28 Απριλίου 2018: Διεθνοποίηση των Ελληνικών Εταιριών μέσω της εισαγωγής τους σε ξένα χρηματιστήρια

Εκδήλωση με ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον διοργάνωσε η Capital Markets Experts (www.camex.gr) στο πλαίσιο του Balkan Money Show 2018, με τίτλο «Η εισαγωγή Ελληνικών Εταιριών σε ξένα Χρηματιστήρια ως εργαλείο διεθνοποίησης τους».

Τα προβλήματα των ελληνικών εταιριών και η λύση της εισαγωγής

Στο πλαίσιό της, αρχικά, ο κ. Β. Μάργαρης από την πλευρά της διοργανώτριας, παρουσίασε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι  ελληνικές εταιρείες, ανεξαρτήτως μεγέθους, όπως η μειωμένη διεθνής ορατότητα και αξιοπιστίας, το αυξημένο ρίσκο που συνεπάγεται η έδρα τους στην Ελλάδα και η δυσκολία εύρεσης κεφαλαίων, καθώς, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμο και με σημαντικά δομικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, τονίστηκε ότι η ελληνική οικονομία προκειμένου να ανατάξει, χρειάζεται επενδύσεις ύψους 100 με 150 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στη χώρα είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχουν μικροεπενδυτές, διατεθειμένοι να αγοράσουν εταιρικό κίνδυνο, ενώ από την άλλη, τα funds επενδύουν μόνον σε εταιρίες που κατέχουν χρηματιστηριακό ISIN.

Καταληκτικά, δείχνει να αποτελεί μονόδρομο η εισαγωγή σε μια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία δε θα κοστίζει υπερβολικά, θα αποδίδει χρηματιστηριακό ISIN και το κυριότερο, θα μειώνει τo country risk, καθώς και η εταιρία θα τυγχάνει μιας επιπρόσθετης εποπτείας από ένα Χρηματιστήριο, αλλά και θα έχει μετοχές ρευστοποιήσιμες και εκτός του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η ΝΕΑ και η Εναλλακτική Αγορά του ΧΑΚ

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Κύπρου (www.cse.com.cy) κ. Νικόλας Τρυπάτσας, παρουσίασε δύο αγορές με «ελληνικό ενδιαφέρον» και πιο συγκεκριμένα, τη Ν.Ε.Α. Αγορά, η οποία ιδρύθηκε το 2011 και σήμερα έχει εισηγμένες 32 μετοχές και 38 εταιρικά ομόλογα, με συνολική κεφαλαιοποίηση στα 3 δισ. ευρώ. Από τις 32 εταιρίες οι 8 είναι ελληνικές, 1 μαλτέζικη και 23 κυπριακές (οι 5 τουλάχιστον ελληνόκτητες). Καθώς η ΝΕΑ θεωρείται μη ρυθμιζόμενη αγορά, ο κ. Τρυπάτσας παρουσίασε και την Εναλλακτική αγορά, η οποία είναι μέρος της Κύριας Αγοράς του ΧΑΚ, καλύπτοντας τις ανάγκες εταιριών που ενδιαφέρονται για πλήρως εποπτευόμενες αγορές.

Η EU Connect της Mπάνια Λούκα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Μπάνια Λούκα (www.blberza.com), κ. Μίλαν Μπόζιτς, παρουσίασε τη νέα τους αγορά, την EU Connect. Σε αυτή, είναι δυνατή η εισαγωγή εταιρειών με έδρα στην Ε.Ε., αρκεί, είτε αυτές (ως dual listed), είτε οι μητρικές τους, να είναι εισηγμένες σε οποιαδήποτε άλλη αγορά -ρυθμιζόμενη ή μη- κάποιου ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου. Η EU Connect αποτελεί  μέρος της Κύριας Αγοράς, κατά συνέπεια επίσης πρόκειται για μια πλήρως εποπτευόμενη αγορά από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας, η οποία είναι και μέλος της IOSCO.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο της Μπάνια Λούκα θεωρείται η πλέον ταχέως αναδυόμενη αγορά των Βαλκανίων, πέρισυ αποκτήθηκε το 43% των μετοχών του από Κινέζους επενδυτές (στο group των μετέχουν ένας πρώην αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης και ένα πρώην μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας) που επενδύουν στη ζώνη των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού, είναι αναγνωρισμένο για dual listings από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και διασυνδέεται ηλεκτρονικά με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα μέλη του, μέσω της χρηματιστηριακής συμμαχίας των 7 αγορών του  SEE-LINK, που χρηματοδότησε η EBRD.

Ανακοίνωση ΜοU συνεργασίας XAK-Μπάνια Λούκα

Στη βάση του γεγονότος, ότι το Χρηματιστήριο της Μπάνια Λούκα, μέσω της EU Connect αποκτά μια πρόσθετη έμμεση ειδική σχέση με εισηγμένες στα Χρηματιστήρια της Ε.Ε., οι εκπρόσωποι των δύο χρηματιστηρίων ανακοίνωσαν ότι θα επεξεργαστούν το επόμενο διάστημα το τεχνικό κείμενο ενός ΜοU συνεργασίας, το οποίο θα φέρει τις δύο αγορές πλησιέστερα.

CAMEX :  Ο πρώτος Listing Sponsor της EU Connect

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Capital Markets Experts A.E. κ. Δημήτριος Χωματάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Μπάνια Λούκα, κ. Μίλαν Μπόζιτς υπέγραψαν το συμφωνητικό χρίσματος της CAMEX ως του πρώτου Listing Sponsor της EU Connect. Ο κ. Μπόζιτς ευχαρίστησε την CAMEX αφενός για τη μέχρι σήμερα συνδρομή της στην ανάπτυξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου και τόνισε ότι αναμένει το ελληνικό επιχειρείν και με τη συνδρομή της, να κατανοήσει και να αγκαλιάσει τις προοπτικές διεθνοποίησης που ανοίγει η EU Connect.

Από την πλευρά του, ο κ. Χωματάς στάθηκε στο γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Μπάνια Λούκα θα είναι η τέταρτη αγορά που θα ενεργοποιείται πλέον η CAMEX, μετά από τις αγορές της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας και ευχήθηκε μια αποδοτική συνεργασία.