Τέλη του μήνα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Στις 29 Οκτωβρίου αναμένεται να σηκώσει αυλαία η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στην επιτροπή οικονομικών, η οποία εισέρχεται σε εντατικό πρόγραμμα συνεδριάσεων για να προλάβει τη ψήφιση του προϋπολογισμού το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Η αρχή, όπως έχει προγραμματιστεί, θα γίνει με την ανάλυση των κρατικών εσόδων και των δημοσιονομικών δεικτών από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και με την συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου οικονομικών, περιλαμβανομένου του γενικού λογιστηρίου και της διαχείρισης δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, στις 31 Οκτωβρίου θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός της επιτροπής προστασίας ανταγωνισμού (ΕΠΑ), της αναθεωρητικής αρχής προσφύγων και της αναθεωρητικής αρχής προσφορών.

Ακολούθως, την 1η Νοεμβρίου θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού και του υφυπουργείου τουρισμού.

Η δεύτερη εβδομάδα των συζητήσεων ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου με το υπουργείο παιδείας και πολιτισμού ενώ, στις 7 Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του γραφείου επιτρόπου προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, του γραφείου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων και του γραφείου επιτρόπου διοικήσεως και τέλος στις 8 Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός του υπουργείου εργασίας.

Την τρίτη εβδομάδα συζητήσεων του προϋπολογισμού, στο μικροσκόπιο θα τεθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου υγείας, του επιτρόπου εποπτείας υγείας, της νομικής υπηρεσίας, της δικαστικής υπηρεσίας, του γραφείου επιτρόπου νομοθεσίας και του υπουργείου δικαιοσύνης.

Η επιτροπή θα συζητήσει την τέταρτη εβδομάδα τον προϋπολογισμό του υπουργείου εσωτερικών (19 Νοεμβρίου) , της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου (21/11), της ελεγκτικής υπηρεσίας (21/11) και της βουλής (21/11), κλείνοντας την εβδομάδα με την συζήτηση των προϋπολογισμών του υπουργείου εξωτερικών και του υπουργείου άμυνας (22/11).

Θα ακολουθήσει στις 26 Νοεμβρίου η συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου γεωργίας, του υπουργείου μεταφορών και του υφυπουργείου ναυτιλίας.

Η αυλαία των συζητήσεων αναμένεται να πέσει στις 3 Δεκεμβρίου με την παρουσία της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στην επιτροπή οικονομικών για συζήτηση της οικονομικής κατάστασης και των οικονομικών εκτιμήσεων.

Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης, η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 12-13-14 Δεκεμβρίου, αφού παραχωρηθεί ένα δεκαήμερο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, για διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων.