Η Κύπρος αξιόπιστη βάση για επενδυτικά ταμεία και τους διαχειριστές τους

Τα ιδιαίτερα θετικά για την Κύπρο μηνύματα σε ό,τι αφορά τον τομέα των επενδυτικών ταμείων, επιβεβαίωσε το 4ο International Funds Summit που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία μεταξύ 11 – 13 Νοεμβρίου. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 500 κορυφαίοι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αντιπροσώπευσαν μεταξύ άλλων ταμεία με έδρα την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, τη Ρωσία και της ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναδείχθηκε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη και ελκυστική βαση για τα επενδυτικά ταμεία και τους τους διαχειριστές τους διεθνώς. Επίσης αναδείχθηκε ότι η Κύπρος είναι μια ελκυστική και εναλλαχτική βάση για επενδυτικά ταμεία και διαχειριστές που έχουν έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι επιδιώκουν να επεκταθούν ή να παραμείνουν εντός ΕΕ μετά το Brexit.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Άγγελος Γρηγοριάδης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατά 70% σχεδόν τα επενδυτικά κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, από 13 το 2013 σε 172 το 2018, ενώ το σύνολο των υπό διαχείριση επενδυτικών ταμείων ανέβηκαν στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 90%. Επεσήμανε ότι η υγιής ανάπτυξη του κλάδου διαχείρισης κεφαλαίων στην Κύπρο επιτεύχθηκε μετά από κανονιστικές αλλαγές και βελτιώσεις, όπως η συμφωνία διπλής φορολογίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τα φορολογικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που μεταφέρονται στο νησί. Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, την εμπιστοσύνη στον κλάδο ενίσχυσε και η ανακοίνωση ότι τα κυπριακά ταμεία, ΟΣΕΚΑ (UCITS) και ΟΕΕ (AIFs), μπορούν να εισαχθούν στην πλατφόρμα Vestima Fund της Clearstream. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πλατφόρμα επεξεργασίας διασυνοριακών αμοιβαίων κεφαλαίων, με περισσότερα από 190 χιλιάδες επενδυτικά κεφάλαια από 43 χώρες. «Αυτό είναι ένα άλμα προς τα εμπρός για τον κυπριακό τομέα επενδυτικών ταμείων μετά την αρχική εισαγωγή, τον Ιούνιο του 2018, περισσότερων από 35 επενδυτικών ταμείων στην πλατφόρμα Thomson Reuters».

Ο κ. Γρηγοριάδης ανέδειξε, ακόμη, ότι ο κλάδος διαχείρισης επενδυτικών ταμείων βρίσκεται σήμερα σε σταυροδρόμι, απολαμβάνοντας τις αναπτυσσόμενες αγορές και πηγές κεφαλαίων, ενώ ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις λόγω εξωτερικών παραγόντων όπως η καινοτομία, η τεχνολογία και οι νομοθεσίες. «Αν ο κλάδος μας έχει πετύχει να αναπτυχθεί, είναι εξαιτίας της συνεχούς επιθυμίας για βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας. Μια μεγάλη πρόσκληση είναι να προσαρμοστούμε στο κύμα νέων νομοθετικών αλλαγών που επίκεινται χωρίς να χάσουμε το μομέντουμ σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νεών προϊόντων, τα οποία να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών μας», υπογράμμισε. Σημείωσε δε, ότι οι λύσεις fintech που έχουν υιοθετηθεί από την Κύπρο, επαναπροσδιορίζουν την ταχύτητα, την αλυσίδα αξιών και παρέχουν νέους τρόπους βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχονται να είναι πιο οικονομικές και πιο αποτελεσματικές οι λειτουργίες υποστήριξης.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο υπουργός Οικονομικών, αναδεικνύοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η κυπριακή οικονομία θα έχει αυξηθεί κατά 16% του ΑΕΠ. «Έχουμε καλύψει το περισσότερο από το χαμένο έδαφος, και αν όλα πάνε καλά, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από 3% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα ποσοστά αυτά καθιστούν την Κύπρο μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου ακολούθησε ενημερωτική παρουσίαση για την ένταξη της Κύπρου στην πλατφόρμα επενδυτικών ταμείων της Clearstream. Το μέλος του Δ.Σ. και Γραμματέας του CIFA, Μάριος Ταννούσης ανέλυσε την σημασία αυτής της αναβάθμισης για την Κύπρο, αναδεικνύοντας ότι προηγήθηκε έντονη διαπραγμάτευση για περίπου ένα χρόνο με την Clrearstream. Από πλευράς της Clearstream o επικεφαλής της Υπηρεσίας Επενδυτικών ταμείων, Bernard Tancre παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πλατφόρμας και το πώς μπορεί να τα αξιοποιήσει η Κύπρος. Οπως ανάφερε ο κ. Τancre, ήδη η Cleastream έχει ανακοινώσει την ένταξη της Κύπρου στο δίκτυο της.