Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Ένα μικρό, πλην σταδιακά αυξανόμενο, “ρεύμα” εισαγωγής ελληνικών, μικρομεσαίων κυρίως, επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Κύπρου, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Λευκωσία.
Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας έχει αισίως φθάσει τις επτά, με τη συχνότητα των εισαγωγών να εντείνεται τον τελευταίο χρόνο. Πρόκειται κυρίως για μικρού και μεσαίου μεγέθους ελληνικές εταιρείες, από αυτές που κάποτε αποκαλούνταν “ραχοκοκκαλιά” της ελληνικής οικονομίας, από κλάδους όπως ο ασφαλιστικός, ο ενεργειακός, τα τρόφιμα, ο κλάδος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, η χαρτοβιομηχανία, το εμπόριο κ.α. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες είναι συμφερόντων γνωστών ονομάτων του ελληνικού επιχειρείν, όπως η R Energy 1 ρης οικογένειας Ρόκα και η Επίλεκτος Ενεργειακή της οικογένειας Δοντά.
Αναλυτικά, πρόκειται, μέχρι στιγμής, για την Ιnterlife AΑEΓΑ, την Alfa Pastries AEBE, την ΑΙΧΜΗ Συμβούλων Α.Ε., τη Δ.&Σ. Αναστόπουλος Α.Ε., την Επίλεκτος Ενεργειακή ΑΕ, την R Energy 1 και την Κ. Κουιμτζής Α.Ε, βρήκαν χρηματιστηριακή στέγη στην Αγορά Νεοαναπτυσσόμενων Εταιριών (Ν.Ε.Α.) του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Οι πληροφορίες λένε ότι ακόμη μια γνωστή ελληνική εταιρεία, μεγαλύτερου μεγέθους αφού έχει τζίρο περί τα 200 εκατ. ευρώ, από τον κλάδο της εμπορίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, ετοιμάζεται να διαβεί και αυτή τις πόρτες του ΧΑΚ.
Η συγκεκριμένη αγορά που σύστησε το ΧΑΚ χαρακτηρίζεται από ευελιξία στην εισαγωγή και στη διαπραγμάτευση των τίτλων. Όπως σε όλες οι αντίστοιχες αγορές που έχουν δημιουργήσει ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει τους εκδότες που εισάγονται στην αγορά αυτή, μόνον όσον αφορά στη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου, εάν αυτό απαιτείται. Στη συγκεκριμένη αγορά, ενεργό ρόλο ως σύμβουλος εισαγωγής έχει επίσης μια ελληνική εταιρεία, η Capital Markets Experts στην οποία ο Βασίλης Μάργαρης, πρώην γενικός διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, είναι επικεφαλής.
Οι λόγοι που επιλέγεται η Κύπρος και η συγκεκριμένη αγορά είναι αρκετοί , ένας από τους βασικούς όμως αφορά στο ότι πρόκειται για μια οικονομία που έχει εξέλθει της κρίσης, αναπτύσσεται και σε αντίθεση με την Ελλάδα δεν ισχύουν τα capital controls. Από εκεί και πέρα, η παρουσία σε μια χρηματιστηριακή αγορά αυξάνει το βαθμό εξωστρέφειας και αναγνωρισιμότητας της επιχείρησης, αυξάνει την λειτουργική ευελιξία της επιχείρησης, επιτρέπει να υπολογιστεί η αποτίμησή της σε περίπτωση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος, επιτρέπει την πρόσβαση σε νέα κεφάλαια, ενώ στο σκέλος της εισαγωγής το κόστος είναι συγκριτικά μικρό.
Μπαράζ ομολόγων
Την ίδια στιγμή, η διαρκώς βελτιούμενη εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η άνοδος των αποτιμήσεων (σ.σ. το Χ.Α. υπεραποδίδει έναντι όλων των ευρωπαϊκών αγορών) και η επικείμενη έξοδος της χώρας στις αγορές έχουν ανοίξει, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους Έλληνες επιχειρηματίες στο σκέλος της άντλησης φθηνότερων έναντι των τραπεζικών, κεφαλαίων,
Πέραν των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία διετία, πηγές από την αγορά αναφέρουν ότι ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την πραγματοποίηση ενός ελληνικού ΙΡΟ για την εισαγωγή εταιρείας στο Χ.Α. Η τελευταία εισαγωγή εταιρείας στο Χ.Α. χρονολογείται πίσω στο 2014 και η αμέσως προηγούμενη μια 8ετία πίσω.
Πάντως, το Χ.Α. έχει ήδη πετύχει να εξελίξει σε best seller την Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς και να συνδράμει στην επανενεργοποίηση των ιδιωτών επενδυτών που μετέχουν στις δημόσιες προτάσεις για τα ομόλογα που εκδίδουν οι εισηγμένες. Ήδη τα έσοδα από ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις στο πρώτο εξάμηνο έφθασαν τα 840 εκατ.ευρώ (Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, Sunlight, Housemarket, MLS) και θα φθάσουν τα 900 εκατ. μετά την ΤΕΝΕΡΓ (60 εκατ.ευρώ), όταν στο σύνολο της περυσινής χρονιάς ανήλθαν στο 1,2 δις ευρώ.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr., πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για ενδιαφέρον έκδοσης εταιρικού ομολόγου από την Autohellas, εταιρεία του ομίλου Βασιλάκη. Επίσης τα Ελληνικά Πετρέλαια που δρομολογούν εταιρική ομολογιακή έκδοση ύψους 200 εκατ.ευρώ, οι ομολογίες της οποίας όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ότι θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Επίσης σε ότι αφορά το ομολογιακό ύψoυς 300 εκατ. ευρώ της FF Group, η έγκριση δόθηκε από τη γ.σ. των μετόχων και η διοίκηση θα εξετάσει μεσοπρόθεσμα τις επιλογές της.