Προσπάθεια για την αποκατάσταση του ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό καταβάλλουν αρμόδιοι φορείς όπως ο σύνδεσμος προώθησης επενδύσεων (CIPA), ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος (ΠΔΣ) και ο σύνδεσμος εγκεκριμένων λογιστών (ΣΕΛΚ), εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων για πρακτικές που εφαρμόζονται σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος.
Οι πιέσεις εντάθηκαν το 2018 μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κατατάξουν την Κύπρο στις χώρες «πρωταρχικής ανησυχίας» (primary concern) για ζητήματα ξεπλύματος χρήματος, και έκτοτε συνεχίζονται με αρνητικά δημοσιεύματα σε παγκόσμιες εφημερίδες όπως η Wall Street Journal και η Financial Times.
Σύμφωνα με το μέλος του CIPA Νικόλα Θεοχαρίδη, ο οποίος ήταν ομιλιτής σε εκδήλωση στη βουλή σχετικά με τις επενδύσεις στην Κύπρο, ο οργανισμός προβαίνει σε προσπάθεια αποκατάστασης του ονόματος της Κύπρου σε αγορές στόχους όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία.
Πρόσθεσε ότι τόσο μέσω διαφημιστικών ενεργειών μέσω του Bloomberg, του CNN και του CNBC αλλά και μέσω του διαδικτυακού μάρκετινγκ, προωθείται το μήνυμα ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο η Κύπρος έχει επιστρέψει σε σταθερή ανάπτυξη και συνεχίζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε, η Κύπρος έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της ωστόσο, επεσήμανε πως παρά την πρόοδο, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και πως πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία για επίτευξη μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής.
Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο S&P, κάτι που όπως υποστήριξε, επιβεβαιώνει την συνετή διαχείριση της κυβέρνησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στην Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό.
Ο κ. Θεοχαρίδης σημείωσε ότι διανύουμε περίοδο αναβρασμού και διαρθρωτικών ανακατατάξεων αναφέροντας πως στόχος όλων είναι η δημιουργία συνθηκών βιωσιμότητας και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
«Η προσέλκυση επενδύσεων είναι το πιο ασφαλές εργαλείο για την επίτευξη των αναπτυξιακών μας στόχων», είπε ενώ, σημείωσε πως βασικός πυλώνας για τη βελτίωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας είναι η προώθηση νομοθετικών αλλαγών.
Να εκλείψει η εικόνα της Κύπρου ως φορολογικός παράδεισος
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΣΕΛΚ και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για εφαρμογή της νομοθεσίας ώστε να εκλείψει η αντίληψη ότι η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο.
Στο πλαίσιο των ερωτοαπαντήσεων ανέφερε ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος και γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να σταματήσουν οι φήμες που υπάρχουν για την Κύπρο.
«Δεν είμαστε φορολογικός παράδεισος», είπε, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν επέλθει στον εταιρικό νόμο στην πορεία του χρόνου, με σημαντικότερη όπως ανέφερε την αλλαγή του 2000 σύμφωνα με την οποία η ύπαρξη δύο ή περισσότερων ατόμων δεν είναι πλέον απαραίτητη για σύσταση και εγγραφή μιας εταιρείας. Ανέφερε ότι υπάρχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του νόμου εντούτοις, επέστησε την προσοχή γιατί όπως είπε, δεν μπορεί να αλλάξει η δομή του νόμου.
Σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων ανέφερε ότι βασική προϋπόθεση είναι ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα ενώ, σε σχέση με το γραφείο εφόρου εταιρειών, σημείωσε ότι έγινε πρόοδος και εξέφρασε την ελπίδα οι προωθούμενες αλλαγές για απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών να εφαρμοστούν τα προσεχή χρόνια.
«Πόλεμος» λογιστών για αλλαγή αντιλήψεων
Σε απαντήσεις σε ερωτήσεις που τέθηκαν, ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Μάριος Σκανδάλης, ανέφερε ότι «είμαστε σε ένα πόλεμο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις» που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν για την Κύπρο.
Στην αρχική του τοποθέτηση σημείωσε ότι η ρύθμιση και η αποτελεσματική προώθηση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι κριτήριο για μια πετυχημένη πορεία.
Πρόσθεσε ότι κινήσεις όπως της βουλής με τη δημιουργία του εγχειριδίου για επενδύσεις, συμβάλλουν στην προσπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα όπως τύχει χρήσης στο εξωτερικό.
Ο κ. Σκανδάλης απάντησε παράλληλα, σε ερώτηση της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε σχέση με την πρόθεση της Μεγάλης Βρετανίας να «μοιράσει» τις δραστηριότητες μεγάλων ελεγκτικών οίκων.
Σημείωσε ότι υπάρχουν σχετικές συζητήσεις οι οποίες δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το Brexit και σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι έχουν φτάσει σε τέτοια μεγέθη που πλέον τίθεται σε συμβιβασμό η ορθή εταιρική τους διακυβέρνηση και η αποτελεσματική λειτουργία τους.
Ανέφερε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και πως δεν αφορούν τη διάλυση των εταιρειών αλλά τον επιμερισμό των δραστηριοτήτων τους.
Πρόσθεσε πως ο ΣΕΛΚ χαιρετίζει οποιαδήποτε ενέργεια προωθείται προς αυτή την κατεύθυνση.