Η αγορά των €3,5 δισ. – Η ΝΕΑ έχει μεγαλώσει, το 2011 αριθμούσε 13 εταιρείες, αλλά η τραπεζική κρίση του 2013 αποδείχθηκε τροχοπέδη στην ανάπτυξή της
Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗ
Με 32 εταιρείες στο ταμπλό και κεφαλαιοποίηση στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ η ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ ανταποκρίνεται στην αυξανομένη ανάγκη εταιρειών να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματιστηριακή αγορά, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια από επενδυτικά ταμεία.
Την εικόνα της ΝΕΑ της ΧΑΚ συμπληρώνει η διαπραγμάτευση εταιρικών ομολόγων (συνολικά 38 αξίας 2,4 δισ. ευρώ) με τα οποία η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Η ανάπτυξη της ΝΕΑ επηρεάστηκε από την τραπεζική κρίση του 2013, αλλά έχει τις προοπτικές να αποτελέσει πόλο έλξης εταιρειών που επιθυμούν να ενταχθούν σε μια απλή και φθηνή χρηματιστηριακή αγορά.
Η πρόσβαση
Η ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ είναι μια μη ρυθμιζόμενη αγορά, ανάλογες αγορές λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια, και καλύπτει μια σύγχρονη ανάγκη των επιχειρήσεων: την άντληση φθηνής χρηματοδότησης από τις αγορές. Η συγκυρία είναι θετική, καθώς ευνοείται από το περιβάλλον χαμηλών (ως και αρνητικών) επιτοκίων. Τα επενδυτικά ταμεία ψάχνουν αποδόσεις και η τοποθέτηση σε μια εταιρεία με ένα καλό ιστορικό στη διανομή μερίσματος αποτελεί μια εναλλακτική τοποθέτηση. Ρευστότητα στις αγορές υπάρχει, αλλά το πορτοφόλι δεν ανοίγει εύκολα. Η ένταξη σε ένα χρηματιστήριο αποτελεί το πρώτο βήμα για κάθε επιχείρηση που θέλει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές. Και στο σημείο αυτό έρχεται η ΝΕΑ που κάνει εύκολη την ένταξη σε ένα χρηματιστήριο χωρίς τις κοστοβόρες απαιτήσεις της παρουσίας σε μια κύρια αγορά.
Οι καιροί στα χρηματιστήρια έχουν αλλάξει, εξηγεί στον «Π» ο Βασίλης Μάργαρης, εντεταλμένος σύμβουλος του Δ.Σ. της Capital Markets Experts A.E., η οποία ως σύμβουλος εισαγωγής έχει φέρει τις περισσότερες εταιρείες στην Κύπρο.
«Οι εποχές της αιχμής της περιόδου 1999 – 2006, κατά την οποία δραστηριοποιούνταν μεγάλος αριθμός μικροεπενδυτών, έχει περάσει ανεπιστρεπτί», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Σήμερα μόνο funds έχουν ενδιαφέρον να επενδύσουν σε καλές εταιρείες, αλλά το 70% των funds έχουν ως κανόνα να επενδύουν σε εταιρείες εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά. Ειδάλλως δεν ασχολούνται ».
Το πλεονέκτημα
Τι προσφέρει η Κύπρος; Για να εισαχθεί μια εταιρεία σε ένα χρηματιστήριο πρέπει να έχει διασπορά των μετοχών της. Για πολλές εταιρείες, ιδίως μικρομεσαίες, αυτό δεν είναι επιλογή γιατί δεν υπάρχουν πλέον μικροεπενδυτές.
«Το θεσμικό πλαίσιο σε βάζει να κυνηγήσεις μια προδιαγραφή για την οποία θα καταβάλεις μεγάλο κόπο για να την πετύχεις», σημειώνει ο κ. Μάργαρης.
