Πώς το Χρηματιστήριο Κύπρου «κλέβει» εταιρείες από το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μια ακόμη ελληνική εταιρεία, η 8η τα τελευταία χρόνια, κάνει σήμερα Τρίτη 8 Αυγούστου πρεμιέρα  στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και στην Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών (Ν.Ε.Α.). Πρόκειται για την First Advisory and Holdings Α.Σ.Σ.Ε. η οποία ιδρύθηκε μόλις το Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή πριν από ένα χρόνο, με αντικείμενο την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και παράλληλα τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που κρίνονται ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές περιπτώσεις.

Θα εισαχθούν 200.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ, με τιμή εισαγωγής 0,50 ευρώ. Είναι η 8η ελληνική εταιρεία που θα διαπραγματεύεται στη ΝΕΑ του ΧΑΚ και η 9η η οποία εγκρίνεται με σύμβουλο εισαγωγής την επίσης ελλαδική εταιρεία συμβούλων Capital Markets Experts Α.Ε.

Τη στιγμή που το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει μια… αντιστροφή της υπερβολής και της άναρχης «ανάπτυξης» του ’99, χάνοντας διαρκώς καλές εταιρείες χωρίς να αντικαθίστανται από νέες, καλές εισαγωγές, το ΧΑΚ, μέσω του ευέλικτου νομικού πλαισίου, καταφέρνει και έλκει μικρομεσαίες ελληνικές εταιρείες, που κάνουν την εισαγωγή τους, μπαίνοντας στον παγκόσμιο «χάρτη» των funds και των διεθνών επενδυτών.

Χωρίς δημόσια εγγραφή, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση για το free float και για μεγάλο αριθμό επενδυτών, το ΧΑΚ έχει υιοθετήσει ένα ευέλικτο νομικό καθεστώς που κινείται προς το αγγλοσαξονικό δίκιο, καταφέρνοντας να έχει κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη τη Νέα του Χρηματιστηριακή Αγορά.

Η ΝΕΑ το 2011 αριθμούσε μόλις 13 εταιρείες, ενώ πλέον, έχει συνολικά 33 εισηγμένες (με τη σημερινή), με κεφαλαιοποίηση περίπου 1 δισ. ευρώ, δίνοντας ένα διαβατήριο… στην αυξανομένη ανάγκη εταιρειών να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματιστηριακή αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια από επενδυτικά ταμεία.

Υπεύθυνος για την εισαγωγή των έξι από τις οκτώ ελληνικές εταιρείες στο ΧΑΚ (έχοντας εισάγει και τρεις κυπριακές) είναι ο κ. Βασίλης Μάργαρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Capital Markets Experts A.E. Ο κ. Μάργαρης διετέλεσε επί σχεδόν 10 χρόνια Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ γνωρίζει άριστα το «μωσαϊκό» και τα χαρακτηριστικά των χρηματιστηρίων σε Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη.

Πλεονεκτήματα από την εισαγωγή σε Χρηματιστήριο

Όπως διευκρινίζει στο Liberal o κ. Μάργαρης, «η Κύπρος έχει υιοθετήσει ένα ευέλικτο νομικό καθεστώς, που προσφέρει κινητικότητα και δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις, τόσο παλαιότερες όσο και σχετικά καινούριες να αποκτήσουν χρηματιστηριακή… υπόσταση, να “μετρήσουν” την αποτίμησή τους και να διεκδικήσουν την ψήφο εμπιστοσύνης των διαφόρων funds.

Στο ΧΑΚ δεν υπάρχει η διάταξη για υποχρεωτική διάθεση του 10% (υποχρεωτικό free float) σε 50 έως 150 μετόχους όπως υπάρχει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η ΝΕΑ του ΧΑΚ έχει το πλεονέκτημα της μη υποχρέωσης διασποράς μετοχών, απαιτούνται μόλις 10 μέτοχοι, ενώ διέπεται από αγγλοσαξωνικό δίκαιο που είναι πιο φιλικό στο επιχειρείν», σημειώνει ο κ. Μάργαρης και συνεχίζει:

«Πλέον, δεν υπάρχουν μικρομέτοχοι, όπως παλαιότερα. Επίσης, οι τράπεζες έχουν δυστοκία στη χρηματοδότηση των εταιρειών. Επομένως, μόνο τα funds μπορούν να χρηματοδοτήσουν ικανοποιητικά. Αυτά όμως, θέλουν κάποιες προδιαγραφές, κάποιο ελάχιστο προφίλ, κάποια ορατότητα αλλά και διαφάνεια. Αυτά, μια εισαγωγή σε ένα χρηματιστήριο, τα δίνει», τονίζει ο πρόεδρος της Capital Markets.

