Εισαγωγή της ελληνικής «alfa» στο ΧΑΚ

Γνωστή στην Ελλάδα βιομηχανία παραγωγής προϊόντων ζύμης, η “alfa” (Α.Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ), η οποία κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική αγορά τροφίμων έλαβε το πράσινο φως για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΧΑΚ, θα εισαχθούν 21 εκατ. μετοχές της “ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ Α.Ε.Β.Ε”, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, με τιμή εισαγωγής 0,39 ευρώ. Η εισαγωγή της εταιρείας θα γίνει στην Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α.) του ΧΑΚ.

Η διαπραγμάτευση των πιο πάνω αξιών θα πραγματοποιείται σε ευρώ (€) και θα αρχίσει την Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017. Όπως επισημαίνεται, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα αναλάβει την τήρηση του μητρώου της πιο πάνω εταιρείας στο Κεντρικό Αποθετήριο/ Μητρώο του ΧΑΚ.

Η εταιρεία ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΡΗΣ Α.Ε.Β.Ε η οποία έχει ως διακριτικό τίτλο “ALFA S.A.” έχει συσταθεί στην Ελλάδα, το 1986 και ασχολείται με τον κλάδο της παραγωγής προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον τρεις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αιτηθεί για εισαγωγή τους στο ΧΑΚ.

Η ιστορία της alfa ξεκινά τη δεκαετία του 1950 στην Κοζάνη. Ιδρυτής της ήταν ο Αθανάσιος Κουκουτάρης, ο οποίος άρχισε τη χειροποίητη παραγωγή και πώληση πιτών στην πόλη του, ενώ σιγά σιγά άρχισε να κάνει γνωστά τα προϊόντα του στους γύρω νομούς. Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρία μεγάλωσε και επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, η εταιρεία, η οποία διατηρεί την έδρα της στην Κοζάνη και απασχολεί πάνω από 270 εργαζομένους, κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά τροφίμων, με 50 περιφερειακούς διανομείς και 11,000 σημεία πώλησης. Δραστηριοποιείται στο χώρο της λιανικής (retail, supermarkets κτλ.), καθώς και στον χώρο του Catering (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, χώροι μαζικής εστίασης, ξενοδοχεία, κτλ.). Συγχρόνως, αύξησε ραγδαία τις εξαγωγές της, οι οποίες επεκτάθηκαν σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, πέρυσι πραγματοποίησε πωλήσεις άνω των €29 εκατ. και κέρδη μετά φόρων €2,25 εκατ. αξίζει να σημειωθεί ότι η alfa δεν διαθέτει τραπεζικό δανεισμό.

http://archive.inbusinessnews.com/inbusiness/news/business/xrimatooikonomika/eisagogh-ths-ellhnikhs-%C2%ABalfa%C2%BB-sto-xak