«Στην Κύπρο εντοπίστηκε αυτό το κενό και μια εταιρεία μπορεί να γίνει δημόσια, μέσω της ΝΕΑ της ΧΑΚ, χωρίς να έχει προηγηθεί η διάθεση μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό». Αυτό που γίνεται είναι η εισαγωγή των υφιστάμενων μετοχών.
«Με την εισαγωγή η εταιρεία αποκτά το ISIN, τον κωδικό που την κάνει ορατή σε όλα τα συστήματα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης (Bloomberg, Reuters) και αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας εισηγμένης εταιρείας. Σε έναν ορίζοντα δύο-τριών ετών και εφόσον έχει ένα καλό ιστορικό στη διανομή μερισμάτων, μπορεί να αναζητήσει με αξιώσεις κεφάλαια από ένα fund», προσθέτει ο κ. Μάργαρης.
Ο ανταγωνισμός
Η ΝΕΑ του ΧΑΚ έχει τα πλεονεκτήματά της (μη υποχρέωση διασποράς μετοχών, είναι χρηματιστήριο της ευρωζώνης και διέπεται από αγγλοσαξωνικό δίκαιο που είναι πιο φιλικό στο επιχειρείν), αλλά απλοποιημένη πρόσβαση σε χρηματιστήριο προσφέρουν και άλλες χώρες. Στο Βουκουρέστι, για παράδειγμα, η AERO (αγορά αντίστοιχη της ΝΕΑ) ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 και σήμερα στο ταμπλό της διαπραγματεύονται 289 εταιρείες…
Η ΝΕΑ έχει μεγαλώσει, το 2011 αριθμούσε 13 εταιρείες, αλλά η τραπεζική κρίση του 2013 αποδείχθηκε τροχοπέδη, όμως πλέον αρχίζει σιγά-σιγά να βρίσκει τον βηματισμό της, καθώς βελτιώνεται και η εικόνα της Κύπρου.
«Η Κύπρος έχει ένα θετικό πρόσημο διεθνώς και όσο περνά ο καιρός θα γίνεται πιο ορατή η ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ», εκτιμά ο κ. Μάργαρης.
Στο μεταξύ, οι χρήστες της ΝΕΑ θα ήθελαν να δουν λιγότερη γραφειοκρατία. Τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν, αυξάνονται σταδιακά οι ζητήσεις εγγράφων, οι οποίες πολλές φορές αφορούν τα ίδια έγγραφα με διαφορετικές υπογραφές.
Αυτό που επίσης λείπει από τη ΝΕΑ είναι ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα οδηγεί τις εισηγμένες, μετά από μια π.χ. διετή θητεία στη ΝΕΑ, στο να μπορούν να ανεβούν κατηγορία, μεταφέροντας τις μετοχές τους προς διαπραγμάτευση σε ρυθμισμένη αγορά του ΧΑΚ, όπως η εναλλακτική, μετά την ικανοποίηση κάποιων λογικών προαπαιτούμενων.
Το πλαίσιο
Η ΝΕΑ Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) χαρακτηρίζεται ως μη ρυθμιζόμενη και δεν εμπίπτει στις διατάξεις που υποχρεωτικά εφαρμόζονται στις ρυθμιζόμενες αγορές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει τους εκδότες που εισάγονται στην αγορά αυτή, μόνον όσον αφορά τη δημοσίευση Ενημερωτικού Δελτίου, εάν αυτό απαιτείται. Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι επενδύουν σε εταιρείες με ενδεχόμενα υψηλότερο κίνδυνο και καλούνται να μελετούν προσεκτικά και να αξιολογούν τους σχετικούς κινδύνους πριν προβούν σε οποιανδήποτε επένδυση.
Η ΝΕΑ Αγορά είναι Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) όπως αυτός προβλέπεται στον περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών Νόμο 144(Ι)/ 2007. Τελεί υπό τη διαχείριση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, σύμφωνα με τις Κανονιστικές Αποφάσεις τις οποίες έχει ορίσει το ΧΑΚ.
Πηγή: http://politis.com.cy/article/i-nea-agora-tou-chak-polos-elxis-eterion-stin-kipro