Εξηγώντας περαιτέρω, σημειώνει ότι «μια εταιρεία με το που εισάγεται στο ΧΑΚ αποκτά το ISIN, τον κωδικό που την κάνει ορατή σε όλα τα συστήματα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (Bloomberg, Reuters) και αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας εισηγμένης εταιρείας, με ότι συνεπάγεται αυτό. Κατόπιν, σε έναν ορίζοντα δύο-τριών ετών και εφόσον έχει ένα καλό ιστορικό στη διανομή μερισμάτων, ανάπτυξης και κερδοφορίας, μπορεί να αναζητήσει με αξιώσεις κεφάλαια από ένα fund», τονίζει ο κ. Μάργαρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απλοποιημένη πρόσβαση σε χρηματιστήριο προσφέρουν και άλλες χώρες όπως π.χ. η αγορά AeRO του χρηματιστηρίου της Ρουμανίας (αγορά αντίστοιχη της ΝΕΑ) η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 και σήμερα στο ταμπλό της διαπραγματεύονται αισίως 289 εταιρείες!

Όπως και να ‘χει, η συμμετοχή σε μια χρηματιστηριακή αγορά αυξάνει την αναγνωρισιμότητας και την εξωστρέφεια μιας επιχείρησης, της δίνει… επίσημη αποτίμηση, της ανοίγει δρόμους για επενδυτικό ενδιαφέρον, μεμονωμένων μετόχων ή funds, ενώ το κόστος δεν είναι μεγάλο.

Η δυστοκία του Χ.Α. στην εισαγωγή εταιρειών

Μιλώντας για τη δυστοκία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην έλκυση νέων εισαγωγών ο κ. Μάργαρης τονίζει ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει από το ’99, δεν υπάρχουν πολλοί μικρομέτοχοι πλέον. Άρα, η υποχρέωση για διάθεση τουλάχιστον του 10% σε 50 έως 150 μετόχους εξ αρχής, είναι μια επίπονη, χρονοβόρα διαδικασία, που δυσχεραίνει την όποια διάθεση εταιρείας να μπει στην αγορά. Σήμερα μόνο funds έχουν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε καλές εταιρείες, αλλά το 70% αυτών έχουν ως κανόνα να επενδύουν σε εταιρείες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά».

Ο κ. Μάργαρης τονίζει στο Liberal ότι το Χ.Α. θα μπορούσε να έχει πιο ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο με λιγότερες απαιτήσεις και μικρότερη γραφειοκρατία, ώστε να μπορεί να έλκει παρόμοιες εισαγωγές εταιρειών. «Μόνο ΑΕΕΑΠ εισάγονται, που δεν υπόκεινται σε σημαντικές υποχρεώσεις», τονίζει ο ίδιος.

Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν εισαχθεί στη ΝΕΑ

Η Capital Markets έχει κάνει την εισαγωγή έξι ελληνικών εταιρειών στο ΧΑΚ και τριών κυπριακών.

Πιο αναλυτικά, έχει λειτουργήσει ως σύμβουλος εισαγωγής για τις Ιnterlife AΑEΓΑ, Alfa Ζύμη AEBE (Αθ. Κουκουτάρης), ΑΙΧΜΗ Συμβούλων Α.Ε., Δ.&Σ. Αναστόπουλος Α.Ε., Κ. Κουιμτζής Α.Ε και First Advisory and Holdings που μπαίνει σήμερα.

Επίσης, ηCapital Markets έχεικάνειτηνεισαγωγήτωνκυπριακώνKerverus Holdning, SNP Southeast Network καιPlata Management Public Ltd. Επιπλέον, εισηγμένες στη ΝΕΑ του ΧΑΚ είναι οι επίσης ελληνικές R Energy 1 του Γιώργου Ρόκκα και Επίλεκτος Ενεργειακή του Ευριπίδη Δοντά.

Ποια είναι η Capital Markets Experts A.E.

Η Capital Markets Experts A.E. είναι η μοναδική Εταιρεία Συμβούλων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία είναι πιστοποιημένη από τέσσερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο αναλυτικά, η Capital Markets έχει άδεια να λειτουργεί ως Εξουσιοδοτημένος Σύμβουλος για τις εισαγωγές εταιρειών:

-της Εναλλακτικής Αγοράς και της ENA-ΣΤΕΠ του Χρηματιστηρίου Αθηνών,

-της Αγοράς Νέο-αναπτυσσόμενων Εταιριών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου

-της AeRO, Αγοράς Νεοφυών και Μικρομεσαίων Εταιριών του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου

και τέλος έχει αδειοδοτηθεί ως

-Μέλος (Free Carbon Member) της Αγοράς Εμπορευμάτων-Αγροτικών Προϊόντων και Ρύπων της Μπρατισλάβα, με ειδίκευση στην εμπορία δικαιωμάτων Αερίων Ρύπων.

Παράλληλα, μέσα από ένα δίκτυο affiliated εταιρειών, η Capital Markets Experts, μπορεί να αναλάβει την εισαγωγή οποιασδήποτε εταιρείας, ελληνικής ή ξένης, στα Χρηματιστήρια της Βαρσοβίας και της Σόφιας.

Πηγή: https://www.liberal.gr/arthro/158017/agores/2017/pos-to-chrimatistirio-kuprou-isonklebeisin-etaireies-apo-to-cha.html