Αλλαγή στις ισορροπίες εντός του διοικητικού συμβουλίου της Τρ. Κύπρου αναμένεται να φέρει η αποχώρηση του Μάικ Σπανού αλλά και η επικείμενη αποχώρηση του Josef Ackermann.
Η παραίτηση του κ. Σπανού ανακοινώθηκε χθες και εντός της Τράπεζας συζητήθηκε ποικιλοτρόπως, κυρίως λόγω της διαχρονικής εμπλοκής που είχε σε ζητήματα προσωπικού και του ρόλου του γεφυροποιού που θεωρείται ότι είχε με την συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατούσε τους τελευταίους μήνες προδίκαζε μία ενδεχόμενη παραίτηση Σπανού.
Το στίγμα της πρόθεσης του για την υποβολή παραίτησης το έδωσε άλλωστε στις 28 Νοεμβρίου όταν στο χρηματιστήριο ανακοινώθηκε η πώληση των 61 χιλ. μετοχών που είχε αγοράσει προ τριετίας.
Ο ίδιος αν και ρωτήθηκε σχετικά δεν θέλησε να κάνει τότε οποιοδήποτε σχόλιο, αφήνοντας τον καθένα, όπως τόνισε να κάνει τους συνειρμούς του.
Ο κ. Σπανός διετέλεσε από το 2014 πρόεδρος της επιτροπής ανθρώπινου δυναμικού και αμοιβών της τράπεζας.
Η επιλογή του στο σημαντικό αυτό πόστο ήταν ομόφωνη από το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου λόγω της μεγάλης τριβής του με θέματα διαπραγματεύσεων με το συνδικαλιστικό κίνημα ως διευθύνων σύμβουλος σε μία εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της Κύπρου της εταιρείας Λανίτης Coca Cola Cyprus από το 1981 μέχρι το 2008.
Η παρέμβαση του θεωρείται ότι συνέβαλε στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τράπεζας και συντεχνίας το 2016, όταν οι σχέσεις των δύο είχαν φτάσει στα άκρα με αφορμή το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.
Η αποχώρηση του αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα αυτής της σχέσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά ζητήματα εντός της Τράπεζας.
Ο ίδιος δεν είχε αναστολή να δηλώσει από το 2014 ότι το σύστημα προαγωγών και αξιολόγησης των υπαλλήλων στον τραπεζικό τομέα είναι αντιπαραγωγικό, προκαλώντας την αντίδραση της ΕΤΥΚ.
Ο παραλίγο υποψήφιος του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές του 2018 είναι γνωστός για τις θέσεις που διατυπώνει κατά καιρούς κατά της παγιωμένης πρακτικής παραχώρησης προσαυξήσεων με μόνο κριτήριο τα έτη υπηρεσίας.
Οι θέσεις του αυτές προκάλεσαν την αντίδραση στελεχών του ΑΚΕΛ και την επιλογή, τελικά, του Σταύρου Μαλά.
Επιστρέφοντας στα καθήκοντα του ως μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Τρ.Κύπρου αλλά και ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΜS Business και ιδρυτικό μέλος της GreenDot, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο ξεπέρασε μεν, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να το παρακολουθεί με βάση τις συμβουλές των θεράποντων ιατρών του.
Παρέμεινε εκτός επαγγελματικής δράσης για περίπου 4 μήνες.
Επανήλθε στην Τρ. Κύπρου και φαίνεται να διαδραμάτισε και πάλι καταλυτικό ρόλο στην παραχώρηση των προσαυξήσεων στο προσωπικό της τράπεζας πείθοντας την τράπεζα ότι θα πρέπει πρώτα να τηρηθούν οι πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης.
Ο κ. Σπανός δεν θέλησε χθες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τους λόγους της παραίτησης του.
Παρέπεμψε την StockWatch στην ανακοίνωση της Τρ. Κύπρου υποδεικνύοντας ότι η παραίτηση του είναι καθαρά δική του απόφαση την οποία ο καθένας θα πρέπει να σεβαστεί.
Η Τράπεζα Κύπρου με μία λιτή ανακοίνωση περιορίστηκε να αναφέρει ότι η παραίτηση του κ. Σπανού έγινε αποδεκτή από τα ΔΣ της BOCH και της τράπεζας που είχαν συνεδριάσει στις 21 Ιανουαρίου.
Εξέφρασαν ευχαριστίες για την πενταετή παρουσία του στην τράπεζα.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα είχε διαρρεύσει ότι ο κ. Σπανός ενδεχομένως να αναλάμβανε την προεδρία της BOCH, μετά την αποχώρηση του κ. Ackermann.
Με βάση την πρακτική που ακολουθείται, ο κ. Σπανός θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΚΤ αλλά και τον εγχώριο επόπτη για τους λόγους που τον οδήγησαν στην υποβολή παραίτησης από το ΔΣ της BOCH.