Διαπραγμάτευση blue chip μετοχών ψηφιακά και μέσω Κύπρου

Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν από την ερχόμενη εβδομάδα να αγοράζουν και να πουλούν μετοχές οι επενδυτές εκτός των ΗΠΑ ακόμα και όταν τα χρηματιστήρια θα είναι κλειστά.

Πρόκειται για την DX.Exchange, η οποία έχει τα γραφεία της σε Εσθονία και Ισραήλ. Μέσω αυτής θα προσφέρονται ψηφιακά «κέρματα» (tokens) και θα βασίζονται στις μετοχές από 10 εταιρείες του αμερικάνικου Χρηματιστηρίου Nasdaq συμπεριλαμβανομένου της Apple, Facebook και Tesla. Κάθε token θα συνοδεύεται με μια μετοχή και οι κάτοχοι θα έχουν λαμβάνουν την ίδια αξία.

Η ιδέα βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies) και μέσω αυτής, θα εξεταστούν τρόποι για βελτίωση των συμβατικών χρηματιστηρίων. Οι ψηφιακές μετοχές θα έχουν ήδη αγοραστεί και θα κρατούνται από την MPS MarketPlace Securities Ltd και θα βασίζονται στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος Ethereum.

Πλεονέκτημα των tokens θα είναι η συναλλαγή ακόμα και όταν τα χρηματιστήρια είναι κλειστά, και οι μέτοχοι θα μπορούν να αγοράσουν μέρος των μετοχών. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε ξένους επενδυτές να αγοράσουν αμερικάνικες μετοχές που διαφορετικά θα είχαν περιορισμούς.

Η MPS MarketPlace Securities Ltd, διαθέτει άδεια χρηματιστηριακών συναλλαγών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και θα «φυλάει» τις ψηφιακές μετοχές των επενδυτών σε ξεχωριστό λογαριασμό, σύμφωνα με τον CEO Ντάνιελ Σκουόρονσκι.

Μελλοντικά η εταιρεία θα προσθέσει και τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Τόκυου και του Χονγκ Κόνγκ.