Κύπρος: Γέφυρα προς την Ευρώπη για funds από Ασία

Γέφυρα προς την Ευρώπη έχει καταστεί η Κύπρος για πολλά επενδυτικά κεφάλαια από την Ασία, με δημοσίευμα του Bloomberg να υπογραμμίζει ότι η ευέλικτη νομοθεσία, το χαμηλό κόστος και το κυπριακό διαβατήριο δίνει εύκολη πρόσβαση για επενδύσεις σε ΕΕ, Ρωσία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ενώ στα θετικά προστίθεται και η γεωγραφική της θέση καθώς γειτνιάζει με Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για επενδυτικά ταμεία από χώρες που παραδοσιακά δεν είχαν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Κύπρο, όπως Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία, για να δημιουργήσουν μια βάση στη χώρα μας ως πύλη εισόδου στην ΕΕ», δήλωσε ανέφερε ο Ανδρέας Γιασεμίδης, αντιπρόεδρος του CIFA.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των επενδυτικών κεφαλαίων και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των επενδυτικών ταμείων αυξήθηκε σε 123 από 110 στο τέλος Δεκεμβρίου. Το σύνολο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν κατά 29% στα €4,45 δισ. από €3,45 δισ. Το Δεκέμβριο του 2008 υπήρχαν 55 επενδυτικά ταμεία με €1,23 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου τόνισε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για σύσταση και εξουσιοδότηση από την Επιτροπή εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60 αιτήσεις για διαφορετικές δομές κεφαλαίων», ανέφερε. «Από αυτές, δόθηκαν προεγκρίσεις σε 44 εταιρείες οι οποίες δύναται να λάβουν τελική άδεια, νοουμένου ότι θα έχουν εκπληρώσει τους όρους που τους έχουν τεθεί.»