Στηρίζει την ανανέωση της ιδιωτικής ασφάλισης, αποδίδει αξία στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και τους συστήνει να επιλέγουν σωστά τις εταιρείες που συνεργάζονται, καταγγέλλει τις ευκαιριακές – απαράδεκτες- πρακτικές, διακρίνει και αξιόλογες ΕΠΥ, και εντοπίζει αδυναμίες στη Συλλογικότητα της αγοράς. Ευελπιστεί για το πέρασμα του κλάδου σε μια νέα εποχή και για την εταιρεία του την Interlife σκέπτεται αναπτυξιακά, έχει σχέδιο και όραμα για επόμενες κινήσεις. Ο κ. Γιάννης Βοτσαρίδης, CEO INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. διατυπώνει τη δική του «ξεχωριστή» πρόταση συστήνοντας αλλαγή σε όσα δεν απέδωσαν.
- H Interlife είναι μια ελληνική εταιρεία. Σε τι θα λέγατε ότι διαφέρει / ξεχωρίζει από μια πολυεθνική Ασφαλιστική Εταιρεία;
Όσον αφορά το οικονομοτεχνικό επίπεδο, γνωρίζουμε, ότι με την έλευση του Solvency II και του γενικότερου νομοθετικού πλαισίου για τις Ασφαλιστικές Εταιρείες η σύγκριση γίνεται επί των αριθμών, οπότε δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις και παρερμηνείες. Συνεπώς σε αυτό το επίπεδο οι εκτιμήσεις γίνονται επί ίσοις όροις και με ίδιους κανόνες. Η όποια διαφοροποίηση της INTERLIFE σε σχέση με τις πολυεθνικές ασφαλιστικές θα πρέπει να αναζητηθεί στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών. Αλλιώς κρίνεται μια εταιρεία που πουλά απευθείας στο καταναλωτικό κοινό μέσω Internet ή με bancassurance και αλλιώς αυτή που λειτουργεί με Δίκτυο Πιστοποιημένων Διαμεσολαβητών. Στην INTERLIFE πελάτες μας είναι οι 2.000 Συνεργάτες μας, που εξυπηρετούν τους 500.000 και πλέον πελάτες μας. Όπως καταλαβαίνετε η σύγκριση ανάγεται σε άλλο επίπεδο. Εμείς, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στο σέρβις του Συνεργάτη ο οποίος αντίστοιχα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δώσει ακόμα καλύτερες υπηρεσίες στον πελάτη του. Γι αυτό και θεωρώ ότι υπερέχουμε.
- Πιστεύετε στην ενότητα της Ιδιωτικής Ασφάλισης και τις Συλλογικές προσπάθειες του κλάδου ή τελικά θεωρείτε ότι υπερισχύει η αυτόνομη πορεία της κάθε εταιρείας στην Αγορά;
Δυστυχώς, μέχρι τώρα τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τρόπο που θα επέτρεπε σε κάποιον να μιλήσει για συλλογικότητα. Η ΕΑΕΕ, όφειλε να έχει κάνει σειρά κινήσεων με στόχο να φέρει τις εταιρείες πιο κοντά. Να εντοπίσει τα πραγματικά προβλήματα της Αγοράς, ποια είναι η θέση του Επόπτη σε αυτά και ποιες λύσεις προτείνονται για τη στενότερη σύνδεση των Ασφαλιστών με το καταναλωτικό κοινό – σε επίπεδο, είτε εταιρικό, είτε συλλογικών οργάνων. Η έλλειψη Ασφαλιστικής Συνείδησης που προέκυψε ως αυτονόητο αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, ήταν και ένας εκ των λόγων (όχι βέβαια ο κύριος) που στα χρόνια της κρίσης η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχασε σχεδόν το 1/3 της δύναμής της. Αυτό τα λέει όλα. Ωστόσο, εδώ και ένα χρόνο, η Αγορά ανακάμπτει και ελπίζω βάσιμα ότι επόμενα χρόνια αυτό που χάθηκε θα επιστρέψει ξανά.
- Αυτό που θα επιστρέψει θα το πάρετε πίσω αυτόνομα, δηλαδή η κάθε εταιρεία με τις δικές της προσπάθειες ή Συλλογικά μέσω κοινών δράσεων που θα αποδώσουν αποτελέσματα;
Νομίζω πώς η κάθε εταιρεία κινείται ούτως ή άλλως από μόνη της. Η επιτυχία θα είναι ατομική και διακριτή για τον καθένα μας.
- Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση που σήμερα δίνει τη δική της επαγγελματική «μάχη»;
Θα έλεγα στους Διαμεσολαβητές να είναι προσεκτικοί και επιλεκτικοί στις εταιρείες που διαλέγουν για να συνεργαστούν. Γνώμονας τους θα πρέπει να είναι η φερεγγυότητα της εταιρείας. Ακόμα και αν κάποιοι δουλεύουν με τις ΕΠΥ να τις ελέγχουν με καλύτερο τρόπο και να γνωρίζουν καλά το προϊόν της εταιρείας που πουλάνε στους πελάτες τους. Οι ΕΠΥ ως γνωστόν ελέγχονται από τον επόπτη του κράτους καταγωγής τους και όχι από το κράτος φιλοξενίας τους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα.
- Στους πολίτες τι θα λέγατε για την Ιδιωτική Ασφάλιση; Μια προτροπή σας..
Θα τους έλεγα να δείξουν εμπιστοσύνη στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά. Και να προβάλω ως επιχείρημα ότι σε όλη την περίοδο της κρίσης οι Ασφαλιστικές Εταιρείες άντεξαν σθεναρά, σε αντίθεση με τις Τράπεζες οι οποίες υπέστησαν τεράστιες απώλειες. Οι Ασφαλιστικές Εταιρείες γνωρίζουν να διαχειρίζονται κινδύνους και ρίσκα. Μπορούν να τα εξισορροπούν, να τα μοιράζουν και τελικά να βγαίνουν αλώβητες. Είναι καταφύγια για το παρόν και το μέλλον.
- Νωρίτερα είπατε ότι θα επανακτηθούν οι ασφαλιστικές εργασίες που χάθηκαν. Σε νέες εταιρείες ή στην υπάρχουσα αγορά;
Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπάρξει μετατόπιση εργασιών. Το φαινόμενο κάποια ευκαιριακά σχήματα να κερδοσκοπούν – με αποτέλεσμα όταν κλείνουν, οι πελάτες τους να βρίσκονται μετέωροι και τα συμβόλαιά τους να καταλήγουν σε άλλες εταιρείες – είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την διοίκηση της ΕΑΕΕ. Χρειάζεται προσοχή. Πρόκειται για απαράδεκτες πρακτικές που αντιβαίνουν κάθε νομικό και δεοντολογικό πλαίσιο και δεν πρέπει να ενθαρρύνονται (και ενίοτε να καλύπτονται) από τους κλαδικούς θεσμικούς φορείς.
- Μιλάτε για όλες τις ΕΠΥ;
Όχι. Υπάρχουν και ΕΠΥ που είναι αξιόλογες.
- Οι οικονομικές συνθήκες είναι η αιτία της συγκρατημένης ανάπτυξης της Ιδιωτικής Ασφάλισης ή είναι άλλοι λόγοι που ευθύνονται για την υποτονικότητα;
Κυρίως ευθύνεται το έλλειμμα Ασφαλιστικής Συνείδησης. Ο μέσος έλληνας δεν θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την Ασφάλισή του. Η ασφάλιση δεν είναι για τους «λίγους και έχοντες» αλλά για τους «πολλούς και μη έχοντες». Έρχεται να ανακουφίσει από μια φυσική καταστροφή, προβλήματα υγείας, οικονομικά κ.α. και έχει τεράστια σημασία για την πλειονότητα των καθημερινών ανθρώπων να είναι οχυρωμένοι απέναντι στο απρόοπτο.
- Υπάρχουν πρακτικές για την ενίσχυση της Ασφαλιστικής Συνείδησης και ποιος θα τις αναπτύξει;
Όπως κάθε χρόνο έχουμε στις 31 Οκτωβρίου την Ημέρα της Αποταμίευσης, έτσι και στις 11 Νοεμβρίου έχουμε την ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Πρέπει να απευθυνθούμε στους νέους και να τους εξηγήσουμε τα σημαντικά οφέλη της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Όπως η Αποταμίευση σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις στο μέλλον ή σε συντάξιμη ηλικία πολύτιμα αγαθά και εισοδήματα έτσι και η Ιδιωτική Ασφάλιση σου προσφέρει την ασφάλεια στην Περιουσία, στην Περίθαλψη και πρόσθετα Εισοδήματα για το μέλλον.
- Ποιος θα πρωτοστατήσει σε αυτήν την προσπάθεια;
Όπως προανέφερα, εμείς ως Ασφαλιστικές Εταιρείες αλλά και το Συλλογικό μας Όργανο αποτύχαμε σε αυτό το πεδίο. Οι έως σήμερα ενέργειές μας για την ενίσχυση της συλλογικής Ασφαλιστικής Συνείδησης είναι τόσο περιορισμένες που θεωρούνται ανύπαρκτες μπροστά στην πραγματική ανάγκη. Γι αυτό και πιστεύω ότι το βάρος πέφτει στους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές. Αυτοί μπορούν να σπείρουν και να καλλιεργήσουν τον σπόρο της ιδιωτικής ασφάλισης, σηκώνοντας το φορτίο και τη μεγάλη ευθύνη της πληροφόρησης και της ουσιαστικής εκπαίδευσης του κοινού ως προς τη σκοπιμότητα της Ασφάλισης.
Εμείς, ως INTERLIFE, δηλώνουμε παρόντες να υποστηρίξουμε όποιους Διαμεσολαβητές αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες και να συμβάλουμε στην ενίσχυση της Ασφαλιστικής Συνείδησης.
- Το επίπεδο εκπαίδευσης-κατάρτισης επαγγελματιών της αγοράς πώς το κρίνετε και τι θα συστήνατε;
Τα όσα σήμερα ισχύουν και έχουν επιβληθεί από την Εποπτεία θεωρώ ότι είναι ένα βήμα που έθεσε τις βάσεις της Eπιμόρφωσης και της Δια Βίου Εκπαίδευσης. Αυτό όμως δε φθάνει, το επίπεδο των γνώσεων χρειάζεται διαρκώς ενίσχυση για να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς. Οι Εταιρείες το αντιλαμβάνονται αυτό και εκπαιδεύουν τα Δίκτυά τους αναγνωρίζοντας το όφελος που προκύπτει. Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο συχνά επιμορφώνεται ένας Διαμεσολαβητής τόσο καλύτερα θα προωθήσει τα προϊόντα του.
- Διαφέρει το επίπεδο εκπαίδευσης από εταιρεία σε εταιρεία;
Ναι διαφέρει. Υπάρχουν κάποιες Εταιρείες που εστιάζουν Εκπαίδευση και Επιμόρφωση αποκλειστικά για την πώληση των προϊόντων τους και άλλες που δίνουν βάρος στα τεχνικά χαρακτηριστικά, την ορολογία, τους κανόνες Αντασφάλισης και ένα σωρό άλλα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται σε απλά Σεμινάρια Πωλήσεων.
- Το επίπεδο της INTERLIFE πώς το κρίνετε;
Πρέπει να μας το πουν οι 2.000 συνεργάτες μας. Εμείς θεωρούμε ότι παρέχουμε ένα σχετικά καλό επίπεδο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης. Βέβαια, μπορούμε ακόμα καλύτερα. Ήδη έχουμε στα σχέδιά μας στην INTERLIFE “Σχολείο Εκπαίδευσης Εκμάθησης και Ενημέρωσης” για τον τομέα των ασφαλειών.
- Ακούμε συχνά για συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, το Συνταξιοδοτικό, τις φυσικές καταστροφές … Πιστεύετε ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Εσείς ως Interlife θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το Δημόσιο σε κάποιο επίπεδο;
Η INTERLIFE θα ήταν πρόθυμη να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο κάλεσμα. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν μετά την μεταπολίτευση δεν έκαναν ουσιαστικές προσπάθειες να βελτιωθεί το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Ασφάλισης. Αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπουμε ότι γίνεται συστηματική προώθηση τέτοιων συνεργειών που παράγουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα, από το οποίο πρωτίστως βγαίνει κερδισμένος ο καταναλωτής.
- Τα μελλοντικά σας σχέδια;
Να διευρύνουμε το μερίδιό μας στην Ασφαλιστική Αγορά με σταθερά και προσεκτικά βήματα και να παράγουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες. Ήδη, είμαστε πρωτοπόροι, έχοντας εγκαταστήσει Υπηρεσία τύπου help desk για τους Διαμεσολαβητές μας Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8.30 πμ έως τις 9.00 μμ το βράδυ και Σάββατο από τις 9.00 πμ έως 3.00 μμ.. Όπως ανέφερα και παραπάνω οι πωλήσεις μας γίνονται αποκλειστικά μέσω Ελεύθερου Δικτύου Πιστοποιημένων Διαμεσολαβητών. Δε διανέμουμε με άλλους τρόπους τα προϊόντα μας και είναι αρχή και φιλοσοφία μας ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση πουλιέται και δεν αγοράζεται. Δεν κλείνουμε τα μάτια στην Τεχνολογία και το Internet, αλλά, θεωρούμε ότι όλες οι διαδικασίες μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές μέσω των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
- Κάποια συνεργασία με άλλη εταιρεία θα σας ενδιέφερε;
Η αυτονομία με την έννοια της “μοναχικότητας” δεν είναι ζητούμενο. Η εποχή προσφέρεται για συνεργασίες. Ήδη, εμείς, ως εταιρεία έχουμε κάνει βήματα. Εδώ και δέκα χρόνια συνεργαζόμαστε με δύο ασφαλιστικές εταιρείες των Βαλκανικών χωρών, καθώς επίσης και με άλλες εταιρείες του εξωτερικού στον τομέα της Αντασφάλισης και, βέβαια, είμαστε ανοικτοί και σε περαιτέρω συνεργασίες.
- Σκέπτεστε και άλλες επεκτάσεις;
Ναι θα μας ενδιέφερε.