακό τεμάχιο στον Πύργο Λεμεσού έναντι του ποσού των €40 εκ., ο οποίος επίσης προχωρά με μεικτού είδους ανάπτυξη.

Πάφο

To τουριστικό χωριό Paphian Sun στην Πάφο, το οποίο ήταν κλειστό τα τελευταία χρόνια, πέρασε στα χέρια της κυπριακής ξενοδοχειακής εταιρείας Atlantica έναντι του ποσού των €15 εκ. και σήμερα βρίσκεται υπό ανακαίνιση.

Το Paphian Park στην Πάφο αγόρασε η εταιρεία Louis Hotels, το οποίο ανακαίνισε σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και μετονόμασε σε Louis Pahpos Breeze .

Αλλά μικρότερα ξενοδοχεία, το Cypria Maris, το Laoura Ηotel και το Cyprian Bay συνολικής αξίας €60 εκ. απέκτησε ο ισραηλινός όμιλος Fattal Group.

Η Τράπεζα Κύπρου πούλησε και τεμάχια γης σε ρώσο επενδυτή στην Πέγεια για €10 εκ.

Λευκωσία

Ακριβά deals έγιναν και στην πρωτεύουσα με πρώτο και καλύτερο την πώληση του ξενοδοχείου Holiday Inn, το οποίο αγόρασε η ελληνική εταιρεία Πανγαία έναντι €12.5 εκ. με στόχο να ανακαινιστεί πλήρως και να επαναλειτουργήσει.

Το ποσό των €9 εκ. εισέπραξε πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου από την πώληση στην ισραηλινή εταιρεία Fattal του κτηρίου της πρώην Λαϊκής επί της λεωφόρου Μακαρίου στην καρδιά της πρωτεύουσας. Η εταιρεία προγραμματίζει τη δημιουργία σύγχρονου αστικού ξενοδοχείου (boutique hotel).

Κτίριο της ίδιας της Τράπεζας στη λεωφόρο Μακαρίου πωλήθηκε γύρω στα €10 εκ. στην εταιρεία Cyfield, η οποία το κατεδάφισε και σήμερα κτίζει το ψηλότερο κτήριο της πρωτεύουσας, 34 ορόφων με την ονομασία «360».

Υπενθυμίζεται ότι το ξενοδοχείο Kermia στην Αγία Νάπα πωλήθηκε το 2016 για το ποσό των €26.5 εκ. στην εταιρεία Atlantica η οποία το υπέβαλε σε ολικό λίφτινγκ.