Η «alfa» ζύμες… πλάθει ανάπτυξη σε νέες αγορές

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Της Δανάης Αλεξάκη, [email protected]

Ανάπτυξη εντός και εκτός συνόρων «πλάθει» η εταιρεία alfa Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ, η οποία με οδηγό την ισχυρή χρηματοοικονομική της διάρθρωση υλοποιεί επενδύσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνει «ανοιχτή» στο ενδεχόμενο εξαγοράς ομοειδούς επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα προσδώσει αξία στη δραστηριότητά της.

Όπως γνωστοποίησαν χθες στελέχη της εταιρείας, στόχος είναι η διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης σε βάθος τριετίας τουλάχιστον, μέσω της εδραίωσης στις υφιστάμενες αγορές αλλά και στα νέα προϊόντα που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα. Προς τούτο, υλοποιούνται επενδύσεις ύψους 6,5 εκατ. και αφορούν τα έτη 2017 και 2018.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην επέκταση στο εξωτερικό, με επιδίωξη μέχρι το 2020 να έχουν τριπλασιασθεί οι εξαγωγές και από περίπου 8 εκατ. ευρώ σήμερα να ανέλθουν στα 24 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που έχει έδρα την Κοζάνη «ταξιδεύει» ήδη τα προϊόντα της σε 35 χώρες, με τη γερμανική και καναδική αγορά να αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του χαρτοφυλακίου των εξαγωγών.

Έμφαση ωστόσο δίδεται και στις ΗΠΑ καθώς επί αμερικανικού εδάφους πέρα από τις απευθείας εξαγωγές, η οικογένεια Κουκουτάρη εδώ και δυο χρόνια έχει ανοίξει ένα boutique κατάστημα λιανικής πώλησης ελληνικών προϊόντων στην Ουάσιγκτον, με επίκεντρο τις πίτες, με την επωνυμία «Alfa Pie home».

Σύμφωνα με τη Marketing Manager Κατερίνα Κουκουτάρη «η πορεία του καταστήματος είναι θετική και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας εντός του 2018 ενός ακόμα αντίστοιχου σημείου αντίστοιχης φιλοσοφίας. Υπάρχουν σκέψεις για τη λειτουργία δύο-τριών νέων σημείων στην περιοχή της Ουάσιγκτον, ενώ εφόσον αποδειχθούν κερδοφόρα εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων σημείων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τη μέθοδο του franchise» ανέφερε η ίδια. Επίσης δεν απέκλεισε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και ανάλογα με την πορεία των εξαγωγών το ενδεχόμενο δημιουργίας και μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί επίσης ότι η alfa έχει προχωρήσει και στη σύσταση τριών εταιρειών logistics σε Αμερική, Σερβία και Ρουμανία.

Αρωγός στα αναπτυξιακά πλάνα θεωρείται και η ένταξη της εταιρείας στη Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (ΝΕΑ) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και σύμφωνα με την κα Κουκουτάρη «η κίνηση αυτή έγινε καθαρά για επενδυτικούς λόγους προκειμένου, εάν χρειαστεί, να υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης κεφαλαίων για ενδεχόμενες αναπτυξιακές κινήσεις».

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν υπάρχει ενδιαφέρον εξαγοράς ομοειδούς εταιρείας, η ίδια ανέφερε ότι «είμαστε ανοιχτοί στο να εξετάζουμε όποιες αναπτυξιακές ευκαιρίες παρουσιαστούν, ωστόσο η όποια κίνηση εξαγοράς θα πρέπει να εξασφαλίζει και να θωρακίζει περαιτέρω την υγιή εικόνα της εταιρείας και να προσδίδει περαιτέρω αξία».

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1300205/anaptuksi-plathei-i-alfa-me-aixmi-tis-eksagoges