Οι προοπτικές για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης το 2019 είναι σταθερές καθώς η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει υγιής στην περιοχή και το συνολικό χρέος του δημόσιου χρέους θα μειωθεί οριακά, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση του οίκου, οι περισσότερες δράσεις αξιολόγησης το 2018 ήταν θετικές και σήμερα, 15 κράτη έχουν σταθερές προοπτικές αξιολόγησης, ενώ τέσσερα έχουν θετικές προοπτικές.
Για πρώτη φορά από το 2007, κανένα κράτος της ζώνης του ευρώ δεν έχει αρνητικές προοπτικές.
«Καθώς η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα επιβραδυνθεί το 2019, σε 1,9% θα παραμείνει αρκετά ισχυρή ώστε να είναι πιστωτικά υποστηρικτική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Moody’s και ανώτερος λειτουργός Steffen Dyck.
«Ωστόσο», τονίζει οι εμπορικές εντάσεις και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι από τους σημαντικότερους εξωτερικούς κινδύνους για τις ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες που παρατηρούνται φέτος στην ευρωζώνη.
Σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή κλιμάκωση του προστατευτισμού και αυξημένες ανησυχίες σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από την πολιτική κατακερματισμού θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο κλίμα όσο και στις επενδύσεις.
Παρά την προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο, περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ σε οχήματα και ανταλλακτικά παραμένουν ως ένας κίνδυνος. Η Γερμανία και η Σλοβακία θα ήταν οι πιο εκτεθειμένες λόγω του ανοικτού των οικονομιών τους.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι η αβεβαιότητα του Brexit παραμένει ψηλή. Τα κράτη που επηρεάζονται περισσότερο από μη συμφωνία για το Brexit μέσω εμπορικών και οικονομικών δεσμών είναι η Ιρλανδία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Κύπρος και η Μάλτα.
Οι Moody’s εξακολουθούν να έχουν την Κύπρο 2 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία την ίδια ώρα που οι άλλοι τρεις οίκοι αναβάθμισαν τη χώρα σε επενδυτική κατηγορία.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, εντός της ευρωζώνης, ο αυξανόμενος πολιτικός κατακερματισμός συνεχίζει να αλλάζει παραδοσιακές κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα όσον αφορά την κατεύθυνση της πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και τον περιορισμό των προοπτικών για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής σε κραδασμούς.
Μετά από σημαντικές βελτιώσεις από το 2011, ο οίκος δεν αναμένει σημαντική μεταβολή στις συνολικές μετρήσεις για τα δημοσιονομικά δεδομένα και το δημόσιο χρέος.
Περίπου το ήμισυ των κρατών της ευρωζώνης θα παρουσιάσουν δημοσιονομικά ελλείμματα το 2019 και το δημοσιονομικό έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ θα αυξηθεί ελαφρά στο 0,9% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος της περιοχής θα συνεχίσει τη σταδιακή μείωση στο 84% του ΑΕΠ ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλότερο από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυξημένο δημόσιο χρέος θα παραμείνει περιορισμός αξιολόγησης για ορισμένα κράτη της ζώνης του ευρώ όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.