Υπογραφή συμφωνίας για EastMed εντός 2019 (vid)

Την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν με τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed εξέφρασαν οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. Τη στήριξή τους στο έργο εξέφρασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μέσω του Πρέσβη τους στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν.

Μιλώντας μετά το πέρας της Τριμερούς Συνόδου στη Μπερ Σέβα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την απόφαση αυτή από τα σημαντικότερα και πιο ουσιαστικά επιτεύγματα της τριμερούς. «Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία» είπε και πρόσθεσε ότι αφού υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τύχει έγκρισης, θα υπάρξουν και οι ανάλογες υπογραφές.

Ανέφερε επίσης ότι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επαναβεβαίωσαν την πολιτική τους προσήλωση για την προώθηση του έργου πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε από την πλευρά του τον EastMed «αγωγό της ευημερίας». Είπε παράλληλα ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια συμφωνία» κάτι που όπως ανέφερε, θα γίνει το 2019 στην Ελλάδα.

Εξάλλου, είπε ότι ο αγωγός αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την ασφάλεια της Ευρώπης, για τις οικονομίες Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς ενίσχυση της ήδη σημαντικής συνεργασίας των τριών χωρών.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον EastMed ως έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής αξίας και σημασίας, με στόχο να διασφαλιστεί η ροή και η μεταφορά των ενεργειακών πηγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Μιλώντας ευρύτερα για την τριμερή συνεργασία, είπε ότι στόχος είναι στο μέλλον να συμπεριληφθούν σε αυτή και άλλες χώρες που διαθέτουν πηγές ενέργειας στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι «δεν αποκλείουμε κανέναν».

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος έλαβε επίσης τον λόγο, ανέφερε ότι ο EastMed είναι μεγάλης σημασίας έργο για τη σταθερότητα και την ευημερία της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

«ΟΙ ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως το πρότζεκτ και τους στόχους του που βοηθούν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών σε όλη την περιοχή και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνοντας πως αποτελεί άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τρεις ηγέτες αποκάλυψαν εξάλλου ότι η επόμενη τριμερής σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί κοντά στην Κνωσσό, στην Κρήτη.